MM Stoica și-a petrecut duminica liberă din permisie cumpărându-și articole sport dintr-un magazin din Capitală. Cum și de ce pot primi condamnații permisie
Încarcerat la Penitenciarul Jilava, după ce inițial a stat în arestul de la Rahova, Mihai Stoica, oficialul condamnat la trei ani și șase luni de închisoare pentru Dosarul Transferurilor, a avut parte de două zile de permisie în week-end.
Fostul manager al echipei Steaua și-a ispășit deja un an și o lună din condamnare, iar potrivit legii 254/2013 persoanele cu o bună conduită pot beneficia de permisie, nu mai mult de 25 de zile pe an. Pentru a-și rezolva cât mai multe probleme într-un scurt timp, MM, considerat unul dintre cei mai buni manageri din fotbalul românesc, a mers duminică, puțin după prânz, la magazinul Decathlon din Militari, pentru a-și achiziționa produse sport, spun sursele ProSport. „Era singur, iar când a sesizat că mai mulți clienți îi aruncau priviri întrebătoare, s-a refugiat într-o zonă mai retrasă. Arată la fel. Nu poartă barbă și nici nu s-a îngrășat, cum au prezentat câteva canale mass-media. E aproape neschimbat”, susțin sursele ProSport. Managerul care a lovit cu pumnul un suporter obișnuiește să-și păstreze tonusul muscular și mergând la sala de sport a închisorii Jilava, iar cumpărăturile de duminică par din plin justificate.
Născut în Sibiu, Mihai Stoica a împlinit 50 de ani pe 12 aprilie. Absolvent al Facultății de Mecanică, MM a jucat fotbal la MetaloSport Galați, Oțelul Galați, Victoria Râmnicu Sărat și la Șantierul Naval Tulcea. Și-a început cariera de ofical în fotbal la Oțelul Galați și e unicul manager din fotbalul românesc care a condus echipe calificate trei ani consecutiv în primăvara cupelor europene. În martie anul trecut a fost condamnat la 3 ani și șase luni de închisoare pentru fraudă fiscală.
CUM AJUNGE UN CONDAMNAT SĂ‚ PRIMEASCĂ‚ PERMISIE Potrivit Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, persoanelor condamnate care au o bună conduită și au dovedit stăruință în muncă sau în cadrul activităților educative, moral-religioase, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, al instruirii școlare și al formării profesionale pot primi recompense, printre care și permisiunea de ieșire din penitenciar pentru cinci zile, dar nu mai mult de 25 de zile pe an. Permisia de cinci zile este acordată de către directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, la propunerea comisiei speciale a locului de detenție. Conform legii, permisiunea de ieșire din penitenciar poate fi acordată pentru mai multe motive.
DECIZII CONDAMNĂ‚RILE DIN DOSARUL TRANSFERURILOR
- Cristi BORCEA 6 ani și 4 luni
- Ioan BECALI 6 ani și 4 luni
- Victor BECALI 4 ani și 8 luni
- George COPOS 3 ani și 8 luni – eliberat în urmă cu două luni
- Mihai STOICA 3 ani și 6 luni
- Gigi NEȚOIU 3 ani și 4 luni
- Jean PĂ‚DUREANU 3 ani și 4 luni
- Gică POPESCU 3 ani, o lună și 10 zile
BACKGROUND În „Dosarul Transferurilor” au fost anchetate 12 tranzacții de jucători realizate între 1999 și 2005, în care au fost implicați următorii fotbaliști români:
- Cristi Dulca (1999) transferat de la Rapid la Pohang Steelers (Coreea de Sud)
- Iulian Arhire (1999) transferat de la Oțelul la Pohang Steelers (Coreea de Sud)
- Cosmin Contra (1999) transferat de la Dinamo la Deportivo Alaves (Spania)
- Ionel Ganea (1999) transferat de la Gloria Bistrița la VfB Stuttgart (Germania)
- Paul Codrea (2001) transferat de la Dinamo la Genoa (Italia)
- Florin Cernat (2001) transferat de la Dinamo la Dinamo Kiev (Ucraina)
- Bogdan Mara (2001) transferat de la Dinamo la Deportivo Alaves (Spania)
- Nicolae Mitea (2003) transferat de la Dinamo la Ajax (Olanda)
- Lucian Sânmărtean (2003) transferat de la Gloria Bistrița la Panathinaikos (Grecia)
- Florin Bratu (2003) transferat de la Rapid la Galatasaray (Turcia)
- Dan Alexa (2004) transferat de la Dinamo la Beijing Guoan (China)
- Adrian Mihalcea (2005) transferat de la Dinamo la Chunnam Dragons (Coreea de Sud)
În urma acestor 12 transferuri, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au decis pe 2 octombrie 2008 ca toți cei opt oameni din fotbalul românesc implicați în aceste tranzacții să fie trimiși în judecată. Conform procurorilor, aceștia ar fi cauzat un prejudiciu de 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi din țară și un alt prejudiciu, estimat la 1,5 milioane de dolari, în dauna statului.