Curele de piele Vuitton, genți la fel, ceasuri de aur cu pietre prețioase, cei doi puști de culoare nu trec deloc neobservați printre piteștenii obișnuiți.
Lumea întoarce capul, se întreabă cine-or fi, dar foarte puțini îi recunosc pe cei doi fotbaliști de la modesta echipă Internațional Curtea de Argeș. Ousmane Viera și Emmanuel Kone trăiesc în Pitești o viață liniștită și așteaptă cu sufletul la gură cel mai important eveniment din viața lor de până acum: participarea la Cupa Mondială din Africa de Sud. Da, cei doi sunt singurii fotbaliști din Liga I care vor juca la Mondialul de anul viitor.
ProSport i-a vizitat zilele trecute, acasă, la Pitești, pe cei doi colegi de națională ai lui Drogba și Kalou, pentru a afla cum se simt aici, în campionatul românesc. Împrumutați la Internațional de către CFR Cluj, cu care mai au contract încă un an și jumătate, Kone și Viera se află la Pitești de patru luni. „Aici viața e mult mai liniștită ca la Cluj. Nici nu prea ieșim din casă. Foarte rar, la un restaurant, dar în rest, nu prea ai unde să ieși în Pitești”, spune Viera. „Cel mult, când mai avem chef de shopping și când prindem câte o duminică liberă, dăm o fugă la București și mergem la mall-ul de la Băneasa”, adaugă el.
Ce spun Kone și Viera despre eșecul naționalei: „Nu meritați la Mondiale!”
Sunt vecini într-un bloc din Pitești
Cei doi jucători ivorieni sunt, la Pitești, vecini de bloc. Viera stă la parter, Kone deasupra, la etaj, ambii având câte un apartament cu două camere, unde locuiesc cu soțiile. Primite de la club, apartamentele sunt aranjate, spațioase, cu tot ce le trebuie. Plasma uriașă din mijlocul sufrageriei este deschisă pe Acasă TV. „Urmăriți programe românești?”, vine, firesc, întrebarea reporterului. „Da, pentru că înțelegem destul de bine româna. De vorbit, nu prea reușim, e mai greu, dar de înțeles, ne descurcăm”, explică Emmanuel Kone. Pe măsuța de lângă televizor se văd mai multe DVD-uri. „Filme africane”, precizează prompt Viera, chemându-și apoi lângă el soția, o tânără superbă, care ar putea fi oricând fotomodel.
Speriați de frigul din România
Despre acomodarea cu România, Viera și Kone recunosc că a fost destul de grea. „A fost primul contact cu Europa, am venit din Coasta de Fildeș direct la Cluj. Un frig de n-ai văzut… Mai ales pe teren, când trebuie să fii doar în tricou și șort, nenorocire… Noi veneam de la treizeci și ceva de grade…”, râd cei doi, vorbind despre cea mai mare problemă cu care s-au confruntat. A doua ar fi mâncarea, dar și aici s-au obișnuit repede. „Mai mult ne gătesc soțiile acasă, mâncare de-a noastră. Dar când ieșim, rar, în oraș, mâncăm și specialități de-aici”, spune Viera. „Ousmane e un bucătar desăvârșit”, îl tachinează Kone, după care-i face colegului său, cu o cameră digitală minusculă, o poză romantică, alături de frumoasa soție. „Hai, adu-o și pe-a ta, cheam-o jos”, îl îndeamnă Viera, și așa a ieșit imaginea cu cele două cupluri fericite. Și care peste mai puțin de-un an vor fi în Africa de Sud. Băieții, pe teren, fetele, în tribună, vopsite pe față cu portocaliu și verde, culorile Coastei de Fildeș… Coasta de Fildeș a câștigat două grupe preliminare fără înfrângere pentru a ajunge la Campionatul Mondial.
În prima a întâlnit pe Mozambic, Madagascar și Botswana, iar în a doua pe Burkina Faso, Malawi și Guinea Ze Kalanga, Nibombe și Parks au jucat la Mondiale
Trei stranieri actuali din Liga I au mai participat la turneele finale ale Campionatului Mondial. În 2006, în Germania, dinamovistul Ze Kalanga (foto) a fost cel mai bun jucător de pe teren în partida din grupa D, dintre Angola și Iran, terminată 1-1. Timișoreanul Nibombe a făcut parte din lotul debutantei Togo pentru CM 2006, însă naționala sa nu a făcut niciun punct în grupa G. Un alt timișorean, Winston Parks, a fost prezent cu Costa Rica la ediția din 2002 a turneului final, unde a marcat un gol împotriva Turciei (scor 1-1). Nibombe și Parks erau legitimați la alte cluburi în momentul participărilor la CM.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER