Penescu la DNA:** „Nu sunt un om rău! N-am omorât o muscă în viața mea!”
UPDATE 16:15 Președintele FC Argeș, Cristian Mincă, audiat, joi, timp de câteva ore de către procurorii anticorupție, la Biroul Teritorial Pitești al DNA, a declarat, la ieșirea din sediul isntituției, că acest caz este unul complex, în care răspunsurile nu pot fi date atât de repede.
"Am ieșit de la audieri. Nu pot să vă spun mai multe, este un caz complex, nu pot fi date răspunsurile atât de repede", a declarat presei președintele FC Argeș.
Întrebat dacă va mai veni la DNA, Mincă a răspuns: "Nu mi s-a spus dacă e cazul să mai vin sau când să mai vin".
UPDATE 14:30 Directorul de relații internaționale al FRF, Florin Prunea, audiat, joi, aproximativ cinci ore de către procurorii anticorupție la Biroul Teritorial Pitești al DNA, a declarat, la ieșirea din sediul instituției, că se bucură că a clarificat toate problemele cu procurorii.
"Mă bucur că am reușit să clarific toate problemele cu procurorii. Dacă va mai fi nevoie, voi mai veni la DNA Pitești. Vă mulțumesc și vă urez o zi bună", a declarat, joi, presei, Florin Prunea, la ieșirea de la DNA Pitești.
La ora transmiterii acestei știri, președintele FC Argeș, Cristian Mincă, se afla încă în sediul Biroului Teritorial Pitești al DNA, unde era audiat în continuare de către procurori.
În cursul dimineții de joi, a fost audiat la DNA Pitești și finanțatorul echipei de fotbal FC Argeș, Cornel Penescu, aflat, în prezent, în arestul IPJ Argeș, care a declarat, la ieșirea de la audieri, că de când a fost arestat mai mult a fost plimbat decât audiat.
UPDATE 10:45:Â Finanțatorul clubului FC Argeș, Cornel Penescu, a declarat, joi, la ieșirea de la audierile de la DNA Pitești, că de când a fost arestat nu a fost audiat "mai mult de trei minute", în restul timpului fiind "plimbat".
Finanțatorul clubului FC Argeș, Cornel Penescu, a fost adus, joi dimineață, la noi audieri, la DNA Pitești, părăsind sediul instituției după mai mult de două ore, fiind dus în arestul IPJ Argeș.
"De când am fost arestat, nu am fost audiat mai mult de trei minute, în rest am fost plimbat. Vreau să-i spun regizorului care a regizat acest film că nu sunt vinovat și că stau de atâtea zile în arest. Nu sunt om rău și nu sunt vinovat, nu am omorât o muscă în viața mea", a declarat Penescu ziariștilor la ieșirea din sediul DNA Pitești.
Întrebat de către jurnaliști ce părere are despre percheziția care a avut loc, miercuri, la trustul său de presă și la tipografie, finanțatorul clubului FC Argeș a răspuns: "Voi ar trebui să aveți o părere. În orice caz, democrația este amenințată".
Â
Directorul de relații internaționale al FRF, Florin Prunea, și președintele Clubului de Fotbal FC Argeș, Cristian Mincă, au ajuns, joi dimineață, la zece minute diferență, la sediul DNA Pitești, pentru noi audieri în cazul corupției din fotbal.
Directorul de relații internaționale al FRF a ajuns la Sediul Teritorial Pitești al DNA joi, la ora 8.45, iar președintele Clubului de Fotbal FC Argeș a sosit zece minute mai târziu.
La intrarea în sediul DNA Pitești, Florin Prunea a declarat că a venit ca "să rezolve problema" și crede că își va clarifica situația în cursul zilei de joi.
"Am venit ca să rezolv problema. Probabil că o voi rezolva astăzi", a spus Prunea.
Președintele clubului FC ARgeș, Cristian Mincă, nu a făcut nicio declarație jurnaliștilor.
Tot joi dimineață, la sediul DNA Pitești a fost adus și finanțatorul aceluiași club de fotbal, Cornel Penescu, aflat în arestul IPJ Argeș, pentru a fi audiat din nou de către procurori și, cel mai probabil, pentru a fi confruntat cu Prunea și Mincă.
Florin Prunea, Cristian Mincă și Cornel Penescu au mai fost audiați de către procurori, ore în șir, în data de 14 mai. Tot atunci, a fost audiat la DNA Pitești și arbitrul asistent Florin Stănescu, care a arbitrat, în 2008, în turul campionatului, două partide ale piteștenilor, respectiv Unirea Urziceni-FC Argeș, disputată la 1 august, scor 3-2, și Gloria Bistrița-FC Argeș, disputată la 31 octombrie, scor 2-0.
În stenogramele convorbirilor telefonice din cazul de corupție din arbitrajul românesc investigat de procurorii DNA apare și o discuție între finanțatorul FC Argeș, Cornel Penescu, și directorul de relații internaționale din cadrul FRF, Florin Prunea. Potrivit stenogramei unei discuții din 8 octombrie 2008, finanțatorul FC Argeș îl întreabă pe Prunea despre arbitrul meciului cu FC Vaslui, iar oficialul FRF îl recomandă pe Sorin Corpodean.
Directorul de relații internaționale al Federației Române de Fotbal declara pentru MEDIAFAX, în 24 aprilie, că înregistrarea telefonică nu îl incriminează cu nimic și că nu este implicat în acest caz de corupție.
În dosarul corupției din arbitraj, în 14 aprilie au fost arestați preventiv, pentru 29 de zile, finanțatorul FC Argeș, Cornel Penescu, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, directorul general al hypermarketului PIC, Liviu Făcăleață, precum și fostul director al OPC Argeș Cristian Libertatu. Cornel Penescu și Liviu Făcăleață sunt acuzați de dare de mită, iar Gheorghe Constantin și Cristian Libertatu de luare de mită.
Arbitrii Marcel Savaniu și Sorin Corpodean și vicepreședintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lică, au fost arestați preventiv, în 23 aprilie, pentru 29 de zile, sub acuzația de luare de mită. Ulterior, arbitrii Sorin Corpodean și Marcel Savaniu au fost puși în libertate sub control judiciar, în baza unei decizii a Curții de Apel Pitești. Decizia, care este definitivă, cuprinde câteva măsuri restrictive, și anume ca inculpații să nu se deplaseze la competițiile sportive, să nu se apropie de co-inculpați și de familiile acestora, de martori și de experți și să nu execute profesia sau meseria avută la data arestării. Mai apoi a fost eliberat Marcel Lică, după ce atât Tribunalul, cât și Curtea de Apel au decis să nu îi mai fie prelungit mandatul de arestare preventivă.
Ultima persoană arestată în acest caz este arbitrul Aurelian Bogaciu, în cazul căruia magistrații Tribunalului Argeș au decis ca mandatul de arestare preventivă să nu fie prelungit. Curtea de Apel Pitești a respins apoi recursul făcut de procurori la această decizie, astfel că și Aurelian Bogaciu a fost pus în libertate.