REPORTAJ | PAOK Salonic, clubul care depinde de ultrași: „Torțele sunt ilegale, dar necesare. Cetățenii vin la stadion pentru show-ul pe care îl facem noi!”. Cum pot fi aplicate în Liga 1 metodele grecilor de a face spectacol în tribune

REPORTAJ | PAOK Salonic, clubul care depinde de ultrași:
  • Publicat:
  • Actualizat:

articol de Cristian Scutariu, din Salonic (Grecia)

Liga 1 trece printr-o perioadă proastă și nu doar din punct de vedere fotbalistic. Meciurile din primul eșalon fotbalistic de la noi adună tot mai puțini spectatori, mai ales după desființarea Rapidului, a Petrolului, după dispariția lui „U” Cluj din fotbalul mare și după ce galeriile au părăsit Steaua. Problema lipsei spectatorilor este explicată, uneori, chiar prin dispariția galeriilor. Grupurile de suporteri pătimași care se strâng în peluze adună, prin entuziasmul lor, și suporterii… normali.

„Cetățenii”, așa cum îi denumesc ultrașii. Rolul galeriilor în această ecuație este de puține ori recunoscut de către cluburile din România, cluburi care de cele mai multe ori au acuzat, prin vocea patronilor sau prin cea a președinților, faptul că galeriile produc doar pagube. Amenzi pentru show-urile pirotehnice, stadioane suspendate în urma scandărilor rasiste sau după ce ultrașii s-au bătut cu forțele de ordine, toate aceste argumente au fost folosite în ultimii ani de oficialii cluburilor pentru a denigra ultrașii.

În acest context, ProSport a vizitat în urmă cu o săptămână un club de fotbal din Europa care încă trăiește doar datorită relației cu suporterii săi. Și nu cu orice suporteri, ci cu partea dură a acestora, cu ultrașii. Am discutat cu membrii Gate 4, peluza care are renume european prin prisma faptului că găzduiește unii dintre cei mai vocali, dar și mai violenți suporteri. Pe parcursul a trei zile, am discutat în Salonic și cu oficiali ai clubului, dar și cu jurnaliști locali pentru a înțelege mai bine rolul ultrașilor în viața clubului. Și, pentru a simți pe propria piele puterea galeriei lui PAOK, ProSport a asistat la unul dintre cele mai importante jocuri din prima ligă a Greciei, PAOK Salonic – Olympiakos, partidă care a început cu un show pirotehnic de proporții.

Torțele sunt interzise, dar atrag „cetățenii” pe stadion

Cum este posibil ca un stadion întreg să fie aprins? Am aflat că, în ciuda a ceea ce crede majoritatea, torțele nu sunt legale nici în Grecia. Aproape de fiecare dată sunt ascunse și introduse pe ascuns în peluză. Dar de cele mai multe ori ultrașii vorbesc cu clubul. „Le spunem ce vrem să facem, așa cum a fost în 2014 cu Olympiakos când am făcut cercul de foc. Ei știu că vor plăti amenzi, dar câștigă mai mult din prezența oamenilor pe stadion. Cei mai mulți spectatori pentru asta vin, pentru cântecele noastre, pentru torțele noastre, pentru nebunia noastră. În cazul ăla, cu OLY, a fost și un specialist în pirotehnie și totul a fost OK. Bine, în meciurile din Europa nu avem voie, știm că amenzile sunt uriașe acolo și ne pot suspenda stadionul„, spune un fan al echipei pentru ProSport.

Și PAOK plătește. Potrivit informațiilor pe care le are presa din Salonic, amenzile pentru spectacolele cu torțe sunt cam de 10.000 de euro pe meci. Nimeni nu se plânge, nimeni nu le cere celor din Gate 4 să renunțe la ele, ba dimpotrivă. Mai jos este un exemplu în care clubul a contribuit la spectacol. În 2014, tot la un meci cu Olympiakos, fanii au pus la punct ceea ce s-a răspândit rapid pe forumurile suporterilor drept „The Ring of Fire”. Toumba a fost aprinsă la începutul meciului de sute de torțe.

Există totuși o luptă constantă a celor din Federație pentru a stopa huliganismul, pentru a ține sub control fanii. Și federalii se folosesc de frica celor din conducerea cluburilor. Noi reguli impuse la Atena spun că dacă torțele ajung pe teren, arbitrul trebuie să oprească jocul. Dacă torțele ajung pe iarbă de trei ori, meciul e oprit și echipa gazdă pierde cu 3-0.

Fără galerii ale echipei oaspete la meciuri

Suspendările primite din partea Federației pot varia de la avertismente, amenzi, până la suspendarea stadionului. Însă nu atât de ușor precum se întâmplă în România. „La noi nu vor dicta suspendări ale stadioanelor pentru torțe, sunt prea comune astfel de manifestări, ar trebui să se joace mereu fără spectatori. Însă situația se schimbă atunci când intrăm pe teren sau când lovim un jucător al echipei adverse. Sau fani ai echipei adverse, în rarele ocazii în care se întâmplă să fie două galerii„, spun ultrașii. Este momentul în care totul merită completat cu o altă poveste. Intervine un jurnalist grec care se ocupă doar de PAOK Salonic de mai bine de 15 ani: „În 1986 am avut un deces pe stadion. Singurul deces din cauza pyro, dar nu erau torțe, erau niște petarde puternice. La Larissa – PAOK, un profesor din Atena care lucra în Larissa nu a mai găsit bilete de autobuz să plece spre casă și a zis să vadă meciul până la următoarea cursă. A fost lovit de o petardă puternică ricoșată din galeria lui PAOK și a murit„.

Violența de pe stadioane a făcut autoritățile să ia decizii drastice. De ani de zile, meciurile din prima ligă a Greciei se joacă fără ca fanii echipei oaspete să fie primiți pe stadioane. Există și excepții, însă la partidele dintre PAOK, Olympiakos, Panathinaikos, AEK și Aris Salonic echipa vizitatoare știe că nu poate conta pe prezența ultrașilor. E interzis prin lege! Există și excepții, însă sunt rare și foarte greu de pus în practică. „Cluburile insistă la poliție atunci când consideră că o întâlnire între PAOK și AEK, să zice, nu are un grad de risc atât de ridicat. În special atunci când nu e miza foarte mare. Dacă Poliția crede că poate detașa suficient de mulți agenți pentru a asigura ordinea, atunci Federația e informată și meciul se desfășoară cu accesul fanilor echipei din deplasare„, aflăm de la jurnaliștii greci. Evident fanii lui PAOK se laudă că ei sunt motivul pentru care autoritățile au luat această decizie, totul de pe urma unui meci de la Larissa în care cele două galerii s-au bătut crunt cu forțele de ordine. 

Ultrașii au salvat clubul de la faliment

La PAOK-ul ultimilor ani există, în rândul conducerii, un sentiment de eternă recunoștință față de Gate 4. Asta pentru că în 2009, atunci când PAOK a fost aproape de dispariție din pricina problemelor financiare severe, Gate 4 a dat startul unei campanii care a revitalizat conturile. Ultrașii au mobilizat suporterii și PAOK a vândut 21.100 de abonamente pentru meciurile sezonului 2009/2010. „Banii intrați în club atunci au fost importanți. Și numărul mare de abonamente a fost doar începutul. Au cumpărat produse cu însemnele clubului, fulare, șepci, tricouri. Prezența masivă la meciuri a facilitat și noi contracte de sponsorizare, companiile aveau siguranța că produsele lor sunt promovate în fața a zeci de mii de fani la fiecare meci„, ne spune Nikos Toskitsis, jurnalist grec care scrie despre PAOK.

Fanii dedicați iubesc echipa, dar iubesc mai mult „meseria” de ultras. „Mingea e doar pretextul pentru care venim la stadion” e sloganul pe care un membru al unui fanclub PAOK l-a scris acum mulți ani într-un ziar al suporterilor. Ce înseamnă asta? „Ziua meciului nu e o zi simplă pentru noi. Ne trezim și ieșim. Noi nu mâncăm în casă în zilele cu meci, ieșim la restaurante și la cafenele cu prietenii pe undeva pe lângă stadion. Vorbim despre PAOK, despre jucători, adversari, campionat. Apoi intrăm să simțim atmosfera. Vrem să câștigăm, da, dar nu e cel mai important. Dacă iubeam PAOK doar pentru rezultate tribunele erau goale, că noi nu am câștigat mare lucru în istorie„, spun ultrașii. 

„Ultras on tour”, mândria de a călători pentru PAOK. Ryanair a simtiț-o pe propria piele

Ultrașii echipei din nordul Greciei și-au făcut titlu de glorie dintr-o situație care ține de amplasarea orașului. Aflat la circa 100 de kilometri de granița cu Bulgaria, Salonicul este la mare depărtare de Atena, capitala care dă cele mai multe rivale pentru PAOK. Astfel, atunci când au ocazia, fanii se organizează în detaliu pentru deplasări la jocurile cu Olympiakos, Panathinaikos sau AEK. „Avem un cântec care zice „. Deplasările sunt importante pentru PAOK. Visul suporterilor este să călătorească la Atena, acolo unde se joacă finalele de Cupă de cele mai multe ori. La fel și în Europa, scopul e să meargă să facă atmosferă.

Apetitul uriaș pentru deplasări este ilustrat de o întâmplare recentă care a distrat lumea fotbalului din Grecia. În momentul în care din urne a ieșit numele lui Schalke ca adversar pentru PAOK în primăvara Europa League, suporterii au năvălit pe site-ul companiei aeriene low-cost Ryanair pentru a rezerva bilete de avion. Site-ul a picat imediat și, chiar dacă Ryanair a infirmat incidentul, oficialii companiei au precizat pentru presa din Salonic că au luat măsuri speciale pentru a face față cererii uriașe de bilete. „Asta e PAOK! Nu avem mari rezultate, dar avem o echipă care nu va fi lăsată vreodată singură și avem scopul să îi facem pe europeni să tremure atunci când cântăm„, completează ultrașii.

În clipul de mai jos este un reportaj TV din 2014, atunci când 350 de autobuze cu fani ai lui PAOK au dus la Atena, pentru finala Cupei, circa 22.000 de fani ai echipei din nordul Greciei.

„Fanii sunt binecuvântarea și blestemul lui PAOK”

Ce e PAOK? Fanii spun „noi suntem PAOK!”. Așa se salută atunci când se întâlnesc la o cafea, când se reunesc pentru o masă sau când se văd întâmplător pe stradă. Însă câteodată lucrul ăsta e periculos. Au existat mai multe momente în istoria clubului în care fanii au intervenit adânc în treburile interne. „Mereu am avut probleme cu președinții. Mereu, mereu! E și o vorbă aici, fanii sunt binecuvântarea, dar și blestemul acestui club. Chiar și sezonul ăsta, la început, am pierdut cu Atromitos, apoi am pierdut la Panathinaikos. La întoarcere câteva mii de suporteri i-au așteptat la hotel și au aruncat cu pietre în autocar„, spune un alt suporter intervievat de ProSport.

Jucătorii și antrenorii așteptau salvarea din partea patronului, rusul Ivan Savvidis, cel care mai reușise să calmeze spiritele în trecut. Însă rusul a adoptat o altă tactică. A ajuns la fața locului și le-a spus fanilor că le aduce mâncare și apă, dar să nu plece de acolo până la următorul meci! Să pună presiune pe fotbaliști! Strategia a funcționat, iar după acel moment PAOK a avut evoluții entuziasmante în campionat și în Cupă.

În imaginea de mai jos, fotografie făcută în 2001, sunt ultrașii lui PAOK care au atacat cu pietre biroul președintelui Giorgos Batatoudis. Motivul a fost decizia de a-l vinde pe fundașul Stelios Venetidis la Olympiakos, un „traseu” pe care cei din Salonic nu l-au acceptat niciodată. Este unul dintre motivele pentru care între cele două cluburi au existat rareori transferuri. 

Paza echipei e asigurată de foști membri Gate 4

Ultraseria poate aduce o meserie. Cel puțin asta speră liderii grupărilor din Gate 4, oameni care pot ajunge să fie plătiți de club. Evident, legal, printr-o formă de recompensare inedită. „PAOK are un departament de pază format de băieți care au fost în galerie. Sigur, nu se ocupă de securitatea stadionului, ci de jucători și de relația cu suporterii. Ultrașii îi respectă și ascultă de ei atunci când spiritele se inflamează. Ei sunt utili în special la antrenamente, în perioadele în care echipa joacă prost, pentru că ultrașii vin la ședințele de pregătire și fac scandal. Atunci vin oamenii care au fost în galerie, discută cu fanii, îi calmează și toată lumea e fericită„, spune un jurnalist din Salonic. 

Istoria „Toumba Libre”, băutura ultrașilor lui PAOK

La fiecare întâlnire pe care am avut-o cu suporterii lui PAOK, dar și în spațiul din jurul stadionului Toumba înainte de meciul cu Olympiakos, cei mai mulți fani ai echipei beau un lichid gălbui. I-am aflat ulterior povestea, una care a fost deja dezvoltată de mai multe publicații importante din întreaga lume. Băutura este retsina, un vin alb din Grecia care își trage denumirea de la felul în care era depozitat. Rășina de pin era folosită pentru a sigila butoaiele și, cu timpul, vinul trăgea din aromă. Ei bine, fanii lui PAOK consumă doar un singur fel de retsina: este vorba despre Malamatina, cramă astfel care face vânzări importante și pe care grecii din nord nu o trădează. Cu timpul, Malamatina a căpătat nume de alint. Pentru că cei mai tineri beau vinul cu Coca-Cola, băutura astfel combinată a primit numele de Toumba Libre. Este un nume alcătuit de la celebrul cocktail Cuba Libre plus Toumba, numele stadionului lui PAOK Salonic. Sunt unele grupări din Gate 4 care au adoptat logo-ul Malamatina pe steagurile pe care le agață pe gardurile stadionului.

Fernando Varela. De la o echipă fără fani, la una cu suporteri nebuni

Împortanța unor fani precum cei ai lui PAOK Salonic nu poate fi subliniată mai bine decât prin discursul unui fotbalist care a plecat din România. Fernando Varela, cel care a prins perioada în care Steaua avea suportul galeriilor, dar și pe cea în care ultrașii au părăsit echipa, a ajuns să joace la PAOK. „Fanii te fac să joci mai concentrat, mult mai agresiv. În ultimul an la Steaua nu a fost așa, din această cauză nu am putut să câștigăm titlul. Când joci meciuri importante trebuie să ai ceva care să te împingă de la spate, să te încurajeze. Cu galerie ați văzut, am câștigat tot! E mai ușor cu ei, am bătut-o pe Dinamo de atâtea ori. Fără ei e greu, intrăm la un meci ca la amical, ca la pregătire„, a spus Varela într-un interviu publicat de ProSport săptămâna trecută. Fostul căpitan al echipei din România a vorbit și despre ceea ce trăiește la Salonic: „De obicei sunt 15-20.000 de fani la meciuri, dar aici suporterii sunt suporteri. Sunt nebuni, în sensul bun! Vin la tine pe stradă, vorbesc cu tine, vor poză, vor tot. Trebuie să stai mai mult acasă, nu prea ai cum să mergi pe stradă.”

Banner al ultrașilor greci: „PAOK nu are nevoie de doping, ne au pe noi. Gate 4”

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×