Neobișnuitul caz al deținutului Gigi Becali. Povestea unei eliberări anunțate: cum să fii condamnat la 8 ani de închisoare și să scapi după mai puțin de 2. Influența lui Băsescu și Ponta în acest dosar

Redactor:
Matei Udrea
Neobișnuitul caz al deținutului Gigi Becali. Povestea unei eliberări anunțate: cum să fii condamnat la 8 ani de închisoare și să scapi după mai puțin de 2. Influența lui Băsescu și Ponta în acest dosar
  • Publicat:
  • Actualizat:

Eliberarea condiționată a lui Gigi Becali, anunțată de apropiații săi pentru 31 martie 2015, pune capăt unei perioade de aproape doi ani în care proprietarul Stelei a făcut eforturi uriașe, cuprinzând o gamă foarte variată de metode, pentru a ieși anticipat din închisoare. Condamnat, în total, în trei spețe diferite, la opt ani de temniță, dar urmând să execute doar trei ani și jumătate din cauza legislației din România, Gigi Becali a utilizat toate mijloacele – mai puțin evadarea – pentru a scurta și mai mult perioada petrecută după gratii.

De la orchestrarea unor campanii de presă pentru a obține grațierea până la marțea neagră din Parlament, de la publicarea unor cărți până la simularea unor boli grave, de la aducerea unor autobuze cu călugări până la decizii la limita legii date de anumiți magistrați și la implicarea Patriarhiei Tomisului, de la amenințări și acuzații aduse justiției până la invocarea lui Dumnezeu, evenimentele s-au succedat într-un ritm susținut. În final, aceste zbateri au dat roade și judecătorii Tribunalului Medgidia au decis eliberarea anticipată a lui Gigi Becali, considerând că acesta „și-a acceptat pedeapsa”. Recursul procurorilor se judecă la Curtea de Apel Constanța în ultima zi a acestei luni, dar este, susțin avocații și prietenii lui Becali, ca și respins.

ProSport vă prezintă zbuciumul ultimelor 22 de luni din viața lui Gigi Becali.

Condamnările, invazia călugărilor

11 februarie 2013: Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție îl condamnă definitiv pe Gigi Becali la 3 ani de închisoare cu supendare, găsindu-l vinovat de sechestrare de persoane. Instanța stabilește pentru Becali un termen de încercare de opt ani.

19 mai 2013: În noaptea dinaintea pronunțării sentinței în procesul privind schimbul de terenuri cu MApN, Gigi Becali încearcă să părăsească țara. E oprit de polițiști pe Aeroportul Otopeni, dus la Judecătorie și înștiințat că are interdicția de a pleca din România într-un caz de înșelăciune și abuz în serviciu în cazul Avicola Iași.

20 mai 2013: Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție îl condamnă definitiv pe Gigi Becali la doi ani de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi pe cinci ani într-un nou dosar, constatându-i vinovăția în schimbul de terenuri de pe urma căruia a fost prejudiciat Ministerul Apărării Naționale. Pentru că Becali fusese deja condamnat într-o altă speță, ICCJ stabilește contopirea pedepselor și anularea suspendării în cazul sentinței din februarie. Conform legii, latifundiarul urmează să execute pedeapsa mai mare – trei ani cu executare. Pentru că, la data condamnării, are 55 de ani, Becali nu beneficiază de reducerea la o treime a pedepsei.


Becali a făcut nenumărate drumuri la tribunale, încercând să obțină, pentru diferite motive, eliberarea sa anticipată

În aceeași speță, Victor Babiuc, ministrul Apărării la data comiterii infracțiunilor, a fost condamnat pentru abuz în serviciu la doi ani de închisoare și interzicerea unor drepturi pe cinci ani. De asemenea, generalul Dumitru Cioflină, fost șef al Marelui Stat Major, a fost și el condamnat pentru abuz în serviciu la doi ani închisoare cu interzicerea unor drepturi pentru cinci ani.

4 iunie 2013: Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție îl condamnă pe Gigi Becali la trei ani de închisoare cu executare în „Cazul Valiza”. Cei 1,7 milioane de euro destinați fotbaliștilor de la „U” Cluj sunt confiscați. În același dosar, Teia Sponte e condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Victor Pițurcă – la un an de închisoare cu suspendare.

august 2013: Un autobuz cu călugări de la Muntele Athos descinde la Jilava, unde aceștia fac o slujbă în cinstea lui Becali. Peste o sută de monahi de la Muntele Athos semnează o petiție către Traian Băsescu, cerându-i președintelui să-l grațieze pe Becali, pe care-l numesc „fratele nostru”. În cel puțin alte două situații, grupuri de călugări de la Muntele Athos îl vizitează pe condamnat fie la Jilava, fie la Rahova.

26 noiembrie 2013: Curtea de Apel București respinge contestațiile depuse de avocații lui Becali și dispune definitiv ca, ținând cont de numeroasele condamnări, să se aplice un spor de pedeapsă. Conform Codului Penal din România, pedepsele primite de Gigi Becali nu se cumulează, ci se contopesc, iar justiția adaugă un spor de 6 luni la cea mai grea dintre condamnările primite. Se stabilește definitiv, așadar, ca Gigi Becali să execute 3 ani și 6 luni de închisoare, după ce primise, în total, trei condamnări cu un total de 8 ani după gratii.

De asemenea, Curtea de Apel respinge cererile avocaților și stabilește ca Gigi Becali să-și ispășească pedeapsa în regim semideschis. Conform descrierii oficiale a regimului semideschis de detenție, deținuții se pot deplasa neînsoțiți și pot presta diverse activități ÎN INTERIORUL închisorii. Imediat după această sentință, Becali anunță că s-a îmbolnăvit grav.

În documentul publicat pe site-ul anp.gov.ro se scrie explicit că persoanele condamnate la pedepse privative de libertate între 1 an și 5 ani vor executa sentința în regim semideschis

Lupta pentru regim deschis. Adierea libertății: marțea neagră

7 decembrie 2013. Deși magistrații Curții de Apel București deciseseră prin sentință definitivă ca deținutul Gigi Becali să aibă în închisoare regim semideschis, judecătorul delegat de la Penitenciarul Jilava îi acordă latifundiarului încarcerat o derogare, comutând pedeapsa la regim deschis. Conform legislației, deținuții care au regim deschis pot presta diverse activități, fără a fi supravegheați, ÎN AFARA penitenciarului. La ora la care judecătorul delegat îi acorda regim deschis lui Becali, acesta nu îndeplinea niciunul dintre criteriile legale pentru a primi înlesnirea. Conform legii, regimul deschis li se aplică persoanelor condamnate la închisoare pentru cel mult un an (Becali era condamnat la trei ani și șase luni). În mod excepțional, judecătorul delegat poate dispune încadrarea unor condamnați la un regim de executare imediat inferior ca grad de severitate. Schimbarea regimului se face doar dacă persoana condamnată a avut o conduită foarte bună și a făcut eforturi de reintegrare.

10 decembrie 2013.  După o noapte în care pun la cale lovitura în birouri bine închise, parlamentarii încearcă să adopte mai multe legi și amendamente care, printre altele, consfințesc amnistierea și grațierea infractorilor condamnați pentru fapte de corupție. Printre beneficiarii acestui pachet legislativ se numără și Gigi Becali, el însuși parlamentar USL pe listele liberalilor. În urma protestelor vehemente ale întregii societăți civile din România și a reacției dure a Occidentului, tentativa parlamentarilor eșuează și eliberarea infractorilor se amână.

Boala, vindecarea și plimbările la Academia lui Hagi

30 decembrie 2013. Gigi Becali începe demersurile pentru a i se întrerupe executarea pedepsei, anunțând că este grav bolnav și trebuie să se trateze în străinătate. Sunt invocate probleme la coloana vertebrală, deținutul se prezintă în fața instanțelor cu un guler cervical iar avocatul său, Bogdan Vlad, avertizează că, dacă nu e eliberat de urgență, Becali va paraliza. Deținutul dă recital în sala de tribunal, strigând la judecători că e condamnat doar la închisoare, nu la moarte și că nu vrea să paralizeze. Reprezentanții lui Becali supralicitează și anunță că acesta ar fi suspect și de tuberculoză. Curtea de Apel respinge cererea, considerând că nu e vorba de vreo afecțiune serioasă.
Câteva luni mai târziu, în permisia petrecută acasă, în Pipera, Becali declară în fața camerelor video: „Acum, voi ce credeați, că eu o să vin în cărucior, cu gâtul rupt? E hernie cervicală, aia o am de 30 de ani!”.


Gulerul cervical cu care Becali s-a prezentat în fața instanței nu i-a înduioșat pe judecători

Medicul Mihai Onciu, șeful Medicinei Legale Constanța care a refuzat să semneze expertiza medico-legală favorabilă lui Becali, acuză că INML a făcut presiuni asupra sa. Conducătorii instituției îi fac medicului Onciu plângere la Parchet, chiar dacă evaluarea sa se dovedește corectă.  

Primăvara 2014. Posturi de televiziune, ziare și site-uri pornesc o campanie prin care se încearcă forțarea unei decizii de grațiere a lui Gigi Becali. În momentul apoteotic al campaniei, mama deținutului face apel la președintele țării. Traian Băsescu respinge presiunile și refuză să semneze decretul.
Victor Ponta, candidat PSD la președinție, intervine și acuză justiția pentru condamnarea lui Gigi Becali: „Dacă aș fi ministrul Justiției, aș propune președintelui acest lucru (n.r. – grațierea), dar nu sunt, este o decizie care aparține ministrului Justiției. Noi am căzut în nebunia asta în care toată lumea trebuie să stea la închisoare. Ar trebui să ne gîndim la beneficiul societății: ce e mai important, să îl țin în închisoare sau să fie liber”. Ponta sugerează că-i va grația pe Becali și Gică Popescu dacă românii îl aleg șef al statului la alegerile din noiembrie.

29 aprilie 2014. După ce i s-a respins solicitarea de a fi eliberat pe caz de boală, Gigi Becali se însănătoșește, cere și obține de la conducerea Penitenciarului Poarta Albă dreptul de a ieși în afara închisorii. Gică Hagi face cerere la Penitenciar pentru trimiterea unor deținuți care să muncească la Academia sa de fotbal, iar Becali e detașat acolo. În niște imagini obținute de postul Romania TV, latifundiarul apare plimbându-se în incinta Academiei Hagi la costum, cu mâinile la spate, însoțit de un mic alai. Imediat după difuzarea acestor secvențe, baza sportivă se transformă într-o fortăreață. Accesul este restricționat, nici măcar părinții copiilor care sunt legitimați acolo nu mai au dreptul de a intra. Se află că, în interiorul bazei, Becali are birou, acces nelimitat la telefon și îndeplinește sarcina de „supraveghetor”. Surse ProSport susțin că „Becali stă toată ziua la cafele cu oamenii de la baza lui Hagi”.


Becali la „muncă” în incinta Academiei Hagi. Baza s-a transformat în fortăreață. FOTO: captură Romania TV

12 mai 2014. Becali primește o permisie, merge acasă și, în cimitirul din Pipera, dă interviuri lângă mormântul părinților. Contestă vehement deciziile Justiției, spune că pătimește nevinovat, acuză statul român că i-a ucis sufletul. Întors la Penitenciarul Poarta Albă, primește o sancțiune din partea conducerii. O contestă însă în instanță și are câștig de cauză.


„Voi spune public, chiar dacă acum sunt în sistem judiciar: aici este nedreptate! (…) Altă problemă ce a rezolvat pușcăria. M-a educat emoțional. Nu mă mai interesează emoțional, mă interesează numai ce produce bani. Ce o omul? Nimic! Statul mi-a omorât spiritul. Tot ceea ce am să fac va fi pentru spiritul meu și pentru oameni: bani… și mai departe.”
Gigi Becali, 12 mai 2014


 

11 septembrie 2014. Gigi Becali cere și obține de la Judecătoria Medgidia – același loc unde s-a decis acum și eliberarea sa – o nouă ușurare a pedepsei: să poată merge la Academia Hagi fără a fi însoțit și, de asemenea, să se deplaseze la biserică fără supraveghetor. Arhiepiscopia Tomisului îi sare în ajutor și anunță că-i pune la dispoziție o mașină care să-l ducă și să-l aducă de la slujbe.

Cărțile, laudele. Libertatea

9 noiembrie 2014. Apare prima carte care-l are trecut pe copertă drept autor pe Gigi Becali: „Muntele Athos, patria Ortodoxiei”. Jurnalistul Radu Alexandru, de la vice.com, concluzionează, după ce citește volumul apărut în 9.000 de exemplare, că „să-i spui acestei risipe de copaci carte e ca și cum i-ai spune sculptură abstractă unui muc scos cu unghia”.

decembrie 2014. Apare cea de-a doua carte semnată de latifundiar: „Becali și Steaua„.

Crăciun 2014. Conducerea Penitenciarului Poarta Albă îi acordă lui Gigi Becali o vacanță de o săptămână.

5 februarie 2015. Gigi Becali trimite către conducerea Penitenciarului Poarta Albă o cerere pentru a i se permite să producă o nouă carte, „Becali Parlamentul Europei și parlamentul României” – conform propriei exprimări din misiva publicată de jurnalistul Alexandru Vărzaru pe site-ul vice.com. Dintr-un om care, pe când era liber, se lăuda că obosește când citește mai mult de o jumătate de pagină, deținutul Becali se transformă, după gratii, într-un scriitor sârguincios, la un pas de a îndeplini criteriile ca să intre în Uniunea Scriitorilor (unde e nevoie să scrii trei cărți pentru a deveni membru). El cere, într-o scrisoare adresată comandantului Penitenciarului, să i se permită accesul într-un spațiu special, unde să aibă liniștea necesară ca, timp de opt ore pe zi, să compună o nouă operă literară.

Potrivit legii nr. 275/2006, privind executarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare, în cursul procesului penal, la art. 76, alin 1, litera f se prevede posibilitatea ca pedeapsa să fie redusă ca urmare a elaborării unei lucrări științifice publicate. Pentru a fi luat în considerare de instanță, respectivul text trebuie să aibă, așadar, o valoare științifică. Comisia Națională pentru Eliberare Condiționată a considerat că textele lui Becali întrunesc această calitate.


Textul Articolului 75 din Legea 275/2006 privind executarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal

6 martie 2015. Magistrații Tribunalului Medgidia acceptă cererea de eliberare condiționată a lui Gigi Becali la un an și nouă luni de la încarcerarea sa. Cererea latifundiarului are suportul total al Comisiei Naționale pentru Eliberare Condiționată. Judecătorii de la Tribunalul Medgidia motivează că Becali „nu e recidivist, a fost stăruitor în muncă și disciplinat pe perioada detenției, a dat dovezi temeinice de îndreptare, în sensul că a acceptat pedeapsa care i-a fost aplicată, starea de detenție apreciind-o ca un purgatoriu de la viața materială și la cea spirituală”.

Instanța s-a arătat impresionată de felul în care a muncit condamnatul, dar și de calitatea lucrărilor publicate. Dosarul întocmit de Comisie pentru Becali este unul excepțional: „A fost recompensat de 11 ori, n-a refuzat participarea la activități și programe. Cele trei sancțiuni disciplinare aplicate i-au fost anulate de către instanță prin hotărâri definitive, ceea ce face să nu aibă nicio sancțiune disciplinară”. Concluzia judecătorilor: perioada petrecută în detenție a fost „suficientă pentru ca funcția și scopul pedepsei să fie atinse”, iar conduita deținutului confirmă „dobândirea capacității concrete de mobilizare și responsabilizare, în sensul reintegrării sale licite în societate”.

8 martie 2015. Procurorii contestă decizia Tribunalului Medgidia și recursul urmează să se judece la Curtea de Apel Constanța pe 31 martie. Apropiații lui Gigi Becali anunță însă că eliberarea sa este iminentă. „Probabil că la începutul lui aprilie va ieși din închisoare. Oricum, va fi acasă până de Paște!”, dă asigurări Viorel Păunescu, prieten al latifundiarului condamnat.


Apelul procurorilor la eliberarea lui Gigi Becali se judecă la 31 martie 2015. Apropiații deținutului afirmă că eliberarea acestuia e o chestiune de zile
 

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți contesta
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți contesta
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×