ProSport Hall of Fame, cel mai prestigios premiu acordat legendelor sportului românesc, revine și în acest an. Ei sunt sportivii care ne-au făcut să plângem de bucurie prin reușitele lor, ne-au făcut să simțim mândria de a fi români, deși treceam prin unele dintre cele mai negre episoade ale istoriei noastre.
Nadia Comăneci, sportiva care, la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, prin mișcările sale grațioase a obținut primul zece perfect din istoria gimnasticii. Atunci a luat aurul la individual compus, paralele inegale, bârnă și sol.
Andreea Răducan, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Sydney la echipe și argint la sărituri. Are în palmares șase medalii din metalul cel mai prețios, trei de argint și tot atâtea de bronz la toate competițiile.
Alina Dumitru, prima campioană olimpică din istoria judo-ului românesc! E judoka care ne-a făcut să strigăm de fericire în fața televizoarelor, în 2008, când a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing. Aceiași senzație am trăit-o și când Gabriela Szabo urca pe podium, în 2000, la JO de la Sydney, după ce a câștigat proba de 5.000 de metri și a obținut bronzul la proba de 1500 de metri. Cu doar patru ani înainte, Gabriela Szabo își adjudeca medalia de argint la Jocurile Olimpice de vară din SUA, la cursa de 1500 de metri.
Avem onoarea de a o nominaliza și pe atleta Constantina Diță-Tomescu, o personalitate de respectat pentru reușitele sale la maratoanele din întreaga lume. În 2004 a câștigat aurul la cursa din Chicago, în 2005, la semimaratonul din Edmonton, Canada, ocupa primul loc, iar în 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing, reușea să obțină mult râvnita medalie de aur.
Ilie Năstase, unul dintre cei mai mari jucători de tenis ai anilor ’70, fost număr unu mondial, în 1972 și 1973, cu 83 de titluri câștigate (58 înregistrate de ATP), printre care și US Open (1972) și Roland Garros (1973). Lângă el a fost mereu Ion Țiriac, alături de care a dominat în 1970 la Roland Garros, la dublu, acolo unde au câștigat marele trofeu. Cea mai bună clasare a lui Ion Țiriac a fost locul opt mondial, în 1968.
Mihai Leu este și el pe lista selectă! Ale sale croșee devastatoare i-au adus onoarea de a fi primul campion mondial profesionist de box de după Revoluție al României. În 1997, el a dobândit centura de campion al lumii (categoria semimijlocie, versiunea WBO) în faţa lui Santiago Samaniego. Leu a scris istorie și în raliuri: a devenit campion național în 2003.
Vasile Stîngă, handbalistul român care și-a adus contribuția la un succes uriaș: obținerea a două medalii de bronz de către naționala României la Moscova 1980 și Los Angeles 1984. Alături de „tricolori”, el mai are două are două mari reușite: a câștigat de două ori Campionatele Mondiale Universitare (în 1981 și 1985).
În competiția din acest an a Hall of Fame-ului sportului românesc intră și Marian Cozma, handbalistul român mort în urmă cu 12 ani, în urma unui atac într-un club de noapte din Ungaria. A câștigat campionatul Ungariei alături de Veszprem și EHF Winner’s Cup. Amintirea sa dăinuie veșnic, fiindu-i ridicată și o statuie la Veszprem.
Marele și regretatul Ivan Patzaichin, omul cu statuie în fața Complexului Sportiv Dinamo, cel care a vâslit cu pagaia ruptă spre aurul olimpic, e și el inclus în categorie.
Acesta este un premiu care nu va fi votat, ci va fi desemnat! Redacția ProSport va oferi uneia dintre legendele României, ori rudelor celui desemnat, premiul „Hall of Fame ProSport”. Este recunoașterea noastră, a tuturor, a carierei excepționale, a devotamentului dus la extrem și a valorii umane incontestabile care se regăsesc în câștigătorul ales de ziariștii noștri.
La data de 27 decembrie decernăm împreună premiul categoriei „ProSport Hall of Fame”.
Vă mulțumim!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER