Andrei Roșu (36 de ani), câștigătorul primei ediții Up Run (cat. peste 35 de ani), a dezvăluit motivele care l-au propulsat în Cartea Recordurilor
Maratonistul român a parcurs 14 curse pe 7 continente în 582 de zile, față de 730 de zile cât impunea Cartea Recordurilor Andrei s-a clasat pe primul loc (3:10,9) la Tower Center
Remarcabil în cariera acestuia este faptul că a terminat de două ori un ultratriatlon, în 2011 și în 2013 (7,6 km înot, 360 km bicicletă și 84 km alergare)
O privire scurtă aruncată acum 10 ani în camera unei studente care în prezent se pregătește de examenul de licență ar scoate la iveală detalii pe care fetele de astăzi nu le cunosc. Și nici nu o vor face! Noi aveam postere. Pe toți cei patru pereți! Nu neapărat lipite bine, dar cumpăram reviste de muzică și aliniam la milimetru imaginea de studio a trupei preferate. Nu existau poze pe desktop, nici Google. Eram prea mici noi pentru așa ceva. Andrei Roșu, câștigătorul concursului Up Run de sâmbătă (cat. peste 35 de ani), s-a regăsit pe pereții scorojiți ai fiecărei fete din România. A făcut parte din trupa care, la vremea respectivă, frângea inimi: Gaz pe Foc.
În ultimii ani, de când a lăsat cariera muzicală, poza lui Andrei se găsește în Cartea Recordurilor și în dreptul titlului „cel mai bun maratonist al României”. A alergat pe șapte continente, la șapte maratoane și șapte ultramaratoane (n.r. – ori de 24 de ore, ori pe distanțe mai mari de 50 de km) în 582 de zile: „Totuși, sâmbătă, m-am simțit mai dărâmat decât la finalul unui maraton. E greu de tot să urci pe scări”, a glumit atunci când a fost întrebat de concursul organizat de ProSport.
Teamă de kilograme
Prima întrebare e una tipică. De ce s-a apucat de maraton? Răspunsul: „Mă îngrășam în fiecare an câte puțin. Și m-am gândit că, în ritmul ăsta, o să capăt proporții până la 30 de ani. Așa că am început să alerg. Un kilometru, doi, trei, opt! La un moment dat, eram curios cât mă ține. Așa că am alergat 27 de ore, de la Brașov până la București. Și am vrut să duc asta la un alt nivel”. Lucru pe care l-a și făcut.
Câteva luni mai târziu era la Polul Nord, tremura de frig, dar strângea în palme medalia pe care scria „locul 15”. Subit, viața acestuia depășea granițele unui economist, meserie pe care o practică de aproape 12 ani: „Simt că mă dezvolt. Și că îi ofer fiului meu un exemplu de urmat. Nu voiam să crească și să stea toată ziua în fața calculatorului. El încearcă să mă imite, deci e un sportiv deja, la cinci ani”, spune Andrei.
„Un cântăreț care lălăia despre dragoste”
Atunci când vorbește de percepția celor din jur în legătură cu hobby-ul său, sportivul e cuprins de entuziasm: „Cred că ne schimbăm. Înainte, un alergător primea nu tocmai cele mai bune priviri pe stradă. Acum, lucrurile stau altfel. Poate mă înșel, că sunt direct implicat în domeniu. Și când soția mea era gravidă, vedeam doar femei însărcinate pe stradă”. Încheie într-o notă optimistă însă: „Oricine poate să facă performanță cu puțină disciplină. Chiar și un cântăreț care lălăia despre dragoste la începutul lui 2000”.
Peste 400 de concurenți au luat startul sâmbătă la primul eveniment de urcat scări organizat în România
Cele 7 maratoane (42 de kilometri): • Australian Outback (Australia) • Eurasia Marathon (Europa) • Maraton Costa del Pacifico (America de Sud) • Antarctic Ice Marathon (Antarctica) • Sahara Marathon (Africa) • Everest Marathon (Asia) • Mayor’s Marathon Alaska (America de Nord)
Cele 7 ultramaratoane • Antarctic Ice 100 km (Antarctica) • Eco-Trail de Paris 80 km (Europa) • Dead Sea Ultra 50 km (Asia) • Two Oceans 56 km (Africa) • Creemore Vertical Challenge 50 km (America de Nord) • Bedrock 52 km (Australia) • Supermaratona Rio Grande 50 km (America de Sud)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER