Oamenii cu care a falimentat Rapid sunt hăituiți de creditori. Se cere insolvența firmei lui Moraru. Dinu Gheorghe, dat în judecată pentru datorii. Executorii au recuperat pentru Rapid 300.000 de lei de la Azuga

Oamenii cu care Rapid a dat faliment, familia Moraru (patroni) și Dinu Mihail Gheorghe (director sportiv), sunt în acest moment acționați în instanță de creditorii care le cer fie insolvența, fie poprirea pe conturi și pe bunuri.

Într-un fel sau altul, atât familia Moraru, cât și Dinu Gheorghe au de pătimit și de pe urma diverselor inițiative pe care le-au avut când erau la Rapid.

Dinu Gheorghe, acționat în judecată de Rapid și de un creditor particular. În proces sunt implicate 13 bănci și o firmă de cablu!

Dinu Gheorghe, revenit în club în primăvara acestui an, era director sportiv și conducătorul executiv de facto al Rapidului pe 13 iunie, când s-a pronunțat falimentul.

Acesta este urmărit în justiție atât de club, cât și de un creditor.

Pe 16 ianuarie 2017 e programată la Tribunalul București, la Secția a VI-a Civilă, înfățișarea în procesul pe care SC FC Rapid București i l-a intentat lui Dinu Mihail Gheorghe, în încercarea de a recupera datoria de 420.880 de lei pe care acesta o are față de club. Fost președinte la Rapid, Dinu Gheorghe figurează în contabilitate că ar fi ridicat, în perioada februarie 2011-iunie 2012, patru avansuri spre decontare de la casierie, în valoare totală de aproape 100.000 de euro. ProSport a dezvăluit în exclusivitate, astă-primăvară, acest detaliu în momentul în care Dinu Gheorghe revenise în club, ca salvator, pe postul de director sportiv. Acesta a negat vehement informația, în timp ce patronii au avut o atitudine oscilantă. Valerii Moraru a spus inițial că nu există această datorie, apoi a menționat că e vorba de o primă de obiectiv trecută greșit în acte. Violeta Moraru a menționat că ar fi fost vorba de o primă de performanță trecută astfel în contabilitate pentru a nu mai fi plătite taxe la Fisc.

De asemenea, pe 15 iulie, Judecătoria Sectorului 1 din București a încuviințat executarea silită a lui Dinu Mihai Gheorghe cerută de Ionuț Ciocodeică. Acesta din urmă a introdus pe 29 august o nouă acțiune, tot contra lui Dinu Gheorghe și tot la Judecătoria Sectorului 1, în care a cerut validarea popririi la 13 bănci, la RCS-RDS și la FC Rapid, toate cele 15 instituții având în dosar calitatea de „terț poprit”.

Trei firme cer insolvența Azuga Waters

Azuga Waters, firma deținută în acte de Violeta Moraru, este de asemenea într-o situație complicată. Există pe rol o sumedenie de cereri de executare silită și chiar o cerere de intrare în insolvență.

Pe 22 noiembrie, Judecătoria Sectorului 2 a încuviințat o cerere depusă de Globalworth Asset Managers SRL, pentru o datorie de 2.904,43 lei.

Pe 10 ianuarie 2017 se va judeca o validare de poprire făcută de SCA Iordache și Asociații, firmă de avocatură.

Pe 1 februarie 2017 se va judeca o altă validare de poprire făcută de executorii judecătorești în numele firmei Kerdasi Logistic SRL.

Pe 9 decembrie 2016 urmează, la Judecătoria Buftea, pronunțarea într-o speță în care Frigoexpres SA cere ordonanță de plată către debitorul Azuga Waters.

O altă ordonanță de plată e cerută de Upground Estates SRL, la Judecătoria Sectorului 2, sentința urmând să se dea pe 12 decembrie.

Iar acestea sunt doar câteva dintre dosarele de executare silită depuse de diverși furnizori contra Azuga Waters în acest an.

Marea problemă vine însă de la cererile de intrare în insolvență depuse de creditori. Ego-Fiber SRL și Filmar-Prod SRL și Societatea Power Clouds SRL au cerut insolvența pentru Azuga Waters. Primul termen a fost pe 24 noiembrie, Tribunalul Ilfov amânând cauza pentru 15 decembrie.

Familia Moraru l-a schimbat pe lichidatorul judiciar Brihac, dar decizia îi aparține tribunalului. Rapid ar ajunge la al patrulea administrator în doi ani!

Lucrurile se leagă direct cu încercarea soților Valerii și Violeta Moraru de a-l schimba pe lichidatorul judiciar Aurel Brihac de la cârma FC Rapid. În calitate de creditor majoritar după acceptarea tabelului provizoriu al creanțelor, Azuga Waters l-a schimbat deja pe Aurel Brihac cu firma Sierra Quadrant Filiala București pe 17 noiembrie. Decizia publicată în Buletinul Procedurilor în Insolvență a fost contestată de Brihac și nu poate intra în vigoare fără încuviințarea Tribunalului București.

Miza o reprezintă cele peste 6 milioane de lei pe care Azuga Waters susține că le-ar fi cheltuit cu Rapid. Brihac afirmă că acești bani nu au fost trecuți prin contul unic de administrare a clubului aflat în insolvență, așa cum ar fi fost legal, și, neexistând documente și dovezi că au existat cu adevărat respectivele cheltuieli, nu le recunoaște. Brihac a explicat pentru ProSport că nu a văzut niciodată și nici nu a aprobat vreun ban din acești 6 milioane de lei, iar între Azuga Waters și Rapid nu a existat vreun acord prin care prima firmă să preia cheltuielile clubului sau să-l împrumute în vreun fel.

Dacă tribunalul va decide intrarea în insolvență a Azuga Waters, va urma un control riguros la firmă, iar Violeta Moraru, patroana firmei, ar trebui să explice ce s-a întâmplat cu cele 6 milioane de lei. Familia Moraru speră ca noul lichidator judiciar al Rapidului să accepte tabelul cu cei 6 milioane de lei despre care afirmă că i-ar fi cheltuit în numele Rapidului și, de asemenea, să renunțe la recuperarea celor 38 de bilete la ordin emise de Azuga Waters pentru a garanta cheltuielile clubului și care n-au intrat nici azi în posesia lichidatorului judiciar.

În contul Rapidului au intrat 242.000 de lei de pe urma executării silite a conturilor Azuga Waters

Singurele două bilete la ordin emise de Azuga Waters au fost introduse în bancă de fostul administrator special, Radu Birlică. În valoare totală de 588.000 de lei, aceste bilete reprezentau obligațiile către bugetul de stat ale Rapidului pe primele trei luni ale acestui an. Familia Moraru i-a declarat război atunci administratorului special, care afirma pentru ProSport că a fost supus la presiuni și amenințări, patronii cerându-i să nu achite nimic către stat. Birlică a demisionat, biletele la ordin n-au fost achitate de Azuga Waters, astfel că au ajuns la un executor judecătoresc.

Acesta a căutat diverse surse de venit ale firmei Azuga Waters, reușind să recupereze, conform surselor ProSport, în jurul a 300.000 de lei. Din aceștia, în contul Rapidului au intrat 242.000 de lei, restul reprezentând cheltuielile executorului judecătoresc.

Publicat: 27 11. 2016, 13:47
Actualizat: 27 11. 2016, 13:50