Răspunsul Jandarmeriei la articolul ProSport despre incidentele de la Steaua – Rapid: „Nu au fost oameni răniți din cauza noastră! Persoanele care se simt lezate pot să își exprime nemulțumirile prin petiții sau în instanță”
Reporterii ProSport au publicat luni, pe baza informațiilor din Ghidul de intervenție profesională care reglementează acțiunile jandarmilor, un articol care a subliniat faptul că Jandarmeria a sărit peste pașii normali ai unei intervenții și a abuzat de gazele lacrimogene pentru a potoli huliganii, afectând astfel și un număr important de suporteri pașnici. Articolul care poate fi citit aici a conținut o serie de concluzii bazate pe contradicția dintre declarațiile făcute de Georgian Enache, purtătorul cuvânt al Jandarmeriei, și informațiile din ghidul anterior menționat. Mai exact, faptul că deși Enache a spus că gazele au fost folosite pentru că „nu produc vătămări corporale” și pentru că „jandarmii nu se bat parte în parte cu spectatorii”, ghidul notează faptul că substanțele lacrimogene sunt mai periculoase decât intervenția fizică sau cu bastoane.
ProSport a trimis o serie de întrebări către Georgian Enache, iar purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a trimis următorul răspuns pe care îl redăm integral, fără nicio modificare cu excepția sublinierii pasajelor pe care le considerăm relevante în contextul dat:
Intervenția Jandarmeriei Capitalei pentru restabilirea ordinii publice pe Arena Națională, ca urmare a incidentelor violente în care au fost implicate mai multe persoane, s-a realizat în conformitate cu prevederile: Legii 550 din 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, Legii nr. 4 din 2008, cu modificările și completările ulterioare, privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, ordinele și procedurile interne în vigoare, precum și conform Planului de acțiune stabilit pentru acest eveniment.
Folosirea forței și a mijloacelor din dotare pentru restabilirea ordinii au fost necesare deoarece grupurile de persoane, prin acțiunile lor, au pus în pericol viața și integritatea corporală a celorlalți spectatori, precum și a forțelor de ordine. Acțiunea de intervenție a vizat grupurile violente și s-a realizat prin folosirea mijloacelor de intervenție din dotare, conform principiului gradualității forței în raport cu starea de pericol creată pentru a neutraliza acțiunile ilegale.
Pentru restabilirea ordinii, jandarmii au la dispoziție și pot folosi, conform prevederilor legale, toate mijloacele din dotare în raport cu acțiunile agresive care determină folosirea acelor mijloace. In cazul violențelor, contactul fizic direct sau folosirea loviturilor cu bastonul de cauciuc, în spațiul particular al arenei sportive ar fi creat un pericol mult mai mare de rănire a persoanelor decât folosirea substanțelor iritant lacrimogene.
În urma luării acestei măsuri ordinea publică a fost restabilită, mai multe persoane au fost imobilizate și sancționate și nu au fost persoane rănite grav din cauze ce țin de acțiunea Jandarmeriei. Iritațiile provocate de inhalarea substanțelor folosite nu pun în pericol viața sau sănătatea persoanelor, nu provoacă vătămări corporale, ele având rolul de a opri acțiunile violente.
Este regretabil că au avut de suferit și alte persoane decât cele vizate de acțiunea de intervenție, dar măsura luată a avut ca scop înlăturarea unei stări de pericol la adresa integrității fizice a acestor persoane. Pentru a evita astfel de situații, persoanele neimplicate în conflicte trebuie să se îndepărteze cât mai repede de zona în care au loc aceste acțiuni, pentru a lăsa spațiul necesar intervenției structurilor de ordine publică, în momentul în care observă aceste lucruri sau când se fac recomandări prin stația de amplificare a stadionului.
În cazul în care persoanele afectate de intervenție se simt lezate în vreun fel au la dispoziție să-și exprime nemulțumirile fie prin petiții, fie prin plângeri în instanță.
Întrebările adresate de ProSport au fost următoarele:
În urma consultării ghidului de intervenție profesională, vă adresăm următoarele întrebări:
1. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat că folosirea gazelor ca prima măsură de intervenție este menită sa limiteze vătămările corporale. Vătămările corporale pot fi produse numai prin acționarea bastoanelor? Gazul lacrimogen nu provoacă vătămări corporale? Aveți o schemă de gravitate a vătămărilor corporale?
2. În ghidul de intervenție sunt enumerate încă opt tipuri de acțiuni, înainte de folosirea gazelor lacrimogene. Gradualitatea intervenției este structurată în patru faze. De ce nu s-a apelat la lovituri de oprire cu corpul său la lovituri de oprire cu bastonul, înainte de folosirea pulverizatoarelor lacrimogene? Având în vedere că incidentele respective au fost provocate de circa 30 de indivizi, suporteri ai echipelor Steaua și Academia Rapid, de ce s-a trecut direct la acțiunile coercitive cu folosirea mijloacelor tehnice din dotare?
3. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat că folosirea gazelor lacrimogene este menită a evita vătămările corporale. Restul spectatorilor prezenți la Tribuna a II-a au fost nevoiți să plece pentru a nu inhala gazul folosit de jandarmi. Oamenii s-au repezit spre ieșire, astfel că s-a produs o busculadă în zona respectivă. Mai multe persoane au fost rănite, altele chiar au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au inhalat gaz. Aici nu se poate vorbi de vătămare corporală?
4. Dacă victimele colaterale de pe Arena Națională doresc să depună o plângere în urma celor întâmplate, pe adresa Jandarmeriei, cum pot efectua acest demers?