Minifotbalul în România: jucătorii sunt în continuare amatori, iar naționala se află în drum spre al cincilea titlu european. Consiliul Județean Buzău și Juventus Sibiu și-au disputat Supercupa
În premieră, Brașovul a fost sâmbătă gazda Supercupei României la minifotbal. Evenimentul găzduit de orașul de sub Tâmpa a reprezentat un test al organizatorilor, fiindcă în județ, Liga Pro va organiza din toamnă primul campionat de minifotbal sub egida Federației Române de Minifotbal. Pentru primul trofeu al anului pus în joc s-au înfruntat câștigătoarea Campionatului Național, Juventus Sibiu, și învingătoarea din Cupa României, Consiliul Județean Buzău.
Evenimentul în sine a fost precedat de o conferință de presă, la care principalul invitat a fost Ioan Onicaș, președintele FRM. Înlocuitorul lui Răzvan Burleanu și-a prezentat cu această ocazie și noul staff de la echipa națională, care îi mai cuprinde pe Victor Chiriazic (membru Comitetul Executiv) și Dan Cojocaru (director tehnic). Din partea gazdelor a fost Florin Popa (președintele Liga Pro), iar cele două echipe care și-au disputat Supercupa au fost reprezentate de antrenorii Liviu Ciolan (Consiliul Județean Buzău), respectiv Massimo Spagli (Juventus Sibiu).
Jucătorii sunt amatori
„Vrem să creștem numărul echipelor. Față de acum câțiva ani, în 2007 spre exemplu, asistăm la o dezvoltare a minifotbalului în România. Răzvan Burleanu ne-a ajutat foarte mult, fiindcă el vine din această lume. De altfel, este în continuare președinte al Federației Europene de Minifotbal. A demonstrat la minifotbal că are capacități de organizare și iată că face treabă bună și la Federația Română de Fotbal”, a fost discursul lui Ioan Onicaș, președintele FRM.
În 2007, la faza finală a Campionatului Național, au luat parte 16 echipe. În 2015, la opt ani distanță, numărul acestora a crescut la 64.
Un aspect interesant este faptul că jucătorii de minifotbal din România nu au contracte de profesioniști. Statutul lor este de amator.„Asta nu-i împiedică să evolueze în competiții. Ei oricând pot face pasul spre sportul profesionist. Nu puține au fost cazurile când jucători de aici au plecat spre Liga a 3-a sau chiar Liga a 2-a. Noi le-am dat drumul fără probleme”, a explicat Ioan Onicaș.
Naționala, în drum spre al cincilea titlu european consecutiv
România este actuala campioană europeană la minifotbal. Tricolorii conduși de Tiberiu Lajos au câștigat de fiecare dată în perioada 2010-2014, cu mențiunea că la minifotbal, Campionatul European se joacă an de an.
În septembrie, Tiberiu Lajos va convoca 15 jucători, în încercarea de a repeta isprăvile trecute. Europeanul din 2015 va avea loc în Croația.
Problemele cu arbitrii s-au dus
Este binecunoscut faptul că actualul președinte al FRF, Răzvan Burleanu, a venit din rândurile minifotbalului. Cum Mircea Sandu nu l-a agreat de la început, apelând la șicane de genul „minicandidat”, problemele pe care acest sport le-a întâmpinat în țară vizavi de arbitraje se întețiseră. Dar, acum lucrurile s-au mai liniștit. „De când a venit Răzvan Burleanu la Federația Română de Fotbal, nu mai avem probleme cu arbitrii. Ei pot să oficieze jocuri de minifotbal oricând, fără impedimente, așa cum pățeam pe vremea lui Mircea Sandu. Arbitrează jocuri cei care aparțin de AJF-uri”, a transmis Victor Chiriazic, membru în Comitetul Executiv.
„Bătrâna Doamnă”, răpusă de „politica românească”
Supercupa României la minifotbal s-a jucat între Juventus Sibiu și Consiliul Județean Buzău. La prima vedere, pare un meci oarecare, dar cele două echipe chiar au tradiție în minifotbalul românesc. Spre exemplu, Consiliul Județean avea până la ora jocului câștigate trei Cupe, un titlu național și o Supercupă, iar Juventus Sibiu deținea în vitrină două titluri naționale, o Cupă și o Supercupă.
Rivalitatea dintre cele două s-a văzut și pe teren, acolo unde la finalul celor 50 de minute regulamentare (2×25 minute) scorul a fost 1-1. S-a trecut la executarea loviturilor de departajare, câte trei de fiecare echipă. Buzoienii au fost mai exacți de la punctul cu var, iar Supercupa 2015 a ajuns în vitrina Consiliului Județean Buzău.
Articol scris de MĂ‚DĂ‚LIN RĂ‚DUCU