Radiografia bugetului FRF în 2013: dependenți de națională și de UEFA. Venitul lui Pițurcă reprezintă 41% din fondul de salarii
Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar
- ProSport vă prezintă bilanțul financiar al celei mai importante federații din România: FRF, document ferit de ochii publicului de către cei care conduc fotbalul
La finalul lunii aprilie – data exactă nefiind încă anunțată public – președintele Federației, Răzvan Burleanu, va prezenta rezultatul auditului pe care l-a comandat în chiar prima zi în care a venit la FRF. Până la acel moment, ProSport prezintă, în premieră, raportul financiar al Federației pe 2013, pe care Adunarea Generală l-a aprobat, conform regulamentului, în chiar ultima zi de mandat a lui Mircea Sandu. Datele raportului identifică sursele importante de venit pentru FRF, banii intrați în Federație în ultimul an, dar și o reducere spectaculoasă a cheltuielilor față de aceeași perioadă din 2012.
Venituri de 74,1 milioane de lei, final pe minus
În ultimul an cu Mircea Sandu președinte, FRF a realizat venituri de 74,1 milioane de lei. Suma prezentată în finalul raportului financiar al Federației este echivalentul a aproximativ 16,8 milioane de euro (la cursul mediu pe 2013 anunțat de BNR, de 4,4190 lei/euro). Spre deosebire de finalul anului 2012, Federația a raportat acum venituri cu circa 3,3 milioane de euro mai mari. Creșterea veniturilor a însemnat, automat, și o reducere semnificativă a deficitului FRF. Dacă în 2012 forul condus de Sandu termina anul cu pierderi de aproximativ 3,2 milioane de euro, acum minusul raportat a fost de doar 72.800 de euro. Cheltuielile totale ale Federației în anul 2013 au fost, conform bilanțului anual, de 16.844.360 euro.
UEFA și naționala, cei mai importanți „sponsori”
Reducerea substanțială a deficitului înregistrat în urmă cu doi ani (3,2 milioane de euro) poate părea surprinzătoare având în vedere că, în ultimii ani, mai mulți sponsori importanți au ales să nu-și mai prelungească angajamentele cu forul condus de Mircea Sandu. Cel mai pur ternic partener pe care FRF l-a pierdut a fost producătorul de bere Ursus, cel care aducea FRF circa 500.000 de euro anual. Față de raportul pe 2012, acolo unde federalii anunțau „venituri din sumele sau bunurile primite prin sponsorizare” în valoare de aproape un milion de euro, în 2013 Federația a primit doa650.000 de euro de la parteneri.
La capitolul plusuri față de aceeași perioadă a anului 2012, federalii trec banii proveniți din „ajutoare și împrumuturi nerambursabile din țară și din străinătate și subvenții pentru venituri”, care, în cea mai mare parte, reprezintă fonduri atrase de la UEFA. Anul trecut, aceste venituri aproape că s-au dublat ajungând la 3,5 milioane de euro față de 1,9 milioane de euro cât au fost în 2012.
O altă sursă de venituri importantă pentru FRF în 2013 a fost naționala antrenată de Victor Pițurcă. Suma raportată din vânzarea biletelor la meciurile echipei naționale a fost de circa 2,7 milioane de euro. Un calcul simplu arată că în conturile Federației au intrat, în medie, 385.000 de euro la fiecare dintre cele șapte meciuri jucate de tricolori pe teren propriu în 2013 (cinci partide oficiale și două amicale). În 2012, suma atrasă din „venituri pentru care se datorează impozit pe spectacole” a fost de doar 1,8 milioane de euro.
Tot în 2013, Federația a mai raportat venituri – ce-i drept mult mai mici – din diferențe de curs valutar (43.000 de euro) și din dobânzi (190.000 de euro). Ambele categorii prezintă creșteri substanțiale față de anul 2012, atunci când, de exemplu, Federația a pierdut din diferența de curs valutar. Suma a fost însă de doar 2.000 de euro, conform raportului aprobat pe cinci martie de Adunarea Generală.
Pițurcă înseamnă 41% din fondul de salarii al FRF
În 2013, federația a avut un fond de salarii în valoare netă de 1,1 milioane de euro. Valoarea brută a „cheltuielilor cu personalul” a fost de aproximativ 1,5 milioane de euro, dar diferența a intrat în categoria de „cheltuieli privind asigurările și protecția socială”. Din cele 1,1 milioane de euro pe care FRF le plătește anual pe salarii, cel mai important salariat este selecționerul Victor Pițurcă, al cărui contract anual (450.000 de euro), reprezintă 41% din buget. Următorul în topul salariilor din Federație este recent-numitul director tehnic Anghel Iordănescu, cel care primește anual aproximativ 100.000 de euro. Podiumul anului trecut era completat de Mircea Sandu, cel care, în calitatea de președinte al FRF, era remunerat cu aproximativ 7.000 de euro, „deloc mult, având în vedere banii pe care i-am adus în Federație”, așa cum spunea în urmă cu puțin timp. În noua funcție, cea de președinte de onoare al FRF, Sandu primește 5.000 de euro pe lună, plus o serie de facilități printre care se numără adminstrarea unui etaj al unei clădiri aflate în proprietatea FRF sau asigurarea tuturor tratamentelor sau intervențiilor chirurgicale de către forul pe care l-a condus timp de 24 de ani.
„Cheltuieli lunare de 1,2 milioane de euro”
Odată cu schimbarea conducerii de la Federația a apărut și o neconcordanță legată de banii pe care forul fotbalistic îi avea în conturi. Mircea Sandu s-a lăudat că a lăsat 9 milioane de euro, în timp ce Răzvan Burleanu a susținut că a găsit cu 3 milioane mai puțin. În raportul validat de Adunarea Generală pe cinci martie, „casa și conturile la bănci”, adică banii de care dispunea FRF erau în jurul sumei de 5,2 milioane de euro, valoare apropiată de cea indicată de Burleanu. Sandu a explicat ulterior „dispariția celor 3 milioane de euro”: „Atunci când trezorierul lucra la întocmirea bilanțului pe anul 2013, în conturi existau 9 milioane de euro. Ulterior însă, Federația a avut activitate. Cheltuielile lunare se cifrau undeva la 1,2 milioane de euro: salarii, impozite, diurne, furnizori, deplasări ale echipei naționale și așa mai departe. Actuala conducere, atunci când și-a început activitatea, a avut 6 milioane de euro în conturi, plus contracte în derulare, plus restanțe de recuperat”.
175.000 de euro a încasat FRF din „diferențe de curs valutar, vize, taxe și penalități sportive”