Într-un articol care remarcă discrepanța dintre aspectul fizic și vârsta declarată în cazul a tot mai mulți emigranți sosiți în Suedia, cotidianul englez Daily Mail prezintă cazul afganului Saad Alsaud, cel mai bun alergător de viteză din țara nordică la categoria 14 ani.
Decizia autorităților suedeze de a nu verifica prin metode științifice vârsta pe care o declară refugiații, pe motiv că lezează demnitatea acestora, a dus, observă jurnaliștii britanici, la situații bizare și chiar periculoase. Bărbați în putere, unii dintre ei nevoiți să-și radă barba și mustața, declară la sosire că au 14, 15 sau 16 ani. În lipsa unor acte doveditoare și cu interdicția de a verifica vârsta reală a solicitanților de azil, aceștia sunt înregistrați ca atare de autorități și beneficiază de certitudinea că vor primi permisiunea de a rămâne în Suedia.
Campionul care arată mai degrabă a tată, decât a frate
Este și cazul lui Saad Alsaud, un tânăr care este declarat cel mai rapid atlet suedez la categoria de 14 ani. O poză cu băiatul, difuzată cu acordul autorităților și care îl surprinde pe Saad la un cros alături de copii de 10-11 ani, i-a făcut pe ziariștii de la Daily Mail să constate că acesta arată mai degrabă ca un tată, decât ca un frate ceva mai mare al celorlalți participanți la concurs.
Campionul locuiește acum în orașul Kristianstad, alături de foarte numeroasa sa familie.
Situația emigranților care se declară copii a devenit de-a dreptul dramatică pe parcursul ultimelor zile. Luni, un somalez de aproape 1,85 m, care pretinde că are 15 ani, și-a măcelărit asistenta, pe Alexandra Mezher (22 de ani), în centrul de primire al azilanților unde era cazat. Asasinul minor Youssaf Khaliff Nuur se bărbierește, potrivit unor surse citate de ziariștii britanici.
Merit Wager, editorialist care semnează în ziare suedeze, a dezvăluit pe blogul său, în noiembrie, că lucrătorii de la serviciul de imigrație au primit ordin să accepte fără comentarii declarațiile refugiaților care susțin că sunt copii, dacă aceștia nu arată a fi mai bătrâni de 40 de ani. În ultimul ani, 33.250 din cei peste 160.000 de refugiați ajunși în Suedia s-au declarat a fi minori. „Mulți dintre noi suntem obligați să păstrăm tăcerea dacă bănuim că vreunul dintre azilanți minte în cererea sa. Dar supervizorii de aici vorbesc între ei că mulți dintre acești «copii» sunt adulți”, a povestit un lucrător guvernamental.
Fotbalistul gambian Yaffa fusese luat de AC Milan ca junior de 17 ani, dar avea, în realitate, 28
Fotbalistul gambian Yaffa a impresionat toată Europa cu calitățile sale fizice fantastice pentru un adolescent de 17 ani. Acum câteva săptămâni s-a descoperit că, în realitate, are 28
Cazul lui Saad Alsaud, campionul de juniori la atletism care declară că s-a născut în 1996, dar pare cu 10 ani mai vârstnic, este însă unul neglijabil. În Vimmerby, un oraș din sud-estul Suediei, primarul a decis în octombrie anul trecut ca acești copii orfani refugiați din Irak, Siria, Afganistan, Somalia și celelalte țări afectate de război să fie cazați în casele locuitorilor bătrâni. În urmă cu aproape două săptămâni, edilul Tomas Peterson a revenit și a spus că migranții nu sunt deloc copii, ci „bărbați în toată firea”. Acești indivizi au provocat, conform primarului, „serioase incidente”: îi abuză pe bătrânii care i-au primit în casele lor, le aruncă mobila și calculatoarele pe fereastră, ascultă muzica noaptea la maximum și nu arată niciun fel de respect față de persoanele mai în vârstă. Anul trecut, un afgan care pretindea că are 15 ani a bătut și pus pe fugă personalul și pe ceilalți ocupanți ai unei case unde erau cazați refugiați minori.
Daily Mail notează că în Norvegia vecină, unde spusele solicitanților de azil sunt verificate prin control fizic (dinții indică destul de precis vârsta unei persoane), s-a descoperit că nouă din zece migranți care susțin că sunt copii mint și se dovedește că, în realitate, au peste 18 ani.
În Europa, cazurile sportivilor de pe alte continente (în special Africa) având altă vârstă în realitate față de cea declarată sau prezentată în pașapoarte sunt frecvente și celebre. Ultimul astfel de fotbalist este Yusupha Yaffa, gambian pe care Steaua a încercat să-l transfere astă-vară. Acesta susținea că are 17 ani, dar s-a dovedit că, în realitate, avea 28. Socotit un jucător de mare perspectivă, acesta a fost legitimat mai întâi de Duisburg, apoi de AC Milan. Italienii i-au reziliat contractul și l-au dat în judecată pe fotbalist după ce au aflat adevărul.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER