Revolta s-a încheiat:** oameni în flăcări, jurnaliști bătuți crunt și centrul devastat! Primarul Oprescu a declanșat curățenia în București
UPDATE 1:00 – Incidentele au fost aplanate în cele din urmă puțin după miezul nopții, dar centrul Bucureștiului arată ca după război. Primarul Capitalei, Sorin prescu, a declanșat operațiunea de curățare a dezastrului: „Trebuie să ne reluăm cursul normal al vieții, mâine lumea se va duce la muncă, copiii încep școala. Nu știu dacă vor mai fi incidente, o să apelez la simțul civic. Sunt banii cetățenilor, nu e normal să ne distrugem orașul. O să-i pun pe cei care au distrus bordurile să le pună la loc”
UPDATE 23:48 – Jandarmii au reușit să-i respingă pe protestatari până în zona Budapesta, după care efectivele forțelor de ordine au revenit înspre centrul orașului. La Piața Universității au mai rămas în jur de 500 de persoane, care continuă protestele la adresa conducătorilor Statului.
UPDATE 22:50 – Incidentele din centrul Bucureștiului au escaladat, actele de vandalism căpătând proporții apocaliptice! Jandarmii au intervenit cu tunurile de apă pentru a-i dispersa pe beligeranți.
UPDATE 21: 59 – Ultrașii continuă în aceste momente războiul cu jandarmii în Centrul Vechi al Bucureștiului, unde se produc mai multe acte de vandalism. De frică, patronii barurilor și cluburilor au închis și s-au baricadat în interiorul localurilor, cu lumina stinsă.
UPDATE 20: 43 – La Timișoara, protestele nu au avut amploarea celor de la București, aproximativ 2000 de bănățeni alegând să se strângă în centru, de unde au plecat în marș în mai multe zone ale orașului. După revenirea în punctul de pornire, lumea a început să plece spre case, la această oră mai fiind circa 500 de persoane. Liderii galeriei Politehnicii mărturisesc că se gândesc serios să se deplaseze la București pentru a se alătura omologilor steliști și dinamoviști, explicația lor fiind aceea că trebuie luate măsuri împotriva abuzurilor comise de jandarmi inclusiv asupra bătrânilor prezenți în Piața Universității. „Ole, ole, noi urâm partidele” a fost scandarea preferată a bănățenilor.
UPDATE 20:28 Aproape jumătate dintre protestatari au părăsit Piața Universității după incidentele cu forțele de ordine. În acest moment, au mai rămas aproximativ 600 de persoane care protestează pașnic, însă un grup de 350 de studenți și-a anunțat prezența în momentele care vor urma
UPDATE 20:11 Este liniște acum în Piața Universității, manifestanții au fost izolați de jandarmi pe trotuare, iar acum se protestează în mod pașnic. Un număr impresionant de forțe de ordine a fost desfășurat în centrul Bucureștiului, pentru a preîntâmpina genul de evenimente derulate mai devreme
URMĂ‚REȘTE AICI LIVE EVENIMENTELE DIN PIAȚA UNIVERSITĂ‚ȚII!
UPDATE 19:37 Trenul cu care un grup de suporteri ai Universității Craiova se deplasa spre București, pentru a se alătura manifestanților din Piața Universității, a fost oprit la Roșiori
UPDATE 19:31 Spiritele s-au mai calmat, jandarmii s-au organizat în mai multe cordoane care au înconjurat mulțimea, iar gardurile despărțitoare au fost reașezate
UPDATE 19:27 Forțele de ordine au intervenit în forță pentru a calma spiritele în rândul grupurilor violente. Jandarmii încearcă izolarea acelor grupuri și arestarea celor care sunt responsabili cu actele de violență
UPDATE 19:25 Ciocnirile dintre forțele de ordine și manifestanți s-au soldat cu mai multe victime în atât în tabăra jandarmilor, cât și în cea a protestatarilor
VIDEO NO COMMENT Super montaj cu protestele din Piața Universității
UPDATE 19:20 O nouă seară cu incidente grave în Piața Universități. Aproximativ 1.500 de manifestanți s-au adunat pentru a prostesta, iar lucrurile au degenarat după ce mai multe petarde au fost aruncate în direcția jandarmilor.
A fost momentul în care oamenii legii au ripostat cu gaze lacrimogene, în vreme ce mulțimea a început să arunce cu bucăți din bordură, pietre și petarde. Se pare că aripa dură a protestanților este formată din membrii din galeriile echipelor bucureștene, care aruncă în aceste momente cu diferite obicte în direcția jandarmilor.
Grupul care a declanșat violențele a aruncat la un moment dat cu un cocktail Molotov, care a atins două persoane, cel mai probabil jurnaliști ce se aflau în preajma jandarmilor, provocându-le arsuri în zona capului.
Mai mulți lideri ai galeriilor sportive ale echipelor Dinamo și Steaua au fost identificați în rândul manifestanților aflați sâmbătă în Piața Universității, a declarat, duminică, Aurel Moise șeful Direcției Ordine și Siguranță Publică din Jandarmeria Română.
„Din păcate, în Piața Universității și-au făcut apariția și niște grupuri compacte identificate ca fiind suporteri ai echipelor Dinamo și Steaua. Au fost identificați și câțiva lideri de la Dinamo – Tararache Marius, Bischin Ioan Țintă Claudiu și un coordonator al galeriei Steaua – Denescu Alexandru Mihai„, a spus Aurel Moise.
Acesta a precizat că, odată cu apariția acestor grupuri compacte, lucrurile au degenerat.
„Aceste persoane au o anumită experiență în manifestări de pe stadioane de fotbal, cunoscându-se ca având și niște modalități de acțiune foarte clar stabilite, au reușit de nenumărate rânduri să blocheze piața. De fiecare dată, jandarmii, fără a face uz de forță, prin intermediul negocierilor și în ultimă instanță printr-un cordon compact, au reușit să restabilească circulația„, a mai precizat Aurel Moise.
El a făcut referire la Ilie Cornel – sancționat pentru participare la scandal, Baciu Mihai Carol – sancționat de trei ori, în 2008, 2011, 2012 și Rădescu Eugeniu, sancționat pentru participare la scandal în 2008.
Aurel Moise a menționat că foarte mulți dintre manifestanți, când au observat că lucrurile au degenerat, au plecat.
Șeful Direcției Ordine și Siguranță Publică din Jandarmeria Română a adăugat că este o obligație a Jandarmeriei restabilirea ordinii publice, deblocarea căilor de comunicație.
„Oricine se putea afla în situație critică, poate era vorba de un incendiu sau altă situație. Acesta este principalul motiv pentru care jandarmii nu sunt de acord cu blocarea căilor de circulație„, a mai spus Moise.
Acesta a menționat că acțiunea de evacuare a Pieței Universității a fost declanșată după obținerea aprobării din partea prefectului Capitalei, în baza Legii 61/1991 unde există o prevedere care permite acest lucru când sunt violențe sau sunt blocate artere de comunicație..
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache, a spus că au fost ridicate 29 de persoane în urma protestului de la Universitate, dar că nu toate au fost sancționate, aceasta fiind o măsură preventivă pentru a-i scoate din zona cu violențe.
Georgian Enache a declarat, sâmbătă noapte, pentru MEDIAFAX, că 29 de persoane au fost duse la dubele jandarmilor pentru identificare.
Ele au fost scoase din zona de protest.
Cele 29 de persoane au aruncat cu obiecte contondente și au tulburat ordinea publică, potrivit lui Georgian Enache.