Într-un material ProSport apărut în week-end, Matei Udrea prezenta o radiografie a sportului românesc din ultimii ani. ANATOMIA DEZASTRULUI sublinia faptul că România a calificat la Jocurile Olimpice cu 70% mai puțini sportivi decât promitea acum un an ex-ministrul Gabi Szabo. „70%. Aceasta este, alăturând declarațiile șefilor sportului românesc, distanța dintre vorbe și fapte în România. Pe 22 decembrie 2014, ministrul anunță buget de 527 de milioane de lei și promite 100 de sportivi calificați la Olimpiadă în anul care vine. Pe 12 decembrie 2015, următorul ministru face bilanțul și descoperă că banii s-au cheltuit, dar de calificat, s-au calificat 30 de sportivi”, se arăta în articol.
Grandioasele proiecte implementate, despre care vorbea Gabriela Szabo de ziua națională în 2014, sunt rezumate tot de Lipă acum, la sfârșit de 2015: „Problemele sportului românesc sunt mari, o știm cu toții, nu se mai face sport în școala primară, în gimnaziu, în universități”. După doi ani de „reforme la baza sportului”, „direcții strategice”, „îmbunătățiri de norme”, „programe de susținere”, „investiții în zona de infrastructură” și bugete-record cheltuite, ministrul care îi urmează pesedistei Gabriela Szabo spune sec că „baza trebuie creată prin cele 48 de cluburi sportive municipale pe care le are Ministerul Sportului în subordine, prin cele 60 de federații, prin cluburile sportive școlare care aparțin Ministerului Educației și, odată cu începerea noului ciclu olimpic în 2017, să creștem pentru Olimpiada de la Tokyo”. Așadar, după cheltuieli-record, „baza trebuie creată”, ceea ce indică, evident, o raportare la viitor. Adică, pe scurt, „urmează să se facă” și nu „s-a făcut”.
„Nu Gabi Szabo a adus dezastrul în sport, ci acei oameni care astăzi comandă asemenea articole de presă care fac parte din lumea sportului. Ciudat, că oameni de sport care „urlă” că sportul este la marginea prăpastiei au condus sportul românesc fiind părtași: MTS, COSR, MEC, Cluburi, Federații, de-a lungul anilor. Nu am făcut altceva decât să susțin sportivi și antrenori în drumul lor spre excelență! Fără ei nu existam. Dacă am greșit, îmi cer scuze.
În al doilea rând, dacă am greșit investind în infrastructura sportivă, îmi cer scuze. Investind în sportul de masă, dacă am greșit, îmi cer scuze. Dacă nu am finalizat Legea Sportului, dar am lăsat-o la MTS, în formă finală, îmi cer scuze. Dacă nu am calificat mulți sportivi la JO până în prezent, nu cred că este vina mea. În articol se specifică faptul că am dat bani la federații pentru performanță, aici cei în cauză ar trebui sa răspundă pentru modul cum au cheltuit banii și au calificat sau nu sportivi!
În alt treilea rând, Elisabeta Lipă este Președintele Federației de Canotaj, Președintele Clubului Dinamo București, numai acum vede dezastrul din sport. Oare timp de 10 ani nu a contribuit și ea la dezastrul canotajului și dezastrul sportului, având unul dintre cele mai consistente bugete?
COSR a venit cu un plan de reformă a sportului de performanță?
Personal la MTS am preluat un dezastru, dar nu m-am plâns. Am muncit din greu sa îndrept ce se mai putea îndrepta. Numai eu știu câte obstacole, piedici, răutate și aversiune față de reformă am întâmpinat din partea celor care acum și nu numai, dar și în trecut au fost și sunt implicați în mod direct în administrația sportivă. Sportul a fost, este și va fi distrus de propria administrație. Sportivii si antrenorii și-au făcut datoria cu vârf și îndesat. Primul semnal de alarmă despre starea sportului a fost la Jocurile Olimpice Europene/ Baku. Până pe 17 noiembrie am așteptat un plan de măsuri pentru următoarea etapa, perioada de pregătire. Ne plângem, nu este o soluție… Concluzie: sportul de performanță va fi opțiunea fiecăruia dintre noi, nu o obligativitate. În schimb, sportul de masă trebuie să devină o obligație prin educație!”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER