Tribunalul București (TB) notează în decizia de arestare preventivă a președintele CCA, Vasile Avram, și a omului de afaceri Sorin Țerbea, că cei 19.000 de euro au fost lăsați de pilotul elicopterului cu care s-a deplasat Avram, pe bancheta din spate, pentru ca șeful arbitrilor să-i ia.
Tribunalul București a dat publicității, luni, motivarea deciziei prin care șeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram și omul de afaceri Sorin Țerbea au fost arestați, arătând că a luat în considerarea nouă interceptări și înregistrări ambientale, declarații de martori și învinuiți, precum și o serie de documente de la Federația Română de Fotbal (FRF), de la CCA și de la Liga Profesionistă de Fotbal, din probe reieșind că banii au fost plasați pe bancheta elicopterului la indicațiile lui Țerbea, pentru ca Avram să-i ia.
„Aceste probe administrate în cursul urmăririi penale sunt de natură a crea presupunerea rezonabilă că ambii inculpați au comis, cu vinovăție, infracțiunea reținută în sarcina lor„, notează instanța.
„Pentru a combate datele de fapt reieșite din convorbirile interceptate și a oferi cel puțin aparent o explicație remiterii acestui plic către inculpatul Avram, inculpatul Țerbea susține că a dorit într-adevăr să ofere inculpatului Avram un cadou – mai exact un tablou, un basorelief, pe care l-a împachetat într-un plic, și prin grija recepționerului și a pilotului s-a îngrijit ca acest plic să ajungă pe bancheta elicopterului pentru a fi luat de inculpatul Avram la coborârea în București, cadoul ce ar fi fost refuzat de acesta din urmă.
Expresia folosită de inculpatul Țerbea este că inculpatul Avram ar fi refuzat să primească basorelieful dacă nu îi emitea chitanță fiscală pentru acesta”, mai notează instanța, care arată că „optica inculpatului Țerbea, în sensul că un tablou ar avea mai puțin caracterul unei mite decât o simplă sumă de bani, este însă fundamental eronată, independent de faptul acceptării sau nu a mitei de către destinatar”.
„Tribunalul reține că există date și indicii concludente ce susțin acest element de fapt: din procesele- verbale de redare a convorbirilor telefonice purtate de inculpatul Țerbea în data de 21 mai, atât înainte cât și în timpul cât inculpatul Avram s-a aflat în Târgu Mureș, rezultă că inculpatul Țerbea a schimbat o sumă relevantă de lei în euro, prin intermediul numitului C.A., fapt de altfel recunoscut de inculpatul Ioan Sorin Țerbea cu ocazia audierii în fața instanței. Explicația dată de acesta cu privire la destinația sumei de bani este însă neveridică, așa cum se va arăta mai jos”, se mai arată în documentul citat.
În acest context, Tribunalul București notează că există indicii că sursa acestei sume o constituie un virament făcut, la cerere, de M.C., la cererea expresă a omului de afaceri Țerbea, transmisă celui dintâi prin directorul S., M.S., aceste aspecte reieșind din convorbirile aceluiași inculpat din data de 20 mai, respectiv cu o zi înainte de sosirea la Târgu Mureș a șefului arbitrilor.
Instanța mai arată că între Țerbea și Primăria Târgu Mureș există un contract de prestări servicii de salubrizare, beneficiarul fiind firma inculpatului, societatea Salubriserv.
Deși Țerbea pretinde că toate plățile făcute de primărie în baza acestui contract au fost făcute cu întârziere, mai arată instanța, datele de fapt tind să infirme această apărare, astfel că „19.000 de euro din suma astfel procurată de inculpatul Țerbea a fost remisă într-un plic, prin intermediul învinuitului Vasile Constantin Chiorean, (…) la Hotelul President din Târgu Mureș – hotel deținut de Țerbea -, lui Nicolae Iacobescu, pilotul elicopterului ce urma să îl transporte pe președintele CCA înapoi în București„. Iacobescu avea sarcina de a remite personal plicul lui Avram.
„Cuantumul sumei exacte remise cu titlul de mită reiese din transcrierile convorbirii telefonice dintre inculpatul Țerbea și Chiorean din 21 mai, ora 17.06, în cadrul căreia Chiorean confirmă că a numărat suma de 19.000 de euro, iar inculpatul Țerbea îi solicită să îi împacheteze frumos, ca un cadou. Aceste interceptări, coroborate cu declarațiile lui Chiorean date la momentul audierii în fața organelor de urmărire penală, declarații în cadrul cărora relatează că a remis un plic către Iacobescu, și precizează că nu a respectat recomandarea lui Țerbea întrucât deja predase plicul către pilotul elicopterului, confirmă actul material al transmiterii sumei în cauză către inculpatul Vasile Avram”, se arată în motivarea arestării celor doi.
MEDIAFAX
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER