Ponta a demisionat. Szabo, Petrache, Iorgulescu, Dedu și Cosac: ce se întâmplă cu oamenii „plantați” de premier în sportul românesc? ProSport l-a prins pe Ponta cu minciuna în dosarul Forza Rossa

Victor Ponta, premierul României, a demisionat în această dimineață, după ce aseară zeci de mii de oameni i-au cerut să plece. Este prima demisie a unui demnitar după dramaticele evenimente de vineri noaptea, din clubul „Colectiv”, când zeci de oameni au murit și sute de oameni au fost răniți din cauza unui incendiu devastator propagat în doar câteva secunde. Pe fondul tensiunilor acumulate până acum – scandalurile de corupție pentru care e pus sub acuzare de procurori, descoperirea plagiatului din lucrarea de doctorat, împiedicarea românilor din străinătate să-și exercite dreptul la vot, susținerea ministrului de interne Gabriel Oprea, el însuși plagiator și personaj care abuzează de funcție -, marți seară în București a avut loc un miting de protest la care au participat peste 25.000 de oameni. Miercuri dimineață, Ponta a anunțat că renunță la funcție.

„Am obligația să constat supărarea legitimă care există în cadrul societății și dorința din nou legitimă de a avea responsabilități mai mari decât cele ale patronilor de la firma respectivă. Oamenii simt nevoia de mai mult și ar fi o mare greșeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau și nu cred că este corect să las această responsabilitate nici în seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniștrilor, sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl așteaptă și evident, începând cu ziua de astăzi îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit, și al Guvernului României”
Victor Ponta, 4 noiembrie 2015
 

Premierul demisionar lasă urme adânci nu numai în societatea românească, dar și în sport. Aproape toate persoanele care conduceau zone importante ale mișcării sportive au fost schimbate.

Fosta atletă Gabriela Szabo a primit, în schimbul înregimentării politice în PSD, postul de ministru al tineretului și sportului, unde a fost înscăunată în martie anul trecut. Szabo s-a afișat adesea alături de Ponta, la diverse acțiuni de PR. Sub mandatul său, mișcarea sportivă din România s-a prăbușit complet. N-a existat nicio inițiativă notabilă, n-a apărut niciun plan semnificativ, iar în prezent sportul din țara noastră a ajuns la cel mai scăzut nivel din istorie. Mai mult decât atât, Gabi Szabo a fost cea care a sugerat federațiilor să se țină competițiile sportive în cele trei zile de doliu național care au urmat tragediei din clubul „Colectiv”.


Gabriela Szabo, Victor Ponta și Alin Petrache, un trio legat de interesul politic

În urmă cu un an și jumătate, Octavian Morariu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, își anunța pe neașteptate retragerea din funcție. În loc avea să fie ales, rapid, unul dintre prietenii cei mai buni ai lui Victor Ponta, fostul rugbist Alin Petrache, fiul afaceristului Adrian Petrache. Oponenții lui Alin Petrache, fosta canotoare Elisabeta Lipă și antrenorul de gimnastică Octavian Bellu, au reclamat faptul că rezultatul alegerilor a fost stabilit dinainte, în culise. Astăzi, sportul din România are calificați la Olimpiada de la Rio, din 2016, cei mai puțini sportivi din istoria JO.

Gino Iorgulescu, actualul șef al LPF, a fost înscăunat în locul lui Dumitru Dragomir în toamna lui 2013, după o ședință misterioasă la care au participat șefii de cluburi, Iorgulescu, Ponta și Dragnea în seara de dinaintea alegerilor. În prezent, campionatul de fotbal e complet prăbușit ca audiență și performanțe, iar numărul echipelor din prima ligă a fost coborât la 14. Iorgulescu și Ponta sunt prieteni încă de pe vremea când ambii erau membri în Consiliul de Administrație la FC Național.

Alexandru Dedu, noul șef al Federației Române de Handbal, apropiat al lui Alin Petrache, a fost ales în locul lui Cristian Gațu în februarie anul trecut după cele mai ciudate alegeri din istoria handbalului românesc. Pentru prima oară au fost prezenți la ședință 95% dintre votanți, iar în foarte multe cazuri delegați să reprezinte cluburile n-au fost reprezentanții secțiilor de handbal, ci alți funcționari din respectivele grupări. S-a spus atunci că numeroase cluburi, dependente de bugetele autorităților locale, au votat la comandă.

George Cosac, noul președinte al Federației Române de Tenis, s-a făcut și el remarcat anul trecut, când la festivitatea de premiere a turneului feminin de la București, i-a permis Gabrielei Szabo să-i mulțumească lui Victor Ponta pentru că a ajutat la organizarea competiției. Totul, în fața unei arene arhipline, în direct la posturile TV și înaintea celor două finaliste, Simona Halep și Roberta Vinci. Asistența a huiduit copios, momentul devenind de-a dreptul stânjenitor.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu toți acești oameni acum, după ce protectorul lor a demisionat din fruntea guvernului.

Minciuna lui Ponta din dosarul Forza Rossa

De numele lui Victor Ponta se leagă și tentativa controversată de intrare în Formula 1 a unei echipe românești. Forza Rossa, societatea condusă de Ionuț Bazac, fostul coleg și prieten al lui Ponta, și-a depus candidatura de a accede în F1. Surse ProSport au dezvăluit în timpul investigației că premierul a semnat documente aflate în dosarul depus la Geneva, însă Ponta a negat categoric printr-un SMS. Actele fuseseră duse de ministrul de atunci al sportului, Nicolae Bănicioiu, care ulterior a declarat că a fost în Elveția pe banii lui.

În martie 2015, după 4 luni de investigație jurnalistică, ProSport a prezentat un document din dosarul de aplicație Forza Rossa semnat de Victor Ponta. Hârtia avea antetul Guvernului și număr de înregistrare de la cabinetul prim-ministrului. Era dovada că Ponta a mințit! Ulterior, premierul s-a apărat susținând că era un simplu act de sprijin, fără implicații financiare asupra bugetului de stat.

În paralel însă, Constantin Cojocar, fostul jucător al Stelei din anii 80, devenit peste noapte director la echipa britanică de Formula 1 Caterham, a oferit o mărturie extraordinară: „Ponta e băgat, Bazac e băgat, Bănicioiu, foarte mulți în spate. E și Ghiță. Colin (n. red. – Colin Kolles, directorul de la Caterham și asociatul lui Bazac în proiectul Forza Rossa) m-a luat în Austria în noiembrie și mi-a spus lucrurile astea. Mi-a zis așa:

Citiți aici investigația ProSport în cazul Forza Rossa și cum a mințit Ponta.

Publicat: 04 11. 2015, 11:23
Actualizat: 05 11. 2015, 08:49