Desemnat cel mai bun sportiv pe care l-a dat Austria în secolul al XX-lea, Matthias Sindelar își doarme somnul de veci în Zentralfriedhof, cimitirul central din Viena, alături de alte personalități de marcă ale țării precum Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven sau cei doi Johann Strauss.
Evoluând pe postul de centru de atac, așa cum se obișnuia în perioada interbelică, Sindelar s-a făcut remarcat mai întâi la formația de club Austria Viena, strălucind apoi la echipa națională. În anii 20 și 30 ai secolului trecut, Austria era principala forță fotbalistică de pe continent, chiar și cluburile sau prima reprezentativă din România apelând deseori la tehnicieni din această țară.
Sindelar a făcut parte din extraordinara Wunderteam („echipa-minune“) a lui Hugo Meisl, considerată și astăzi ca fiind una din marile formații ale fotbalului mondial.
După anexarea Austriei de către Germania lui Adolf Hitler, în 1938, cel supranumit, pentru tehnica sa minunată, „Mozart al fotbalului“ a refuzat să joace pentru reprezentativa nemților, care înglobase o bună parte din jucătorii austrieci. Gestul de frondă al lui Sindelar a înfuriat autoritățile naziste, luate prin surprindere de refuzul fotbalistului.
Protestul lui Sindelar a mers într-atât de departe, încât se pare că el s-a sinucis la doar 36 de ani, ca măsură de protest față de anexarea țării sale de către naziști. Moartea talentatului fotbalist este învăluită în mister și astăzi, când mitul lui „Mozart al fotbalului“ este mai viu ca niciodată.
43 de partide a jucat pentru „Wunderteam”-ul austriac Sindelar între 1926 și 1937, înscriind 27 de goluri
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER