O poveste care te va răscoli! Regretatul Nelson Mandela a schimbat o țară întreagă prin sport. Finala care a rămas în istorie
Marele om politic Nelson Mandela, fost președinte al Africii de Sud și omul responsabil cu scoaterea statului african din perioada neagră a istoriei sale numită Apartheid, a încetat din viață joi, la vârsta de 95 de ani.
Personalitate marcantă de rang mondial, Mandela a inspirat o lume întreagă cu felul în care a reușit să militeze pentru pacea mondială, după ce, în prealabil, a reușit să facă asta în țara natală. După ani de suferință în închisoarea din Insula Robben, omul politic a părăsit detenția și a devenit primul președinte de culoare din istoria Africii de Sud, iar câțiva ani mai târziu avea să fie protagonistul unui moment ce a rămas în istorie.
Mandela a susținut organizarea Campionatului Mondial de Rugby din 1995, convins că turneul final va fi un punct de referință pentru statul african. Așa s-a și întâmplat. „Sportul are puterea de a schimba lumea, de a inspira, de a uni oamenii” era crezul fostului preșdinte sud-african, exprimat chiar la startul competiției.
Rugby-ul era la începutul anilor ’90 un sport practicat numai de albi și detestat de cei de culoare. Mandela, fost practicant de box în tinerețe, și-a dat însă seama de puterea sportului în timpul detenției și a aplicat învățămintele și în libertate. Întâi, i-a convins pe compatrioții negri să accepte naționala Springboks ca și cum ar fi a lor, chiar dacă tricourile verzi le aminteau acestora de regimul opresiv al Apartheidului, iar pe albi i-a convins să intoneze cu patos noul imn al statului, până atunci un cântec de protest al celor de culoare.
Naționala de rugby a Africii de Sud a învins la acel turneu selecționatele Franței și Australiei, iar în finală a dat peste Noua Zeelandă, cea mai bună reprezentativă din lume la vremea respectivă. În fața unei asistențe de 65.000 de oameni, formată în proporție de 90% din albi, Mandela a pășit pe gazon și a primit ovații la scenă deschisă și și-a auzit numele strigat din piepturile tuturor celor prezenți: „Nelson, Nelson, Nelson”. La final, când din finală mai erau doar 7 minute de jucat, iar Africa de Sud era aproape de titlul mondial, același public a lăsat meciul în plan secund și l-a aclamat din nou pe Mandela, chiar mai tare. Springboks au devenit campioni ai lumii, iar succesul a unit mai mult ca niciodată o țară măcinată de ura rasială.
Episodul l-a inspirat și pe regizorul Clint Eastwood, care în 2009 a produs filmul Invictus, cu Morgan Freeman în rolul lui Nelson Mandela.