Despre kaiac-canoe se scrie rar, într-o cadență dictată de marile competiții. Tiparul a fost însă mișcat de evenimentele din ultimul timp: eșecurile pe linie și demisia lui Ivan Patzaichin.
În România, sportul padelelor și al pagaelor a fost dintotdeauna unul de seră. Atât din punct de vedere al organizării – o piramidă cu vârf minuscul, format din două cluburi la seniori, Steaua și Dinamo -, cât și al metodelor de pregătire – cantonamente de 11 luni pe an. Cadrul general nu s-a schimbat, ci doar oamenii…
În 2003, Federația Română de Kaiac-Canoe era cea mai tare din România. Cu șase medalii la Mondiale, dintre care două de aur, FRKC lua trofeul la sfârșitul anului și dădea cel mai bun antrenor al țării, pe Igor Lipalit, de la lotul de canoe. În numai șase ani, sportul clasat pe locul 4 în topul performanței în România, după gimnastică, canotaj și atletism, a ajuns pe fundul prăpastiei. Cum a fost posibil? ProSport vă prezintă culisele acestei decăderi.
Îndepărtarea oamenilor valoroși
Reputatul antrenor Igor Lipalit a fost dat afară de la lot în 2004, după Olimpiada de la Atena. „Nu au ținut cont de medaliile aduse de mine. Probabil că unora nu le-a picat bine că eu am fost declarat antrenorul anului în 2003, și nu altcineva. Ivan Patzaichin m-a dat afară”, povestește Lipalit, antrenor retras la Jurilovca, în Delta Dunării. În 2003, Patzaichin era coordonator pentru ambele loturi (kaiac și canoe), funcție mai aproape de anvergura lui. A preferat să preia lotul de canoe, iar eșecurile ulterioare i-au șifonat imaginea. „Valoarea unui antrenor este dată de ultimul său rezultat”, obișnuiește să spună Mircea Lucescu. Oameni din interiorul fenomenului susțin că Ivan Patzaichin își atinsese limitele ca antrenor.
Bârlădeanu, și președinte, și antrenor
Vendete. Când a fost ales președinte, Ion Bârlădeanu era și antrenor al lotului feminin de kaiac. A menținut o perioadă ambele funcții, până când a mai rămas o singură sportivă în lot. Acum, la naționale, dacă n-ar concura și junioarele, ar fi probe care nu s-ar putea desfășura din cauza lipsei de competitoare. Când i s-a atras atenția asupra incompatibilității dintre funcția de președinte și cea de antrenor, Bârlădeanu a încercat să se răzbune. Unul dintre cei care au avut de suferit este Beniamin Zabet, fost președinte al federației în perioada 2001-2005, coordonator acum la Clubul Orșova. „Managementul unei federații este exprimat prin rezultate. Oricât ar dori actuala federație, nu poate arunca întreaga vină în cârca unui singur antrenor. Am avut generații bune, dar nu li s-a dat atenție. Dacă nu vor fi numiți antrenori de valoare la lot și nu vor fi oferite condiții sociale pentru a-i motiva pe sportivi, nu ajungem nicăieri”, a declarat Zabet.
„Lipovenii au dat mari campioni. Acum, copiii din Deltă sunt mai șmecheri decât cei de la oraș”, Igor Lipalit
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER