Povestea morții simbolului lui Dinamo. A simțit Hîldan că i se apropie sfârșitul? „Nu știu ce e cu mine, mă simt obosit, greoi. Nu știu ce bagă ăștia în noi”
5 octombrie 2000. Data când Dinamo a pierdut un jucător emblematic, dar a câștigat un simbol pe viață. Cătălin Hîldan s-a stins din viață la doar 24 de ani, în timpul unei partide amicale jucate la Oltenița, cu echipa locală. „Câinii” aveau deja 5-0 la pauză, moment în care s-a petrecut un episod ce i-ar fi putut schimba destinul fotbalistului.
La vestiare, Cornel Țălnar, secundul lui Cornel Dinu, i-a spus lui Hîldan că nu va mai juca în repriza a doua, pentru că nu mai avea sens.„Domnule, dar eu mă simt într-o formă excelentă, vreau să continui și, dacă voi simți că voi obosi, o să fac semne să mă schimbați”, a spus Cătălin.
Antrenorii „câinilor” se gândiseră să-l odihnească pe Cătălin, care avusese un sezon extrem de încărcat. Din păcate, Cătălin nu avea să mai apuce să mai facă vreun semn. În minutul 74 al partidei, a dus mâinile la față și s-a prăbușit pe gazon. Cu ultimele puteri, mijlocașul a încercat să se ridice și i-ar fi zis colegului Bogdan Onuț: „Băi, mor!”. Apoi s-a prăbușit din nou.
„Am amețeli, sunt moale, mi-e foarte rău”
Acestea au fost ultimele cuvinte ale lui Cătălin Hîldan, adresate coechipierului său Bogdan Onuț. După câteva minute inima lui a refuzat să mai bată. Minutul 74 al partidei i-a fost fatal. Scorul era 5-0 în favoarea oaspeților, care recuperează o minge și se lansează în atac. Hîldan pleacă cu mingea din propriul care de 16 metrii, dar nu apucă să facă decât câțiva pași. Cade în genunchi, pune mâna la față, „care începuse să i se învinețească” după cum declara Vali Năstase. Cu câteva secunde înainte, se dusese la Onuț, caruia îi zisese: „Bogdane, am amețeli, sunt moale, mi-e foarte rău”.
Cauza morții – Accident vascular cerebral
„Când a ajuns la noi, era fără puls, fără tensiune, vânăt la extremități. Pleoapele de la ochi îi erau lărgite la maximum. Acesta este un simptom de suferință a creierului. L-am intubat și i-am administrat oxigen pe sondă. I-am efectuat masaj cardiac extern, apoi l-am supus șocurilor electrice. L-am cuplat la un monitor EKG, pentru a vedea activitatea inimii, insă am constatat o leziune izoelectrică, ceea ce înseamnă absența activității inimii”, a declarat atunci doctorul George Gearavela. Șeful Reanimării Spitalului Municipal Oltenița a încercat să ofere și explicația morții lui Cătălin: „După felul cum s-a instalat moartea, brusc și violent, cred că a fost vorba despre un anevrism cerebral, așa cum a fost și cazul petrolistului Tabarcea. E posibil ca, din naștere, Hîldan să fi avut un vas la creier mai subțire, care a cedat în timp. M-a surprins că a fost o moarte atât de violentă, mai ales că nu era nimeni lângă el în clipa în care s-a prăbușit. Nu am mai putut face nimic”.
La ora 17:45 a fost înregistrat decesul. Corpul neînsuflețit al lui Cătălin Hîldan a fost apoi transportat la Institutul de Medicină Legală din București, cu Salvarea. Clubul Dinamo pregătise un elicopter să-l trimită la Oltenița. În spatele mașinii de salvare se afla autocarul alb-roșilor, în care toată lumea era împietrită de durere.
O altă întâmplare teribilă s-a petrecut cu o seară înainte de ziua tragediei, atunci când jucătorii au participat la aniversarea zilei de naștere a lui Vali Năstase, după cum reiese din cartea jurnalistului Ioan Chilom.
„Abia acum îmi dau seama că, în seara aceea, Cătălin a avut o stare specială. Curios că s-a făcut remarcat doar printr-o preferință cam ciudată pentru o petrecere, solicitînd orchestrei să cânte o melodie a Ileanei Sărăroiu: ”Dacă moartea nu vrea bani, vrea copii și oameni mari”. A ascultat-o o dată, a mai cerut s-o audă încă o dată, după care a plecat. Este clar că el se afla pe un teritoriu străin nouă, atunci”, a rememorat Adrian Mihalcea, prezent la eveniment, în cartea mai sus amintită.
Ionuț Chirilă l-a văzut pentru ultima oară în septembrie. Sub bolta de vie dintr-o curte din Brănești, pe partea stângă cum te duceai la mare, antrenorul și jucătorul au avut o discuție care astăzi sfredelește ca un cuțit în inimă. ” Cu o lună…”, Chirilă accentuează și repetă cuvintele…”o lună!, înainte să moară, am fost la el la Brănești, mă duceam des. Mi-a spus. „Domn” profesor, nu știu ce e cu mine. Parcă nu mai trag așa, nu știu ce dracu” bagă ăștia în noi, mă simt obosit. Mă simt greoi. Parcă merg în frînă, așa. Înainte de fiecare antrenament, stăm cu niște perfuzii. Nu știu ce bagă ăștia în noi. Mă simt obosit”. Asta mi-a spus cu o lună înainte”.
Ce este atacul cerebral?
„Atacul cerebral este cu totul neobișnuit la un tânăr de 24 de ani. Nu e totuși exclus să se fi întâmplat așa. Asta ar însemna că Hîldan avea un anevrism (n.r o malformație a unui vas sanguin, constând în dilatarea acestuia și slăbirea pereților lui), care exista de mai mult timp în organismul său și care, probabil, era nedetectabil la controalele medicale. Este posibil ca fotbalistul să fi suferit, în acel moment nefericit, un puseu hipertensiv care a rupt anevrismul, provocând accidentul vascular cerebral”, declara atunci, unul dintre medicii specialiști al Spitalului Clinic Fundeni, sub protecția anonimatului.
După constatarea decesului, antrenorul secund al lui Dinamo, Cornel Țălnar, declara: „Încă de la București am vrut să nu-l bag să joace, dar am cedat la insistențele lui. La pauză am vrut să-l scot, dar mi-a zis: „Lasă-mă, nea Cornele, că mă simt bine!”. Suntem blestemați”.
„Am fost primul care a ajuns la el de pe banca tehnică. Avea buzele vineți. I-am luat mâinile să le frec și erau reci. L-am strigat: >, dar nu mi-a răspuns. Avea ochii dați peste cap, a horcăit, a vrut să se uite la mine de parcă îmi cerea ajutorul. În salvare am văzut că în partea dreaptă a capului, după ureche, era vânăt. Cred că acolo i s-a spart vasul de sânge. Tot în salvare a horcăit ultima dată, după care i-a căzut capul într-o parte. Cred că atunci s-a dus”, spunea la acea vreme Gheorghe Nițu, secundul lui Dinamo.
Ultimul control medical, cu doar zece zile înaintea evenimentului nefericit
Ultima vizită medicală la care fusese supus lotul dinamovist, a avut loc cu doar 10 zile înaintea evenimentului nefericit. Pe 26 septembrie, la o clinică particulară, a fost verificată starea de sănătate a ficarui fotbalist, urmărindu-se starea funcțională pe aparate și organe a fiecărui fotbalist în parte.