Desființată de comuniști în 1948, echipa care cucerea patru titluri de campioană și două Cupe ale României a rămas o amintire încețoșată a bănățenilor. Fără supraviețuitori din echipa de aur, un grup de personalități din Timișoara a decis să readucă Ripensia la viață, s-o înscrie în ultima ligă (a șasea – campionatul municipal) și, cândva, s-o urce din nou în elita fotbalului românesc.
A trecut doar un an de la renașterea grupării în galben și roșu și deja „Ripi” a pus mâna pe un trofeu. A câștigat Cupa României, faza pe județ (1-0 cu CS Ghiroda, în finala jucată pe stadionul „Dan Păltinișanu”), ceea ce îi dă dreptul de a evolua în faza principală a acestei competiții, în ediția 2013-2014. Ripensia ar putea întâlni echipe din Liga a III-a sau a II-a și, dacă trece de alte câteva tururi, poate juca și împotriva unor formații de Liga I. „Cupa României este o competiție prin intermediul căreia putem ajunge cât mai sus, cât mai repede și astfel lumea va auzi din nou de noi. Dacă, eventual, vor fi și televizate meciurile, va fi și mai bine pentru noi”, a spus antrenorul Ripensiei, Ovidiu Olariu.
Barcelona de Banat
Oamenii care au resuscitat‑o pe Ripensia își propun să facă performanță, însă fără compromisuri. Vor să promoveze pe teren an de an, fără să sară peste etape. În aceste condiții, la Ripensia s-au pus bazele unui club care nu poate fi controlat de o singură persoană sau de un grup de investitori. Timișorenii încearcă să urmeze modelul Barcelonei și, cel puțin pentru nivelul la care sunt acum, le merge foarte bine.
„În acest moment, avem în jur de 170 de membri asociați. Cotizația este de 120 de lei pe an. În rest, mai sunt și mulți sponsori. Este mulțumitor. Și așa, nu e puțin lucru, dar în mod cert, lucrurile se leagă. Dacă echipa va juca mai bine și va câștiga o oarecare notorietate, cu atât vor veni și mai mulți asociați și sponsori alături de noi. Să vedem dacă fenomenul acesta este veridic și dacă societatea în care trăim e compatibilă cu acest proiect”, a declarat Radu Suciu, managerul Ripensiei. Asociații își aleg membrii Consiliului Director, care se întâlnesc lunar și conduc clubul fără să primească bani.
Condițiile echipei sunt mult peste nivelul fotbalului județean, iar mulți jucători au fost aduși din eșaloanele superioare, astfel că promovarea în liga a cincea este o formalitate. Ultimele două rezultate ale Ripensiei în campionat sunt 10-0 și 10-1. „Condițiile la noi sunt de Liga a III-a. Sunt eforturi din mai multe părți, avem sprijin din partea AS Electrica, e un fel de concubinaj, reluând peste ani colaborarea din perioada interbelică. Baza sportivă este rezonabilă, la fel și condițiile financiare acordate jucătorilor”, a mai spus managerul Ripensiei, care ocupă și funcția de vicepreședinte în Consiliul Director.
„Vrem să jucăm cu o echipă din Liga I”
Radu Suciu a fost portar la Poli Timișoara la începutul anilor 80, însă a stat departe de fenomenul fotbalistic în ultimii 15 ani. Este singurul om de la Ripensia care a avut legătură cu stadionul „Dan Păltinișanu”, locul unde formația a câștigat din nou un trofeu, după 75 de ani. „Eu nu am avut emoții, jucătorii da, iar acest lucru s-a văzut în prima repriză a meciului cu Ghiroda. Am jucat șase ani pe stadionul ăsta, așa că m-au năpădit amintirile când am văzut tablourile din tunelul de intrare în teren. Ne dorim să ajungem la anul să jucăm cu o echipă din Liga I, dar nu facem neapărat un țel din asta. Sunt echipe de Liga a III-a și putem aborda meciurile de la egal la egal sau poate chiar mai mult. Așa că nu ar fi exclus să întâlnim o echipă bună, poate nu din primul eșalon, dar o divizionară B cred că ar fi accesibilă. Totuși, să nu ne grăbim”, a spus managerul Ripensiei.
Civism și educație fotbalistică
„Tradiție” și „civism” sunt două dintre cuvintele care însoțesc numele Ripensiei pe bannerul care a fost afișat miercuri la marginea terenului. „Acelea nu sunt doar cuvinte extrase din statutul clubului nostru. Ele reprezintă maniera în care noi lucrăm cu echipa. Nu este ușor nici pentru ei, după ani de zile în care au trăit într-un fotbal în care au fost mințiți întruna, păcăliți și așa mai departe. E foarte greu să crezi când vine cineva și îți spune că îți dă o anumită sumă. Jucătorul spune «Am mai văzut filmul ăsta». E foarte greu să-i convingi că e un lucru serios, dar după ce ei se lămuresc că e așa, atunci poți să lucrezi și la educația asta fotbalistică. Cum să te porți cu arbitrul, cum să te porți cu adversarul și așa mai departe”, a explicat Radu Suciu.
Ei au cucerit prima Cupă
Competiția prin intermediul căreia Ripensia vrea să „scoată capul” din nou în fotbalul românesc are o însemnătate deosebită pentru clubul timișorean. „Ripi” a cucerit prima ediție a Cupei României (1934), învingând Universitatea Cluj în finală, cu scorul de 5-0, la București. A fost, de fapt, o rejucare, după ce clujenii pierduseră și la Timișoara cu 2-3. „Șepcile roșii” au făcut contestație după prima înfrângere, solicitând ca meciul să se joace pe teren neutru.
Încercăm să mergem cât mai departe în această competiție, iar în campionat să nu ne oprim din proÂmoÂvări câțiva ani Ovidiu Olariu, antrenor Ripensia
Punem foarte mult preț pe imaginea echipei, avem echipaÂment de prezentare cu logo-ul clubului, încercăm să facem o educație Radu Suciu, manager Ripensia
4 titluri de campioană are Ripensia în vitrină, cucerite în edițiile 1932/33, 1934/35, 1935/36 și 1937/38
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER