Războiul Ligii Blaturilor, episodul 2: Hopa-Mitică! Pică-n fund și se ridică! Fețele lui Dragomir, veșnicul șef al LPF
*Dumitru Dragomir, veșnicul șef al LPF, a fost sărac-lipit, s-a ridicat cu tupeu în fotbal, a fost unul dintre cei mai mari bișnițari din timpul comunismului și s-a adaptat perfect la capitalism
ProSport l-a prezentat ieri pe Gino Iorgulescu, candidat la președinția LPF pentru alegerile care vor avea loc joi, 14 noiembrie, într-un articol în care l-ați putut descoperi în toată splendoarea lui pe fostul internațional și, mai târziu, șef la FC Național. Astăzi, a venit rândul lui Dumitru Dragomir, omul care se crede veșnic în fruntea fotbalului profesionist românesc. Aveți acum imaginea completă a alegerilor, ProSport nu susține nici unul dintre candidați.
Dumitru Dragomir (născut pe 30 mai 1946), zis Mitică sau Corleone, poate fi ușor personaj de carte sau de film. „Aventurile lui Mitică în burta fotbalului”, „Legendele lui Mitică” sau „Bravul milițian Dragomir” s-ar putea numi romanul care l-ar avea ca erou pe actualul șef al LPF, candidat pentru a cincea oară joi, pe 14 noiembrie, la această funcție. Copilul sărac, plecat desculț și înfometat de acasă, ajunge comunist înflăcărat și apoi milițian, se îmbogățește pe timpul lui Ceaușescu din postura de bișnițar, face pușcărie la schimbarea regimurilor, dar revine fulminant în noua democrație, devenind patron de ziare, om de afaceri de succes, parlamentar și șeful fotbalului profesionist!
1. MITICĂ‚, SĂ‚RACUL
A muncit desculț până la 15 ani!
Dragomir a recunoscut că a fost un copil sărac, înfometat, care, atunci când vedea o bucată de pâine, credea că l-a apucat pe Dumnezeu de picior. Dar asta nu reprezintă o rușine, pentru că așa erau vremurile. Povestește Mitică pentru Sport4All: „Primul lucru pe care mi-l aduc aminte din copilărie este că mi-era foame rău. Eram așa de sărac, încât atunci când vedeam pe cineva mușcând dintr-o bucată de pâine mi se părea că e un om fericit”. Puștiul Mitică a muncit de mic, de dimineață până seara, fără să aibă bani pentru o pereche de pantofi: „Știu că la 11 ani mergeam desculț. Până la 15 ani, n-am pus pantofi în picioare, munceam de la primele raze de lumină până se lăsa întunericul. Dar eram și atunci un supraviețuitor. Rezistam și dacă eram rătăcit în pădure, pentru că știam tot ce putea fi comestibil: frunze, rădăcini, muguri de brad, ciuperci, fructe de pădure”. Iar Mitică a rezistat așa și în fruntea fotbalului profesionist din România.
Mitică se alintă drept COARDĂ‚, însușindu-și doar conotațiile admirative ale termenului, pretinzând în plus că ar avea vocația veșniciei. De fapt, e un Hopa-Mitică, în stare să cadă mereu în picioare
Alin Buzărin, jurnalist ProSport
2. MITICĂ‚, BIȘNIȚARUL
Avea în casă 387 de sticle cu whisky și 73 perechi de cercei!
Ca președinte la Victoria, Dragomir și-a făcut o avere fabuloasă. Deplasările în străinătate cu echipa erau folosite pentru a face bișniță de mari proporții. După Revoluție, în ianuarie 1990, la Dragomir în casă au fost găsite adevărate depozite de alimente, haine, elecronice și bijuterii. Tot atunci, Mitică milițianul a fost arestat pentru abuz în serviciu și a stat după gratii șapte luni!
Dar iată ce au găsit, printre altele, proaspeții polițiști, foști milițieni, în casa milițianului Dragomir:
În sufragerie
– 9 inele de aur de damă, cu forme diferite și cu număr diferit de pietre prețioase
– 12 librete CEC cu câștiguri în autoturism
– două librete CEC cu dobândă, în valoare de 68.242 lei
– suma de 27.000 lei în numerar
În dormitor
– 6 brățări din argint
– o geantă de piele cu cifru dublu având în ea suma de 4.700 lei
În hol și în pivniță
– 387 sticle cu whisky de diferite mărci și capacități
– 49 sticle cu coÂniac de diferite mărci și capacități
– 15 sticle cu vodcă
– o bucată de piele de șarpe în lungime de 4 metri
– 60 videocasete neînreÂgistrate Maxell
– 20 videocasete neînregistrate TDK
– 12 miniaudiocasete
– 8 înÂtrerupătoare reostat
– 10 sticluțe cu apă de colonie din import
– 104 audiodiscuri,
– două librete C.E.C (unul cu soldul de 70.000 lei si unul cu soldul de 5.000 lei)
-suma de 140.000 lei în numerar
– 6 brățări
– 13 verighete
– 7 lanțuri
– 73 perechi de cercei
– 8 medalioane
– 16 inele de damă
– 5 ceasuri de mână electronice cu cuarț (Rodleaf, Longines, Olma, Seiko si Pronto)
– 72 cioÂrapi noi
– 34 pulovere din PNA si din lână
– 15 rochii
– 27 bluze de damă
– 8 poșete
– 10 seturi lenjerie de pat
Este un mare mister cum Dragomir a reușit să vândă drepturile TV pentru sute de milioane de euro, iar televiziunile erau apoi obligate să cenzureze ziariști și emisiuni, deși plătiseră o căruță de bani
Costin Ștucan, jurnalist ProSport
Un tip oportunist, cameleonic și abil. Genul de conducător care profită de slăbiciunile morale și profesionale ale celor cu care interacționează și ale cărui principii și strategii sunt incompatibile unui management modern și solid
Dan Filoti, jurnalist DigiSport
3. MITICĂ‚, ȘEF DE CLUB
A luat Cupa cu Vâlcea în ”73!
Plecat la 14 ani și ceva de acasă, sărăntocul din Bălcești a avut o ascensiune fulminantă, ajungând la numai 25 de ani vicepreședintele clubului de fotbal Chimia Rm. Vâlcea, cu care a câștigat Cupa României în 1973, într-o finală cu Constructorul Galați (1-1 și 3-0). Dragomir se laudă că el era de fapt președintele clubului în acea perioadă, dar martori oculari susțin că acesta era doar „vice”. Apoi, a mai fost șef la FC Bihor, FC Olt și FCM Brașov până în 1987, când a devenit președintele Victoriei București, echipa Miliției.
Cariera de președinte de club
– 1971-1976 – vicepreședinte Chimia Rm. Vâlcea
– 1976-1977 – președinte Chimia Rm. Vâlcea
– 1977 – președinte FC Bihor Oradea
– 1977-1980 – președinte FC Olt (fost Viitorul Scornicești)
– 1980-1987 – președinte FCM Brașov
– 1987-1989 – președinte Victoria
POVESTE
I-a întors pe oaspeți de la vestiare să le mai dea trei!
Din perioadele Scornicești și Victoria circulă o mulțime de povești despre președintele de club Dragomir. Cea mai spectaculoasă este aceea de la Scornicești, când, se spune, a chemat înapoi de la vestiare echipa oaspete, Electrodul Slatina, după terminarea meciului, pentru a-i mai marca niște goluri (scor final 18-0)! Contracandidata Flacăra Moreni a bătut atunci doar cu 2-1, dar, cum nu existau telefoane mobile, Dragomir a vrut să se asigure că rivalii nu au cum să îi depășească la golaveraj!!!!
POVESTE
Coana Vica făcea planton!
Se spune că, pe când era președinte la FCM Brașov (1980-1987), cronicile de meci către ziarul Sportul se transmiteau din biroul lui Dragomir, pentru că acolo exista telefon fix. Ziariștii mai în vârstă povestesc că în acea cameră, după meciuri, se instala Vica, soția lui Dragomir, care croșeta și asculta, în același timp, ce transmite cronicarul despre FCM Brașov. Mulți spun că, jenați de prezența doamnei, schimbau pe loc frazele mai „tăioase” – cât de tăioase puteau fi acestea pe vremea comuniștilor.
