Un jucător de poker are stăpânirea de sine a unui șahist, luciditatea unui scrimer, abilitatea unui judoka în a specula slăbiciunile adversarului, dar și duritatea unui boxer atunci când își zdrobește adversarul cu o mână sigură. Toate acestea, plus popularitatea crescută, sunt motive de a vorbi despre poker ca despre un sport.
Jocul de poker a luat în ultimii ani o amploare la care nici cei mai înfocați susținători ai lui nu se așteptau. Cândva practicat doar în anumite cercuri, acum, când prin internet a devenit accesibil tuturor, pokerul s-a transformat într-un fenomen de masă.
Peste 60.000 de participanți la o ediție aniversară
Media spectatorilor la partidele din Liga I de fotbal se apropie la 4.500 de oameni pe meci. La turneul „live” World Series of Poker 2011 au fost 6.865 de concurenți, în timp ce la ediția aniversară a zece ani de Pokerstars au participat „online” 62.116 oameni.
Contrar imaginii proiectate de filmele „Hollywood”-iene, în care jucătorii sunt prezentați ca niște „gangsteri” care aruncă banii pe masa de poker, un turneu „live” se aseamănă mai mult cu o mulțime de matematicieni strânși la o conferință științifică în care, uneori, entuziasmați sau dezamăgiți de rezultatele lucrării prezentate, își exprimă adevăratele sentimente de bucurie sau tristețe.
Premii de peste două milioane de euro!
Evenimentul principal al World Poker Tour Praga Bwin l-a costat pe fiecare participant 3.500 de euro, premiile totale ajungând la 2.360.050 de euro. Primul loc a fost ocupat de rusul Andrey Pateychuk, care a luat acasă 468.200 de euro, dar, dincolo de banii impresionanți care se învârt în lumea pokerului, rămâne spectacolul oferit de un asemenea turneu.
Dealerii, ca niște arbitri veritabili de fotbal, sunt din țări diferite, doar „crema” celor care știu să împartă cel mai bine cărțile de joc. Bodyguarzii de la asemenea turnee importante par toți foști elevi ai unei școli de bune maniere și doar fizicul lor impresionant îi trădează. Pokerul devine însă religie atunci când observi că jucătorii aflați în pauza turneului „live”, perioadă de recreere ce ține o oră, își deschid laptop-urile pentru o sesiune „online” de data asta. Unii motivează că așa se antrenează și își mențin ritmul, iar cei mai mulți doar sunt siguri că vor câștiga ceva bani în plus.
Scop de profesioniști: un trai asigurat
Nici România nu a fost ocolită de acest fenomen. Pe lângă numărul mare de români care practică pokerul ocazional, câțiva au reușit să devină profesioniști, iar și mai puțini să-și facă un nume de temut chiar și pe plan mondial.
Unul dintre cei mai buni jucători de poker români, Mihai Manole, a trasat definiția unui jucător profesionist de poker. „Un jucător profesionist de poker este acea persoană care prin jocul de poker reușește să își asigure traiul din punct de vedere financiar pe o perioadă lungă de timp”, a spus Manole. El consideră că România se află în urmă în comparație cu alte țări privind dezvoltarea jocului de poker, din cauza concepției greșite despre cei care joacă: „La dezvoltarea greoaie a contribuit și concepția românilor despre poker ca joc de noroc care crează dependență, distruge vieți și familii. Față de alte țări suntem încă în urmă, mai ales în ceea ce privește partea de live, însă lucrurile se schimbă repede și evoluează spre bine”.
În România sunt câteva sute de mii de jucători de poker care o fac măcar de plăcere, fără o miză materială. Jucătorii români care încearcă site-urile de poker au doar o scurtă perioadă de acomodare, în care nu depun bani Sorin Constantinescu, președintele Asociației Cazinourilor din România
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER