Momentele crâncene prin care a trecut Modric până să atingă gloria. Casa i-a fost incendiată după ce sârbii i-au împușcat bunicul, iar ca adolescent „a spart mai multe geamuri decât bombele”

Naționala Croației a ajuns în premieră în finala Cupei Mondiale din Rusia 2018, după ce a înfrânt-o pe Anglia în prelungiri cu scorul de 2-1. Modric a condus echipa spre finala din Rusia din data de 15 iulie 2018, la ora 18:00 ora locală, pe stadionul din Luzhniki, unde urmează să întâlnească Franța.

Căpitanul de 32 de ani a condus echipa după un parcurs excelent în cele șase meciuri disputate. Șase victorii din tot atâtea meciuri disputate au consemnat o „Generație de Aur” a naționalei Croației. Totuși, drumul acestuia a fost anevoios până a ajuns la performanța de a fi numit unul dintre cei mai buni mijlocași ai lumii, un jucător care poate fi premiat cu „Balonul de Aur” în acest sezon.

„Războiul ne-a făcut mai puternici”

La vârstă de doar șase ani a fost nevoit să plece din orașul său natal, de lângă Zadar, din cauza Războiului de Independență al Croației. Bunicul său, alături de alți șase bătrâni, a fost împușcat de rebelii sârbi care făceau parte dintr-o brigadă a poliției, aproape de casa tânărului Luka. A trebuit să își părăsească locuința, împreună cu familia sa, după ce a fost incendiată.

Fotbalul a fost modul în care a scăpat de problemele vieții. S-a mutat într-un hotel pe coasta orașului Zadar, unde a stat timp de șaspte ani timp în care războiul încă se disputa, iar tatăl sau a intrat în armata croată. Un angajat al hotelului Kolovare, hotelul care l-a găzduit pe Modric în perioada sa de adolescent, a spus pentru Daily Mail că „A spart mai multe geamuri ale hotelului decât bombele. Se juca fotbal non-stop pe holurile hotelului”.

Războiul l-a maturizat prea devreme

A întâmpinat multe obstacole, deoarece toți antrenorii spuneau că este prea firav (1,72m) și timid să joace fotbal, dar și-a continuat cariera în cel mai fabulos mod. A început să joace fotbal cu o pereche de apărători din lemn, făcute de tatăl sau. „Prima mea pereche de apărători avea o poză cu Ronaldo pe ele” spunea acesta, râzând, într-un interviu acordat site-ului DailyMail.

Putea să ajungă mai repede la o echipa bună, când avea doar 18 ani, dar nu a fost acceptat. „Am jucat împotriva lui Modric și le-am spus celor de la Ajax, împreună cu Sneijder, să-l cumpere. El evolua atunci la Dinamo Zagreb și la acea vreme nu valora mai mult de 3 milioane. Am făcut tot posibilul să fie luat, dar clubul nu a acceptat. Acum are o carieră fantastică”, și-a amintit George Ogăraru în direct pentru ProSport Live.

Crescut de Dinamo Zagreb încă din anul 2000, la 23 de ani în 2008 a venit prima mutare fantastică pentru acesta. 21 de milioane de euro a plătit la acea vreme Tottenham pentru transferul micului mijlocaș. La doar patru ani distanță, a venit transferul care l-a consacrat ca unul dintre cei mai buni mijlocași ai momentului. Real Madrid plătea în 2012 suma de 30 milioane de euro englezilor în schimbul croatului.

112 selecții are la echipa națională, unde Luka a marcat de 14 ori. Este în prezent cotat de transfermarkt.com la suma de 25 de milioane de euro, prețul acestuia scăzând considerabil odată cu înaintarea în vârstă. A jucat în toate cele 6 meciuri ale ex-iugoslavilor la această Cupa, reușind să înscrie două goluri decisive și să ofere o pasă de gol.

Articol scris de Bogdan Voicu

 

Publicat: 12 07. 2018, 15:38
Actualizat: 12 07. 2018, 15:39