Negocierile pentru „Superliga Campionilor” găsesc România divizată. LPF: „Nu am avut niciun dialog pe tema respectivă” cu FRF. Doar 3 cluburi românești s-au arătat interesate de ce se întâmplă cu cupele europene

LPF se raliază celorlalte Ligi Profesioniste din campionatele europene și se opune cu vehemență proiectului „Superligii Campionilor” – reforma prin care UEFA și marile cluburi vor să transforme competiția, începând cu 2024, într-un campionat apropiat, ca organizare, de NBA.

ProSport a primit de la Robert Pongracz, vicepreședinte al LPF și responsabil cu relațiile externe al acestui organism, răspuns la întrebări punctuale despre subiectul care a dat foc fotbalului european. Liga din România este solidară cu celelalte Ligi din campionatele Europei, spune Pongracz, într-un moment în care Anglia, Spania, Franța și Italia anunță că se pregătesc să intre în grevă.
În același timp, deși oficialul LPF și-a îmbrăcat răspunsurile într-o uniformă politicoasă, aflăm că nu există un dialog între ligă și federație, pentru stabilirea unei poziții comune, nici măcar când e vorba de un asemenea subiect capital pentru cluburile românești.

Cu doar o zi în urmă, într-un răspuns pe care l-a trimis pe această temă publicației noastre, Răzvan Burleanu, președintele FRF, spusese că „(…) Foarte multe dintre aceste provocări și tendințe din industria fotbalului au fost dezbătute și în cadrul Comitetului Executiv FRF și în cadrul Comisiei de Fotbal Profesionist de la nivelul FRF”. Un fel de confirmare voalată a faptului că LPF și FRF nu au avut sesiuni de discuții dedicate special acestui eveniment major în istoria fotbalului european.

Liga a încercat să prezinte situația și celor 14 echipe din Liga 1, dar numai trei au manifestat, chiar și la nivel de intenție, interes față de subiect.

La Madrid, pe 6 și 7 mai, unde a fost programată o întâlnire a tuturor cluburilor profesioniste din Europa, niciuna din grupările românești nu a fost prezentă. Dintre conducătorii de club contactați de ProSport, unul singur – Cristian Bivolaru, de la Viitorul Constanța – era în temă cu subiectul.

ProSport: Care este punctul de vedere oficial al LPF față de ideea reformării Ligii Campionilor în sensul dorit de UEFA și marile cluburi?
Robert Pongracz, vicepreședinte al Ligii: LPF susține în totalitate punctul de vedere al ligilor europene, care formează o adevărată familie în acest sens. Noi credem că participanții din toate cele 54 de asociații europene ar trebui să aibă posibilitatea să-și apere șansa în cele mai importante competiții europene, deoarece acestea aduc nu doar prosperitate financiară, dar și posibilitatea de dezvoltare ulterioară a structurilor cluburilor, a dezvoltării personalului, cum ar fi Centrul de copii și tineret, precum și creșterea notorietății la nivel național și internațional. Nu în ultimul rând, e vorba de mândria că, prin fotbal, țara ta înseamnă ceva în Europa.

FRF a contactat până la această oră LPF pentru consultări?
Nu știm dacă FRF a contactat ligile europene de fotbal direct, dar avem certitudinea că acestea au contactat FRF, de cel puțin două ori, în noiembrie 2018, expunându-și opiniile în detaliu. Noi, până în ziua de astăzi, nu am avut niciun dialog pe tema respectivă, doar am furnizat contactele colegilor de la conducerea FRF către ligile europene.

LPF a discutat cu cluburile din România – sau măcar cu cele importante – despre posibilele efecte ale schimbării formatului în Ligă?
Prin intermediul ligilor europene, LPF a trimis o scrisoare de invitație tuturor cluburilor din Liga 1 Betano, să participe la Forumul Club Advisory, la Madrid, în perioada 6-7 mai 2019. În același timp, au fost contactate toate cluburile noastre de către ligile europene cu informații despre noul format al competițiilor europene. Cluburile CFR Cluj, FC Viitorul și U Craiova 1948 și-au manifestat interesul de a participa la respectivul forum. După ce ne-au confirmat interesul lor în această problemă, am avut discuții cu fiecare dintre ele, în care le-am explicat tema și motivul acestei acțiuni. Nu a fost singura acțiune de acest gen, în ultimii doi ani am informat mai mulți reprezentanți ai cluburilor din Liga 1 Betano despre schimbările preconizate la nivel european. Mai mult decât atât, cluburile primesc informații și prin ECA (Asociația Cluburilor Europene). Cluburile afiliate la ECA sunt, in momentul acesta, Astra Giurgiu, FCSB și CFR Cluj.

 

Publicat: 15 05. 2019, 13:27
Actualizat: 15 05. 2019, 17:22