Psihologul Daniela Gheorghe vorbește despre șocantul caz „Pompița”:** „Antrenorii români abuzează copiii fizic și emoțional!” Care sunt urmările
Psihologul Daniela Gheorghe crede că metodele brutale de antrenament afectează iremediabil psihicul sportivilor români. Aceștia clachează la marile concursuri
Cum comentați „cazul pompița”?
Dacă se dovedește a fi adevărat, este mai degraba un abuz fizic decât unul sexual. Putem să sesizăm autoritățile să ia măsuri, în primul rând cei de la protecția copilului, în al doilea rând clubul, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar trebuie să se ocupe.
Cum ar putea fi împiedicată această practică?
Omul ăsta ar trebui să fie monitorizat, este obligat să facă niște ședinte de consiliere. Dar, dat fiind faptul că legal poate fi încadrat la abuz, părerea mea e că ar trebui să fie suspendat, dar lucrul ăsta nu se va întampla. El se poate muta de la o școala la alta. Dacă va fi suspendat, cluburile private care vor să facă bani îl vor angaja. Dar părinții ar trebui să facă sesizări. Dacă sistemul și statul nu te ajută, să-și ceară drepturile, că li se mutilează copilul. Românul este sensibil, până la „copilul meu”.
Despre „cazul pompița” se pare că știau mai mulți părinți, care și-au lăsat în continuare copiii acolo.
Dacă e așa, atunci și părinții ar trebui să răspundă penal. Abuzul este în complicitate cu părinții. La noi părinții permit abuzul pentru că își doresc cu orice preț ca să ajungă campioni copiii lor. Nu neaparat banii, ci faima asta „vai, copilul meu a ajuns nu știu unde”. Și nu își dau seama cât de periculos e asupra dezvoltării ulterioare a copilului. În toată cariera mea am întâlnit doar trei cazuri de părinți care au avut puterea să zică. „Gata, dă-l dracului de sport, ai luat nu știu câte medalii, gata, stop, hai s-o lăsăm baltă. Ei proiectează asupra copilului neîmplinirile și ambițiile lor.
De ce se întâmplă așa ceva în România?
Se întâmplă pentru că e foarte greu să pătrunzi ca psiholog lângă un antrenor. Din păcate, majoritatea antrenorilor din România se bazează pe abuzurile emoționale și fizice. Asta e o practică foarte des întâlnită a antrenorilor care vor să scoata performanțe.
Își pun amprenta aceste abuzuri asupra rezultatelor ulterioare ale sportivilor?
Pot spune că românii nu sunt absolut deloc pregătiți emoțional. De aceea noi pierdem la baraje si în meciurile decisive la majoritatea disciplinelor sportive.
În Occident nu sunt atât de canalizați pe medalii ca la noi. Ei au realizat că dacă nu funcționează emoționalul, nu au rezultate
Daniela Gheorghe