Profesorii Târlea și Lupescu
Ora ProSport s-a născut ieri, puțin după prînz, într-un liceu de renume bucureștean, Mihai Viteazul. Pe o vreme toridă, elevii care au luat parte la prima acțiune a campaniei demarată de ProSport au transformat câteva meciuri de volei în relaxare deplină.
Pe terasa clădirii, un fel de tribună principală, o sută de elevi formează un goblen multicolor. Ochiurile sunt reprezentate de stegulețele ProSport, agitate de fiecare dată când jucătorul favorit izbește mingea de terenul advers, faze ce declanșează un cor asurzitor de goarne și o ploaie de confetti. În acest cadru fierbinte sosesc și invitații. Ionela Tîrlea și Ionuț Lupescu se fac părtași la bucuria copiilor care au dat poate pentru cateva minute sedentarismul provocat de laptop pe mișcarea în aer liber. Ionela are acum 33 de ani. Ionut e cu opt ani mai mare, dar trecerea timpului parcă i-a ocolit pe cei doi. Kaiserul intra ușor stingher pe poarta școlii, în care, în copilărie juca fotbal visând la echipa națională. Lupescu a locuit în copilărie pe o stradă adiacentă și cunoaște foarte bine locul.
Premii multe și autografe celebre
Apariția ineditului cuplu care și-a pus amprenta asupra sportului sporește fazele spectaculoase de la fileu și captează atenția la maximum. Mai ales în momnetul în care exponentul Generației de aur și fata de cristal concep un discurs ad-hoc. Timpul se scurge rapid și momentul premiilor e primit cu aplauze sacadate. Rucsacuri, șepcuțe, mingi sau chiar și biciclete intră în posesia copiilor. Dar nu premiile sunt adevărata miză. Campania Prosport vizează mărirea numărului de ore de sport în școli și licee. Avem nevoie de asta pentru a avea mai mulți Lupescu și a se mai naște o Ionela. Avem nevoie în primul rând pentru a fi mai sănătoși.
„Fugeam cu tălpile goale pe ciment”
Din postura de invitat, supervizor și participant activ, Ionela Tîrlea a fost cuprinsă de sentimente amestecate în curtea Liceului Mihai Viteazul.
Ce părere ai despre această campanie?
Una mai bună nici că se putea. Vă felicit pentru această inițiativă și sper să intrați în cât mai multe licee din București sau de ce nu, din România. Cred că vi se vor alătura foarte mulți sportivi de top la aceste evenimente.
La ce te-ai gândit când ai pășit în curtea liceului?
La cum am început eu sportul, în liceu. Alergam parcă cu tălpile goale pe ciment, pe pământ sau pe alte suprafețe. Pentru că aveam în picioare binecunoscuții teniși „Drăgășani”. Îmi amintesc că odată, când am urcat pe podium, a trebuit să-mi pun în picioare o pereche de bocanci.
Ce le-ai recomanda tuturor elevilor din România?
Să nu uite niciodată de orele de sport. Să nu-și facă scutire, doar decat dacă au neapărat nevoie, și să facă mișcare și în timpul liber. Numai așa vor avea mai târziu un trup sănătos și se vor dezvolta cum trebuie.
“Copiii nu trebuie îndepărtați de sport”
Fostul internațional Ionuț Lupescu s-a confruntat cu nostalgiile revenirii în curtea liceului în care a învățat să joace fotbal.
Ionuț, cum te simți din nou printre liceeni?
Din păcate, noi, oamenii maturi, uităm atât de des să ne bucurăm în felul în care reușesc să o facă acești tineri. Mi-a făcut mult bine invitația voastră pentru că uitasem cum e să fii adolescent.
Înțelegem că ai niște amintiri speciale legate de “Mihai Viteazul”…
Da, așa este. Am copilărit în zonă. Jucam fotbal aici, pe terenurile din curtea liceului. Se poate spune că aici am deprins multe legate de fotbal. Azi am văzut că locurile nu s-au prea schimbat. Nu știu dacă din fericire sau din păcate.
Crezi că este oportună creșterea numărului de ore de sport în școli?
Sportul nu trebuie perceput ca un inamic al celorlalte materii, ci ca un aspect complementar. E evident că oricine, trebuie să facă mișcare ori de câte ori poate, iar copiii nu trebuie îndepărtați de sport. Din nefericire, românii sunt cam sedentari.
Â