Ovidiu Iordan (35 de ani) se bucură de fotbal chiar dacă nu mai știe de mult ce face naționala României. Este copywriter la Mediafax Grup, ține cu Bayern Munchen și , evident, cu Germania și se recomandă Ovi Kahn. În trecut, dintr-o idee „țâșnită din inconștientul colectiv creativ” , a generat împreună cu colegii săi de atunci de la ProTV campania „Tu știi ce mai face copilul tău?”, premiată în 2007 cu un Emmy pentru cea mai bună investigație jurnalistică. Textul său despre campioana lumii, Germania, și primul ei fiu „weltmeister” născut după reunificare, Gotze, apărut pe bistromargot.ro, întreține starea de fotbalitate de după Mondialul brazilian, motiv pentru care ProSport a decis să-l găzduiască, înainte de a ne întoarce la Liga 1 și naționala lui Pițurcă despre care nimeni nu mai știe mare lucru.
Când marele Andreas Brehme înscria din penalty golul decisiv în dreapta carismaticului Goycochea, micuțul Mario Goetze nici nu era născut! Era anul 1990, când Mannschaftul, condus de Kaiserul Franz Beckenbauer de pe margine și de pătimașul Lothar Matthaus din teren, cucerea al treilea său titlu! Atunci Gianna Nannini ne-a făcut să trăim adevărate notti magiche la Coppa del Mondo! Atunci Lăcătuș a făcut ce-a vrut din Dasaev, Schillacci, Salvatore de la Patria, a apărut și a dispărut asemeni cometei Halley, iar Brehme a pecetluit triumful german.
24 de ani mai târziu, puștiul minune al fotbalului german contemporan îl eclipseaza pe fenomenul Messi și aduce a patra cupă mondială în vitrina nibelungilor! Super-Mario a transformat în realitate visul generației lui Schweinsteiger printr-un gol de vis! De la Goethe la Goetze, poporul german își împlinește încă o data menirea de națiune mitică, devenind din nou numărul unu! Și asta pentru că „Deutschland uber alles” nu înseamnă cum cred mulți – superficial și stereotip – Germania, deasupra tuturor ci „Germania, înainte de toate”! Literatura, muzica și fotbal! Iar cine îi acuză pe urmașii lui Wagner de lipsă de sensibilitate poetică, să mai studieze încă o dată golul lui Super-Mario! Higuain și Messi au ratat din poziții mult mai clare… Un lucru e cert, după 24 de ani, puștiul nebun și frumos inventat de Borussia Dortmund și trecut ca un super-star cuminte la Bayern Muenchen a adus la numai 22 de ani mult râvnitul trofeu în pantheonul nemțesc!
Că i-a zis sau nu dirijorul Low când l-a introdus în teren: „dă gol și dovedeste că ești mai bun ca Messi”, asta numai Mario și Joachim o știu! NLP de PR germanic, marketing de Nationalmannschaft sau adevăr faustic stil Goethe? Să-i lasam pe experții de la „Der Spiegel” să dezbată speța! Noi să ne bucuram de această „splendoare în iarba” oferita de Mueller&co: 18 goluri in 7 meciuri, dintre care 7 Braziliei si 4 Portugaliei! Și ca într-o operă de Beethoven, golul de platina al Wunderkind-ului Mario Goetze care desăvârșește capodopera „made in Germany” 2014!
Cât despre empatica Angie Merkel și despre admirabilul Bundesprasident Joachim Gauck, jos pălăria! La așa nație model, așa super-modele de lideri! Au spus-o clar: a fi pe primul loc, înseamnă, în primul rând, a fi responsabil! Pentru că modelul de succes nemțesc nu se rezumă doar la Fussball! E mult mai mult decât atât. Este clasica paradigma a lui „Ordnung und Disziplin” la care se adauga plus-valoarea de „patimă” (Leidenschaft) implementată la modul constructiv. Peste toate acestea troneaza acum fericirea de a fi din nou campioni mondiali. Și este atât o fericire a emoției colective, cât și a gândirii naționale. Și asta pentru că neamțul este o specie cerebrală care știe că statutul de lider în orice fel de performanță, fie ea economică, academică sau sportivă, implică răspunderi colosale. De azi înainte, Germania trebuie să știe când să intervină și când să stea pe loc. Chestie pură de plasament, așa cum a dovedit-o cel mai bun portar al turneului, inspiratul Neuer, cel cu veleități de libero! Mai ales că Angela s-a plasat la finală lângă imprevizibilul Putin. Care va organiza peste 4 ani campionatul în fief-ul lui „aparte”. În același timp, America is watching, dacă nu și listening! În 2018, Goetze va avea 26 de ani și își va apăra titlul pe tărâmul urmașilor lui Dostoievski. El, Goetze, micul mare urmaș al lui Goethe va dovedi dacă golul din finala cu Messi a fost sau nu doar un „one-hit-wonder”! Până atunci poate lua cu Bayern Muenchen în patru ani tot atâtea campionate și trofee Champions League! Dincolo de implicații, așteptări și reconfirmări, nu putem decât să ne bucurăm de finalul cu adevărat epic al probabil celui mai spectaculos campionat mondial din istorie. Ultimul act a fost pe măsura poeziei aplicate arătate de principalele echipe care au contribuit la aceasta „splendoare în iarbă”. Întâmplător sau nu, învingător a fost poporul care a dăruit lumii „oda bucuriei”! Schiller, Goethe, Goetze! Să ne bucuram preț de încă două-trei zile de „starea de fotbalitate” după cum spunea Noica. Și de efectele ei terapeutice. Obrigado, Brasil! Muchas gracias, Argentina! Danke schoen, Deutschland!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER