Promisiunea lui Burleanu în cazul lui Postolache, fotbalistul refuzat de sistem pentru că a vorbit despre blaturi: „Dați-mi numărul lui de telefon, mă voi întâlni cu el. Vom face ceva în cazul lui”
„Salut, ce să fac? Foarte, foarte rău”. Unul dintre ziariștii care, în septembrie 2012, au consemnat mărturiile lui Marius Postolache, pe atunci fotbalist la Voința Sibiu, despre un meci trucat simte cum fierea îi urcă în gât, în timp ce calota craniană îi e apăsată, culmea, de un sentiment de vină. „M-am angajat ca să trăiesc. Nimeni din fotbal nu mă mai bagă în seamă. Am vorbit și plătesc pentru asta. Am câștigat procesul cu Voința, am de primit 25.000 de euro, însă nu i-am recuperat nici până acum”, mărturisește bărbatul de 30 de ani de la celălalt capăt al firului. Reporterul nu știe cum să reacționeze. Mormăie un „îmi pare rău”, însă Postolache e demn: „Nu ai de ce. Nu regret, chiar dacă noaptea mă gândesc uneori dacă am făcut bine ce am făcut”.
Culmea, discuția trebuia să fie una pozitivă. Miercuri la prânz, Răzvan Burleanu a fost întrebat de ProSport despre situația lui Marius Postolache, iar răspunsul noului președinte al FRF a părut încurajator: „Sunt o persoană fermă. Vă rog să mă puneți în contact cu el, să-mi dați numărul lui de telefon să-l sun și să mă văd cu el. Nu doar vom încerca să facem ceva, vom și face!”.
Șapte zile au trecut de când Burleanu este șef la FRF. Dacă astăzi el va pune mâna pe celular și, după o discuție cu Postolache, nu va uita subiectul în Inbox-ul telefonului, înseamnă că fotbalul românesc a câștigat într-o săptămâna mai mult decât a făcut-o în ultimii 24 de ani, de când sistemul este condus de un anume Mircea Sandu.
Pe 14 septembrie 2012, fotbalistul Marius Postolache devenea primul jucător din istoria fotbalului românesc de după Revoluție care recunoaștea, fără a se ascunde în spatele anonimatului, că a participat la un meci trucat al unei echipe de Liga 1. Atacantul în vârstă acum de 30 de ani a fost introdus în minutul 46 al unui meci amical jucat de Voința Sibiu (pe atunci echipă de Liga 1) în cantonamentul din Antalya, desfășurat în ianuarie 2012, și a ieșit de pe teren fără voia antrenorului Alexandru Pelici câteva minute mai târziu. A fost protestul lui Postolache față de blatul care se pusese la cale.
„E adevărat că am ieșit după câteva minute. Nu m-a înlocuit antrenorul și nu m-am accidentat. Am simțit însă că nu trebuie să particip la o piesă de teatru. Mai multe nu pot să spun, sunt în litigiu cu Voința Sibiu”, a declarat Postolache pentru ProSport. La pauza meciului cu Cracovia scorul era 0-0, însă, potrivit unui alt fotbalist de la Voința, George Hermann (Hermann a fost numele conspirativ sub care al doilea jucător a vorbit despre implicarea clubului în Mafia Pariurilor), partida trebuia să se termine 3-0 pentru polonezi. Meciul s-a terminat, evident, 3-0 pentru Cracovia.
„Nu știu ce să vă zic. Eu am rulat tot lotul la meciul ăla și e posibil să-l fi schimbat pe Postolache prin minutul 60, că aveam 3 oameni pe post și probabil am vrut să mai văd un jucător”
Alexandru Pelici, în septembrie 2012
Cazul lui Postolache a ajuns subiect de dezbatere la sindicatul internațional al fotbaliștilor, FIFPro, și la diferite seminarii ținute pe tema Mafiei Pariurilor, însă a fost tratat cu indolență de oficialii FRF. „Scrie un ziar din România de jucători care au participat la pariuri. Ancheta făcută de cei care sunt în federație nu a relevat până în clipa de față absolut nimic și s-au luat date de la FIFA și UEFA. Nouă ne place să dăm bombe, presa trăiește din bombe!”, a anunțat Mircea Sandu, zeflemitor, pe 11 octombrie.
Cazul Postolache prezentat pe siteul oficial al sindicatului internațional al fotbaliștilor
Ancheta făcută de ofițerul de integritate al federației, Dumitru Hurdubaie, fusese o farsă. Mai mulți jucători de la Voința Sibiu nominalizați de George Hermann au fost chemați la sediul FRF, mai puțin Postolache care a fost contactat doar prin telefon.
CUM A TRATAT FRF CAZUL POSTOLACHE
„Am discutat cu el, care e treaba dumneavoastră? Nu contează dacă a venit sau nu la federație”, a răspuns iritat Hurdubaie la întrebările ProSport. Ulterior, oficialul a recunoscut că, la telefon, Postolache i-a spus „că a intrat în repriza a doua și, după ce a auzit doi colegi care vorbeau, mă rog, despre lucruri necurate, a ieșit…”.
Așadar, FRF a avut mărturia unui fotbalist despre un meci trucat, însă Mircea Sandu a spus că „ancheta nu a relevat nimic”. Incompetență, nepăsare sau complicitate la tăinuirea unor partide aranjate, nu este clar nici acum de ce actualul președinte onorific a avut acea poziție.
La fix 9 luni după ce a recunoscut aranjamentul din Antalya, în iunie 2013, Postolache a fost din nou contactat de ProSport. Mărturia sa a fost una dramatică, o radiografie a sistemului mafiot după care se ghidează fotbalul românesc: „Am încercat să îmi găsesc o echipă… primeam însă tot felul de răspunsuri hilare pentru ca, într-un final, să îmi spună cineva că nu am fost luat pentru că am ieșit în public și am vorbit despre meciuri aranjate”.
ProSport îi recomandă președintelui Răzvan Burleanu să citească interviul de mai jos înainte de a-i telefona lui Postolache.
INTERVIUL CU POSTOLACHE DIN IUNIE 2013
Apoi îl poate suna pe fotbalistul ostracizat pentru a înțelege pe deplin cum a funcționat sistemul în ultimii 24 de ani. Postolache așteaptă telefonul ca pe o nouă șansă în fotbalul pe care a vrut să-l schimbe în bine și de care a fost respins precum un corp străin, iar cazul Voința așteaptă să fie rejudecat. Faptele nu s-au prescris, iar dovezile nu trebuie decât să fie culese. Cu siguranță, Răzvan Burleanu știe ce are de făcut pentru a nu deveni un nou Naș al fotbalului.
ProSport va urmări cazul Postolache până când jucătorul va juca din nou fotbal.