PAOK – FCSB continuă războiul de 20 de ani! Povestea în imagini fabuloase a duelului Răzvan Lucescu versus Gigi Becali: cum au îmbătrânit fiecare luptând pe șapte stadioane în patru competiții diferite până azi și cine a învins!

PAOK - FCSB continuă războiul de 20 de ani! Povestea în imagini fabuloase a duelului Răzvan Lucescu versus Gigi Becali: cum au îmbătrânit fiecare luptând pe șapte stadioane în patru competiții diferite până azi și cine a învins!
  • Publicat:

PAOK – FCSB, dincolo de punctele esențiale în noul format Europa League, trecând chiar și peste miza financiară, va însemna o pagină spectaculoasă dintr-un război de 20 de ani, desfășurat pe multe fronturi și cu întorsături care au scris, implicit, istoria fermecătoare a fotbalului nostru. Răzvan Lucescu versus Gigi Becali ajunge la episodul numărul 16 din seria începută în 2004!

Cum arată palmaresul până azi, care sunt culisele confruntărilor încinse din aceste două decenii și ce secrete din trecut pot oferi o posibilă rețetă pentru deznodământul bătăliei din prezent?

ProSport îți prezintă o avancronică specială pentru PAOK – FCSB, prin prisma celor doi creatori veritabili din spatele echipelor, cu imagini de colecție în care Răzvan Lucescu și Gigi Becali apar alături de jucătorii epocii, dar și împreună cu Mihai Stoica, Teia Sponte, Traian Băsescu sau Giovanni Becali!

Duelul tinereții la pardesiu: Răzvan Lucescu – Gigi Becali 0-1!

Răzvan Lucescu și-a început cariera de tehnician în 2004, pe banca lui FC Brașov, club pe care l-a pregătit în returul ediției 2003/2004. Avea 35 de ani și alegea acest parcurs după un an ca vicepreședinte al Rapidului.

La doar o lună după startul în noua meserie, sub Tâmpa a venit echipa lui Gigi Becali! Omul de afaceri abia împlinise un an în postura de finanțator al roș-albaștrilor. Era etapa cu numărul 16 din campionat. Cu Teia Sponte și Mihai Stoica alături, Becali avea să trăiască pe viu, din tribunele brașovene, prima victorie în fața lui Răzvan Lucescu.

Cu Victor Pițurcă antrenor, Steaua București, după denumirea vremii, s-a impus cu 1-0 prin golul marcat de Dică în minutul 29. În poarta roș-albaștrilor a fost regretatul Martin Tudor, între jucătorii de câmp se regăseau Falemi, Răchită, Rădoi, Dorinel Munteanu, Aliuță sau Neaga.

La FC Brașov apăreau Marc, Miclăuș, Stere, Baicu plus un trio care avea să treacă spre Giulești: Marius Constantin, Nicolae Grigore, Mugurel Buga!

Lucescu revine și ia 4 puncte, Becali își scoate cravata în Giulești

În vara lui 2004, Răzvan Lucescu revine în Giulești, de data asta ca antrenor. Astfel că în ediția 2004/2005 din primul eșalon aveam două dueluri cu Steaua și cu Gigi Becali, în formatul tur-retur al campionatului de atunci, fără play-off și play-out. Câștigător? Răzvan Lucescu! Patru puncte obținute, după 2-1 în Giulești și un 0-0 în Ghencea!

În Giulești, Sabin Ilie a marcat întâi din penalty (minutul 17), apoi a făcut 2-0 în minutul 25, reușita lui Dică reducând diferența până în pauză. Pe banca Stelei era acum Walter Zenga:

Jovial în tribunele Giuleștiului înaintea fluierului de start al arbitrului Ionică Serea, latifundariarul Gigi Becali aproape sigur nu se aștepta să piardă în derby-ul de București, după ce spune imaginea de mai jos, cu Giovanni Becali și Ilie Dumitrescu pe fundal:

Cert este că, la final, poate sub dezamăgirea deznodământului, Gigi Becali a decis să renunțe la cravată!

Sezonul magic. Teoretic și steril, avantaj Răzvan. Dar titlul și calificarea europeană merg la Becali!

Sezonul 2005/2006 e unul de basm. Patru confruntări, cele două clasice tur-retur din campionat, Rapid – Steaua, plus irepetabilul sfert de finală în Cupa UEFA. Două loturi sclipitoare de fotbaliști. Trei remize și o victorie pentru Răzvan Lucescu, așadar tinzi să înclini balanța spre tehnician în cursa cu Gigi Becali. Dar, 1-1 în Giulești și 0-0 pe Lia Manoliu, în competiția europeană, cu calificarea roș-albaștrilor în semifinalele Cupei UEFA, prin gol în deplasare, parcă trece restul în derizoriu…

Răzvan se chinuia să își îmbărbăteze jucătorii în lacrimi, după cum se vede mai jos:

În vreme ce Gigi Becali sărbătorea cu președintele României de-atunci, Traian Băsescu, într-un restaurant bucureștean, flancându-l pe acesta împreună cu liderul vestiarului roș-albastru, Mirel Rădoi:

Cât ar fi băut Traian Băsescu la celebra petrecere de la Golden Blitz, după Steaua – Rapid: „Nu-mi venea să cred că stăteam la aceeași masă

Rămâne în urmă acel 0-0 din Giulești, dinaintea confruntării europene, cu Nicoliță eliminat din minutul 31 dar echipa lui Protasov reușind să smulgă egalul. Nici 2-0, succesul de palmares al lui Răzvan, din returul campionatului, după amarul Cupei UEFA, nu mai are farmec. În fond, Steaua avea să devină oricum campioană, cu Cosmin Olăroiu pe bancă, la 5 puncte de Rapidul lui Lucescu…

Supercupa României și 4 puncte pentru Becali, cu dramatism total

În sezonul următor, 2006/2007, după duelurile din campionat și Cupa UEFA apare și a treia competiție în contextul Lucescu vs Becali. Supercupa României! Încă un sezon tranșat în favoarea roș-albaștrilor, care și-au adjudecat Supercupa după 1-0 pe Lia Manoliu, gol dureros pentru giuleșteni, încasat în minutul 90, de la Daniel Oprița.

În campionat, 1-1 la Steaua, cu Mihai Neșu eliminat încă din minutul 35, tensiune multă pe teren, în contrast cu ce spune imaginea dinaintea startului:

Și un 3-2 spectaculos al roș-albaștrilor în Giulești. Rapidul a fost condus cu 1-0 și 2-1, a revenit de fiecare dată, însă Ochiroșii a punctat pentru scorul final în minutul 84! La final, Boștină îl consola pe tehnicianul înfrânt:

Iarăși Brașovul! Puncte împărțite, avantaj Răzvan cu nou-promovata

În vara lui 2007, Răzvan Lucescu se întoarce la Brașov, echipa era în L2. Promovează, astfel că în ediția 2008/2009 avem iarăși o dublă confruntare cu Gigi Becali! De data asta, remiză. Steaua, cu Marius Lăcătuș pe bancă, învinge greu, 2-1 pe teren propriu, goluri Dayro Moreno și Arthuro în minutul 90!

La retur, fundașul Octavian Abrudan înscrie în minutul 73 pentru brașoveni, 1-0 pentru nou-promovată! Gigi Becali, într-un martie geros, a privit amuțit. La fel ca antrenorul său, Marius Lăcătuș, învins tocmai la el acasă!

Un sezon 2008/2009 câștigat de Urziceni, cu Steaua terminând dezamăgitor, abia pe locul 6, iar Brașovul lui Lucescu, să nu uităm, la prima ediție după promovare, pe un onorabil loc 9.

Și iarăși Rapid! Două remize, nervi și eliminări de ambele părți. Epilog: Petrolul!

În vara lui 2011, Răzvan Lucescu revine, pentru un sezon, la Rapid București. Primul meci din campionat, un 0-0 pe noua Arenă Națională, în care Steaua pregătită de Ilie Stan a ratat victoria deși a evoluat pe final în superioritate numerică. Din nou, nervi și eliminări! În minutul 66, Andrei Prepeliță (Steaua) și Dan Alexa (Rapid) au văzut cartonașul roșu direct, apoi Ezequias (Rapid), peste doar 8 minute, a înmulțit eliminații! La retur, 1-1 pe Giulești, cu Mihai Stoichiță de data aceasta antrenor la roș-albaștri.

În martie 2014, după doi ani petrecuți la El Jaish din Qatar, Răzvan Lucescu avea să revină pentru ultima oară în fotbalul românesc. Șase luni la Petrolul Ploiești, înaintea aventurilor glorioase la Xanthi, PAOK, Al Hilal și iarăși PAOK. Prilej pentru ultimul duel cu Gigi Becali în contextul fotbalului intern, măcar acum liniștit. Penultima etapă, Gigi Becali deja campion, un 0-0 la Ploiești, Laurențiu Reghecampf pe banca bucureștenilor. Și tot campion avea să fie Becali și sezonul următor:

Amenințare pentru Bogdan Vintilă! Antrenorul pe care Gigi Becali îl iubește cel mai mult a făcut anunțul: „Mi-aș dori să revin”

Cifrele războiului de 20 de ani: Răzvan Lucescu vs Gigi Becali, avantaj patronul!

Per total, incluzând PAOK – FCSB de acum, sunt 16 dueluri între Răzvan Lucescu și Gigi Becali. Purtate în patru competiții: campionat, Cupa UEFA, Supercupa României și, iată, Europa League.

S-a jucat până acum pe stadioanele Tineretului din Brașov, Giuleștiul vechi, Ghencea veche, „Lia Manoliu”, Arena Națională, „Ilie Oană” din Ploiești și, acum, Toumba din Salonic.

În cele 15 confruntări consumate, Răzvan Lucescu are 3 victorii, Gigi Becali s-a impus de patru ori, în vreme ce 8 partide s-au încheiat la egalitate. Avantajul omului de afaceri este, însă, considerabil dincolo de linia de palmares. Eliminarea Rapidului din sferturile de finală ale Cupei UEFA, o Supercupă a României câștigată tocmai în fața lui Răzvan Lucescu, plus titluri de campion.

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total pe medicii legiști. Ce au descoperit la necropsie
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total pe medicii legiști. Ce au…
Gesturile făcute de Simona Halep la Hong Kong, imediat după prima ei victorie în 777 de zile
Gesturile făcute de Simona Halep la Hong Kong, imediat după prima ei victorie în 777 de zile
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu…
”Ar fi bine dacă l-ar lua”. Cine e văzut ca cea mai bună soluţie de portar la FCSB, dacă pleacă Ştefan Târnovanu
”Ar fi bine dacă l-ar lua”. Cine e văzut ca cea mai bună soluţie de portar la FCSB, dacă pleacă…
Operațiile estetice au schimbat-o RADICAL pe Elena Băsescu! Cum arată acum fiica cea mică a lui Traian Băsescu
Operațiile estetice au schimbat-o RADICAL pe Elena Băsescu! Cum arată acum fiica cea mică a lui Traian Băsescu
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului: „Dacă așa mă roagă oamenii, le respect această ultimă dorință”
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului: „Dacă așa mă roagă oamenii, le respect această ultimă…
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Carnea de porc se scumpește deja: prețurile ating apogeul de Crăciun. Cât costă muşchiuleţul de porc sau pulpa dezosată
Carnea de porc se scumpește deja: prețurile ating apogeul de Crăciun. Cât costă muşchiuleţul de porc sau pulpa dezosată
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Imagini de senzaţie cu nora lui Laurenţiu Reghecampf. Fosta gimnastă a radiat de fericire!
Imagini de senzaţie cu nora lui Laurenţiu Reghecampf. Fosta gimnastă a radiat de fericire!
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de arestare în acest dosar. Măcel în casa lui Pițurcă Jr.
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de arestare în acest dosar. Măcel…
Anvelopele care devin obligatorii în România. Toți șoferii trebuie să circule cu ele
Anvelopele care devin obligatorii în România. Toți șoferii trebuie să circule cu ele
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit angajatul până când nu a mai mișcat
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit angajatul până când nu a…
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Age of Mythology Retold Review: slăviți zeii nostalgiei
Age of Mythology Retold Review: slăviți zeii nostalgiei
Cupa Unirii la Oină promite un spectacol total pe Stadionul Arcul de Triumf
Cupa Unirii la Oină promite un spectacol total pe Stadionul Arcul de Triumf
Anvelopele M+S, interzise în Germania începând cu această lună
Anvelopele M+S, interzise în Germania începând cu această lună
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am fost la ea acasă
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am fost la ea acasă"
×