În afară de Bogdan, Dumitru Dragomir a mai avut un fiu, Manuel, care era fotbalist și care a murit în cantonamentul lui FCM Brașov, pe 15 ianuarie 1987, după un chef în care ar fi consumat băuturi alcoolice. Avea aproape 18 ani
4. MITICĂ‚, BUSINESSMAN
Afaceri cu oameni din fotbal
Dumitru Dragomir deține, conform Top 300 Capital, o avere de 27 de milioane de euro. Împreună cu familia sa, șeful Ligii administrează mai multe afaceri în domeniile hotelier, imobiliar și alimentație publică. De-a lungul anilor, dom Mitică șeful de la Ligă, prin firmele lui sau ale fiului său, Bogdan, a fost asociat cu mai mulți patroni din fotbal. Iată ce scria „Income” pe 30 octombrie 2011: „Prima firmă în care s-a remarcat Dumitru Dragomir după anii 90 este Dragon Medical Complex, unde se întâlnește cu soția premierului de la vremea asocierii – Theodor Stolojan, Elena Stolojan (acționar din 1993 până în 2005).
Dragomir a mai colaborat la Dragon Medical Complex și cu Ioan Nicolae (a cumpărat 82% din actiuni in 2001, a ieșit din asociere in 2008), patronul grupului InterAgro si proprietarul echipei de fotbal Astra. Dedesubturile afacerii se referă la preluarea activelor aduse ca aport de companii importante ale statului!”
Afaceri cu FC Dinamo!
Între asociații lui Dragomir se mai regăsește și omul de afaceri Fathi Taher, cu care a fost asociat în cadrul companiei Campion Steak SRL (restaurante) – Dragomir prin firma Number One, iar Taher prin Taher Investment And Trading Company. într-o altă companie înființată în 1994, Din-Team SRL, Dragomir a avut 28% din actiuni alaturi de Royal Team SA (tot Taher prin TITCO), Băneasa Palace SA (Taher majoritar), TITCO SA si Fotbal Club Dinamo!
Șpagă sau sponosorizare?
Președintele LPF mai deține împreună cu fiul său, Bogdan, restaurantul Bogdani, hotelul Crystal Palace, unde sunt cazate multe echipe din Liga I care vin să joace în București, localul Crystal Palace Ballroom, unde a primit o sponsorizare de 1.700.000 de euro de la RCS&RDS, firma care deține drepturile TV în Liga I!
Patron de ziar
În 1991, împreună cu Nicolae Dobrescu, a lansat cotidianul sportiv „Sportul Românesc”, care îl avea în funcția de redactor-șef pe Ovidiu Ioanițoaia. La finele anilor ’90, ziarul a dispărut după ce fusese părăsit de echipa redacțională care a fondat cotidianul Pro Sport. În 1998, Dragomir a lansat ziarul de scandal „Atac la persoană”, administrat de Nicolae Dobrescu. Retorica antisemită și xenofobă a acestui ziar l-a adus pe Dragomir în atenția Ligii Antidefăimare de la New York. Aceasta a sesizat FIFA, care l-a sanctionat pe Dragomir cu avertisment.
A cerut o garsonieră de la Rapid!
Spiritul de afacerist l-a avut din tinerețe. Povestește Mihai Ciucă, jurnalist la Sportul românesc în perioada în care Dragomir era patronul ziarului: „Cred că era sfârșitul anilor 70, poate începutul anilor 80. Eu, ziarist începător la Sportul, fusesem trimis la un meci al Rapidului, pe Republicii. Acolo, în vestiarul Rapidului, l-am cunoscut pe Dragomir. Tocmai please de la Vâlcea, venise în București și era pe punctual de a prelua Rapidul. A cerut o
Un mare vulpoi, abil în tot ceea ce face. I-a mers brici totul, de la fotbal la afaceri
Mihai Ciucă, jurnalist ProSport
Cu Mitică am jucat în echipa de tineret a UniverÂsităÂții Craiova.El era fundaș stânga. Avea forță și viteză. Era cam țărănel cu tehnica, dar, dacă te prindea prin zona lui, te suia pe gard
Ion Crăciunescu, fost șef al CCA
5.MITICĂ‚, POLITICIANUL
Ultrașii, contra Legea Dragomir
Între 2000 și 2008 a fost deputat în Parlamentul României din partea Partidului România Mare. A candidat la postul de primar general la Alegerile locale din București, în 2004, din partea aceluiași partid, dar nu a ajuns în turul II. Ca deputat, a rămas în istorie drept inițiatorul Legii 4/2008, considerată drept abuzivă de ultrașii din România.
ProSport a realizat două campanii de presă împotriva lui Dragomir. Ultima, anul trecut, a avut sloganul „Jos Mitică! Jos Nașu” și a fost adoptată rapid de majoritatea fanilor de pe toate stadioanele țării. Suporterii l-au contestat ani la rând pe șeful LPF, pe care l-au trimis „la pușcărie”, „la brutărie” sau „la măcelărie”.
6. MITICĂ‚, ȘEFUL FOTBALULUI
Decizii controversate, interese de moment și multe-multe blaturi
Dragomir a fost vicepreședinte la LPF între 1992 și 1996, pe timpul mandatului lui Mircea Angelescu. După retragerea acestuia, în 1996, Dragomir a devenit președinte, funcție pe care nu a mai cedat-o până astăzi și pentru care candidează din nou pe 14 noiembrie. Pe timpul mandatelor sale, blaturile din Liga I au ajuns la un nivel maxim în perioada Cooperativei, pe care a protejat-o datorită bunelor relații cu președinții de club.
Deciziile Comisiilor aflate sub tutela LPF au fost de foarte multe ori controversate, uneori inexplicabile, și luate cu ajutorul unor Regulamente ușor interpretabile în funcție de interesele de moment și de sferele de influență în jurul cărora se învârtea Dragomir. De altfel, tutela Comisiilor a fost, de-a lungul anilor, principalul motiv de dispută între Dumitru Dragomir și Mircea Sandu, care au avut „puterea” în mâini pe rând.
Cei doi s-au respectat reciproc și pentru că știu foarte multe unul despre altul.
A văzut doar un blat!
Mitică Dragomir, protectorul Cooperativei, a avut o singură ieșire de pe macaz, în martie 2003. Prieten de table cu Pițurcă (pe atunci antrenor la Steaua), șeful LPF a spus despre meciul Ceahlăul – Dinamo 1-2 că a fost aranjat: „La Piatra Neamț a fost un non-combat. Am discutat cu președintele Mircea Sandu, în timpul meciului, și amândoi eram foarte supărați că nu se juca mai nimic acolo. De acum înainte nu mai avem nevoie de dovezi. Dovada e ceea ce spune Comisia de Evaluare a Etapei”.
Comitetul Executiv a dat inițial o decizie destul de drastică: ambele echipe au fost penalizate cu câte trei puncte! Dar totul a fost schimbat la Apel, când deciziile inițiale au fost anulate!
„L-am ajutat pe Gigi să fure Steaua!”
În iunie 2005, Dragomir s-a certat ca pe mahala,a la OTV, cu prietenul de table de până atunci, Gigi Becali, pe care l-a numit „prăduitor și oligofren”! Iar apoi s-a autodenunțat: „Doar s-a folosit de mine și de Pițurcă. A fost o greșeală a mea și a lui Pițurcă atunci când l-am adus la Steaua! I-a șantajat pe Păunești! Steaua e luată în fals! A împrumutat clubul cu bani și a obținut în schimb dezlegări ale jucătorilor!”
Dezafilierea Universității
Dragomir este unul dintre pionii principali, împreună cu Mircea Sandu, în cazul dezafilierii Universității Craiova. Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Mircea Sandu și a lui Dumitru Dragomir, în Dosarul dezafilierii Universității Craiova. Cei doi sunt acuzați de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, folosire a influenței ori autorității persoanei care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite și sustragere de sub sechestru.
A vândut bine drepturile TV
Dragomir are un mare atu: cluburile îl susțin pentru că a obținut bani mulți din drepturile TV. În plus, Mitică a promis că va lua aceeași sumă, aproximativ 100 de milioane de euro, și la următoarele negocieri. Obișnuiți ca bugetele să le fie asigurate în mare parte din acești bani, câțiva dintre președinții de club nu vor să riște o schimbare.
Un alt atu al lui Dragomir îl reprezintă faptul că știe foarte multe despre toți oamenii implicați în fotbal. De altfel, declarația lui după depunerea candidaturii lui Iorgulescu e elocventă: „Eu sunt asa, greu de pensionat; cred ca voi câștiga cu 17-1 la voturi. Daca, însă, se va băga politicul în aceste alegeri, voi face un tam-tam de o să se crucească toată omenirea!”.
Dragomir este omul pe care îl merită echipele din Liga 1, pentru că el a ajuns aici prin vot demoÂcratic. O eventuÂală dispariție a sa de acolo ar produce în acea lume un mare dezechiliÂbru
Răzvan Toma, jurnalist ProSport
Pisicile au învățat de la el să pice mereu în picioare
Ștefan Beldie, jurnalist Sport.ro
7. MITICĂ‚, JUCĂ‚TORUL
„Dacă aș paria pe meciuri, aș fi un om bogat!”
Dragomir este unul dintre cei mai cunoscuți jucători de table pe bani din România. Cutia magică nu lipsea din niciuna dintre deplasările pe care Mitică le făcea cu naționala, iar la hotelul în care erau cazați tricolorii se încingeau adevărate maratoane pe bani. Liga lui Mitică la table se juca în țară la Lido, în compania lui Pițurcă, a fraților Becali sau a lui Gigi Becali. Mitică mai joacă poker, barbut și ruletă. Pe 24 noiembrie 1976, a primit o pedeapsă de 3 luni de închisoare pentru practicarea ilegală a jocurilor de noroc (poker și barbut).
Iată ce spunea Mitică după ce câștigase 15.000 de euro la ruletă acum câțiva ani: „Ce am câștigat acum e mizilic! Atunci când am avut datorii, Dumnezeu mi-a fost alături, și pentru că știe că sunt un om cu suflet bun”. Despre pariurile în fotbal, Dragomir vorbește cu detașare: „Dacă aș avea voie să pariez pe meciurile de fotbal, nu ar mai trebui să muncesc. Aș fi foarte bogat! FIFA interzice însă celor implicați în fenomen amestecul în pariuri sportive, așa că eu și familia mea ne-am conformat”.
„Dacă află Vica, m-am nenorocit”
Dragomir a încercat toate jocurile de noroc existente și a vizitat cele mai cunoscute cazinouri din lume, la Monte Carlo, Las Vegas sau Macao. Candidatul la o nouă funcție de șef al LPF a vorbit după câștigul de 15.000 de euro la ruletă și despre partidele cu clanul Becali: „Am câștigat eu acum, dar, dacă stau să mă gândesc câți bani am pierdut la table în fața verilor Becali, mă ia cu rău. Nu vreau să știe soția mea. Vica e o sfântă pe pământ. Dacă află de câte ori joc, m-am nenorocit!”.
Se mai povestește despre Dragomir că juca unele dintre cele mai spectaculoase partide de poker în Bacău, la reședința lui Dumitru Sechelariu, fost patron al lui FCM Bacău. La acestea mai participau Gigi Becali, Gheorghe Ștefan și Adrian Porumboiu, iar legenda spune că la aceste „mese rotunde” mizele erau uneori și fotbaliști!
Din învățăturile lui nea Mitică
Familia e sfântă, pe când patria…. cum să vă spun, patria e sacră.
Ferește-te de bărbatul care are amanta mai urâtă decât nevasta!
Suntem o țară mai al naibii decât aia bananieră.
Dom”le, eu muncesc 24 de ore pe zi, iar uneori chiar și noaptea.
Am ajuns la o vârstă la care mi-am dat seama că trebuie să fiu cinstit.
Fotbalul e cel mai curat dintre toate hoțiile care se fac în țara asta.
Noi de-a lungul istoriei am schimbat patul, nu curva. Mă scuzați că vorbesc așa, dar am fost operat de rușine.
Azi citești, mâine citești, poimâine citești. Te apucă pandaliile!