Nașu’, despre decizia CAB în cazul „Dosarului Transferurilor”:** ‘Nu s-a dovedit că e un meci aranjat! Fiecare să își probeze nevinovăția’
Președintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, luni, că nu poate să se pronunțe în privința deciziilor Curții de Apel București în Dosarul Transferurilor, deoarece nu sunt definitive, și a subliniat că în această speță este vorba despre o acțiune comercială între cluburi și agenții jucătorilor.
„Astăzi n-a fost dat un verdict. Trebuie să respectăm instanțele românești pentru că iată și politicienii au început să clacheze. Fiecare trebuie să își dovedească nevinovăția, așa cum procurorii trebuie să dovedească vinovăția, dar eu până nu e o decizie definitivă nu pot să mă pronunț. Nu s-a dovedit vreun meci aranjat, este o acțiune comercială între cluburi și agenții jucătorilor. Ce aș putea să comentez legat de această acțiune comercială?„, a spus Mircea Sandu la Centrul de Fotbal Mogoșoaia, unde a asistat la antrenamentul echipei naționale de fotbal.
Curtea de Apel București a decis, luni, ca Ioan Becali, Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Nețoiu și Gheorghe Popescu să primească pedepse cu închisoarea în Dosarul Transferurilor.
Ioan Becali a primit 8 ani de închisoare cu executare, Victor Becali și Borcea câte șapte ani cu executare, Copos cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica patru ani de închisoare cu executare, Pădureanu, Gică Popescu și Gigi Nețoiu, câte trei ani de închisoare cu suspendare.
Tribunalul București i-a achitat, în 3 aprilie, pe toți cei opt inculpați din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan și Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Nețoiu și Gheorghe Popescu.
Decizia a fost contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Curtea de Apel București, care inițial trebuia să dea un verdict la 2 noiembrie, dar a amânat pronunțarea unei sentințe pentru 12 noiembrie.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.
Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid București la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oțelul Galați la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrița la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo București (împrumutat la FC Argeș Dacia Pitești) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo București la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo București la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistrița la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid București la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo București la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 și Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo București, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.
sursa: Mediafax