Misterul unei morți subite:** de ce a decedat un tânăr sportiv de viitor! Prețul vieții: 250 de lei

Pe 7 ianuarie 2013, medicul cardiolog Lăcrămioara Petrescu publica, pe blogul personal, un material cu tema „prevenirea morții subite în rândul sportivilor de perfomanță”. De unde să știe doctorul specialist că în numai o lună și jumătate textul respectiv va deveni material de studiu într-un caz real, petrecut în sportul românesc?

Duminică seara, în jurul orei 22:00, unui tânăr de 18 ani din Brăila, Octavian Mihai Ciocan, i s-a făcut rău în timpul unei petreceri stropite cu alcool. Era în casa unui prieten, alături de mai mulți amici, iar consumația ar fi constat într-o sticlă de 1,5 litri de vișinată. Tânărul, campion național și balcanic la înot, a vomitat de două ori, după care s-a prăbușit. La fața locului au sosit două ambulanțe, dar medicii nu au putut decât să constate decesul. Ieri, de la Medicina Legală din Brăila a venit și verdictul: infarct miocardic acut, cu cardiopatie hipertrofică și stenoză aortică. Adică o problemă congenitală declanșată, probabil, pe fondul băuturii și al oboselii.

Ce scria dr. Petrescu în ianuarie? „Mecanismul morții subite la sportivi este de cele mai multe ori unul aritmic, o tulburare de ritm indusă de efortul fizic intens pe un teren predispozant, reprezentat cel mai frecvent de cardiomiopatia hipertrofică (o boală cu componenta genetică caracterizata prin ingrosarea peretilor inimii). Incidența acestor evenimente fatale este redusă, 2,3 cazuri la suta de mii de sportivi, bărbații având un risc mai mare”.

A lipsit de la multe antrenamente

Vestea a tulburat ieri sportul brăilean. Octavian Ciocan a lucrat până în vara trecută cu antrenoarea Laura Sachelarie, fiind legitimat la Farul Constanța. Din toamnă a fost preluat de Tudorel Smeu (54 de ani), la LPS Brăila. „Este un fel de a spune că îl antrenam eu. În ultimul timp avea multe absențe, iar pe 12 februarie chiar am discutat cu el pe această temă. I-am spus să se decidă dacă va mai face sau nu performanță. Era un copil bun, nu făcea probleme, dar nu știu ce s-a întâmplat cu el”, spune Smeu. Tinca Amza, fosta directoare a LPS, a putut cu greu să articuleze câteva cuvinte: „Nu pot să cred! Un copil frumos, deștept, de 1,90 metri. Pentru mine era un tipar”. Tatăl sportivului este plecat în Italia la muncă.

Cum și-a luat viza medicală?

Octavian Ciocan a fost unul dintre cei doi sportivi români calificați la Europenele de juniori de la Antwerp (Belgia), înaintea competiției el fiind examinat la Institutul de Medicină Sportivă din București. „Am făcut tot circuitul medical, inclusiv o electrocardiogramă”, dezvăluie Florina Ilie, cea de-a doua reprezentantă a României la CE. „Dacă era vreo problemă medicală, ar fi fost depistată„, este de părere reputatul medic sportiv Nicolae Ploeșteanu. Tinca Amza vede lucrurile altfel: „Problemele astea congenitale sunt o mare gogoriță. Aruncă pisica în curtea medicinii sportive și nu e corect, pentru că era examinat din șase în șase luni”. O posibilă pistă legată de substanțe interzise? „A fost testat de trei ori antidoping în ultimii ani, în 2009, 2011 și 2012, de fiecare dată rezultatul a fost negativ”, vine răspunsul de la ANAD.

Prețul vieții: 250 de lei

Până la rezultatul toxicologic, rămân discuțiile legate de problemele cardiace congenitale. „Din experiență, cred că ar trebui să fie introdusă în examinarea sportivilor și ecografia cardiacă. Nu întotdeauna electrocardiograma este edificatoare”, spune antrenorul de înot ploieștean Silviu Anastase. Soluția acestuia vine ca o concluzie și în textul dr. Lăcrămioara Petrescu: „Părerea mea este că atât electrocardiograma, cât și ecocardiografia sunt metode accesibile și că fiecare sportiv de performanță trebuie să efectueze măcar o electrocardiogramă. Dacă țările sau cluburile sportive care trimit acești tineri la competiții nu își permit o evaluare complexă, să îi informeze pe aceștia asupra riscurilor și metodelor de prevenție și să le ofere șansa de a face acest lucru măcar pe cont propriu”. O ecografie cardiacă nu costă mai mult de 250 de lei.

Este o mare dramă. Vestea m-a bulversat și m-a afectat cu atât mai mult cu cât îl cunoșteam pe acest sportiv. Nu am cuvinte

Camelia Potec, campioană olimpică la înot

Octavian Ciocan avea în palmares opt medalii câștigate la Campionatele Balcanice și la Naționalele de înot, dintre care patru de aur, două de argint și două de bronz

Publicat: 26 02. 2013, 08:24
Actualizat: 26 02. 2013, 08:25