Pedeapsa lui Becali, mărită cu 6 luni pentru perseverența infracțională a acestuia
Gigi Becali a dat dovadă de perseverență infracțională în perioada lungă de timp în care și-a desfășurat activitățile ilicite, arată Tribunalul București (TB), în motivarea deciziei prin care i-a mărit acestuia pedepsa la trei ani și jumătate de închisoare.
„Referitor la sporul aplicat de 6 luni, tribunalul consideră că este suficient pentru a se atinge scopul educativ și preventiv al pedepsei, acesta impunându-se în raport de perseverența infracțională a petentului și perioada lungă de timp în care acesta și-a desfășurat activitățile ilicite„, notează judecătorul Tribunalului București (TB), în documentul citat.
Totodată, arată instanța, „în situația în care nu s-ar aplica un spor cu ocazia contopirii pedepselor, s-ar crea impresia de impunitate pentru condamnat, ceea ce va constitui un îndemn la săvârșirea a cât mai multe infracțiuni, în viitor, după ce a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală”.
„Tribunalul are în vedere de asemenea, în ce privește sporul de pedeapsă de șase luni, faptul că pentru infracțiunile cele mai grave că petentul a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de trei ani închisoare față de care s-a dispus suspendarea executării sub supraveghere și cu aplicarea circumstanțelor atenuante„, mai arată Tribunalul, în documentul menționat.
Tribunalul București a decis, în 27 iunie, după ce a judecat cererea de contopire a pedepselor lui Gigi Becali, să îi aplice acestuia un spor de șase luni de închisoare, finanțatorul Stelei având astfel o condamnare de trei ani și jumătate de detenție.
Instanța a admis în parte solicitarea procurorului Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de aplicare a unui spor de un an de închisoare.
Avocații lui Becali au precizat atunci, pentru MEDIAFAX, că decizia tribunalului nu este definitivă și va fi atacată cu recurs la Curtea de Apel București.
Cererea lui Becali a vizat contopirea pedepselor din condamnările definitive primite în dosarele sechestrării de persoane, schimbului de terenuri cu MApN și „Valiza”.
Procurorul DNA a arătat atunci că Becali a comis o pluralitate de infracțiuni, cu grad ridicat de pericol și în participație penală cu un anturaj infracțional, astfel că se impune aplicarea unui spor de pedeapsă de un an.
Reprezentantul DNA i-a explicat judecătorului Marin Marino Constantin că finanțatorul Stelei a săvârșit fapte grave, iar pentru cele mai grave dintre acestea a primit doar trei ani de închisoare. El a mai arătat că, potrivit normelor legale în vigoare, Becali poate fi eliberat după ce execută două treimi din pedeapsă, respectiv doi ani de închisoare, și a subliniat că, în opinia sa, această pedeapsă este mică în raport cu numărul și gravitatea faptelor comise.
Potrivit procurorului, activitatea infracțională a lui Becali are periodicitate și ritmicitate, iar în acest context el ar trebui să petreacă mai mult timp în detenție.
La rândul lor, avocații finanțatorului Stelei au spus că nu ar exista temei legal în baza căruia, la momentul contopirii, să se facă aplicarea unui spor de pedeapsă, așa cum solicită procurorul DNA.
Totodată, avocații au arătat că există temei legal pentru ca, după decontopire, reindividualizare și recontopirea pedepselor, judecătorul să stabilească suspendarea executării pedepsei datorită profilului socio-moral al clientului lor, dar și naturii pedepsei, aceasta fiind una mică, aflată sub minimum special prevăzut de legea penală.
Apărătorii lui Becali au mai susținut, în acest context, că judecătorul de caz ar putea dispune suspendarea executării pedepsei, dar au cerut totodată magistratului ca, în cazul în care nu hotărăște în acest sens, să mențină în vigoarea pedeapsa existentă de trei ani de închisoare cu executare, fără a o majora.
În 19 iunie, Tribunalul București a amânat pentru 27 iunie judecarea cererii de contopire a pedepselor lui Becali și a stabilit că la dosar trebuie atașate fișa de cazier judiciar a finanțatorului Stelei și copii după minutele instanțelor care l-au condamnat. Instanța a mai decis ca, tot până la termenul din 27 iunie, să fie atașate și dosarele de executare în baza cărora au fost emise mandatele de executare a pedepeselor.
După termenul din 19 iunie, Becali a comentat în direcția apărătorilor săi, nemulțumit de amânarea judecării cauzei. „Hai să ne plimbăm cu mașina”, a spus el, cu referire la drumurile pe ruta închisoare-instanță și la timpul pierdut până la pronunțare.
Ulterior, finanțatorul Stelei le-a cerut vărului Virgil Becali și fostului fotbalist Ionuț Luțu, în prezent angajat al său, să îi angajeze avocați care să știe ce acte îi trebuie la dosar.
În 21 iunie, reprezentanții avocatului Bogdan Vlad au anunțat că acesta și Pavel Abraham îl vor apăra pe Gigi Becali în procesele legate de întreruperea executării pedepsei și de contopire a pedepselor, după ce finanțatorul Stelei a renunțat la serviciile lui Bogdan Bărbuceanu și ale Mihaelei Olaru.
La termenul de 19 iunie al cererii de contopire a pedepselor, Gigi Becali a fost reprezentat în instanță de trei avocați, doi dintre aceștia fiind Bogdan Vlad și Bogdan Bărbuceanu.
În aceeași zi, Tribunalul București a respins cererea lui Becali de întrerupere pentru trei luni a pedepsei din dosarul schimbului de terenuri cu MApN, decizia putând fi atacată la Curtea de Apel București.
Ulterior, finanțatorul Stelei București nu a obținut permisiunea să părăsească pentru o zi Penitenciarul Jilava, pentru a-și serba ziua de naștere, marți, 25 iunie, împreună cu familia, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
În 20 mai, Gigi Becali a fost condamnat definitiv de instanța supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc și fostul șef al Statului Major General Dumitru Cioflină.
Aceștia au fost încarcerați în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferați la Penitenciarul Jilava.
În 4 iunie, Gigi Becali a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, pentru dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată, decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanței supreme fiind definitivă.
Instanța nu a făcut reindivualizarea și contopirea pedepselor lui Gigi Becali, astfel că avocații acestuia au cerut, la Tribunalul București, contopirea pedepselor, pentru a se constata care este cea mai mare pe care o are de efectuat acesta.
Gigi Becali și-a pierdut mandatul de deputat în urma condamnării sale definitive. Camera Deputaților a aprobat în 5 iunie, prin vot, vacantarea locului de deputat al lui Gigi Becali.
În 11 februarie, Becali a fost condamnat definitiv, tot de instanța supremă, la trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina.