Rudel Obreja rămâne în arest. Curtea de Apel i-a respins contestația

Fostul șef al Federației Române de Box, Rudel Obreja, va fi cercetat în continuare în stare de arest, după ce Curtea de Apel București i-a respins, joi, contestația față de măsura preventivă din dosarul în care acesta este acuzat că ar fi cerut un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu.

Curtea de Apel București a judecat în ședință secretă contestația lui Obreja la decizia Tribunalului București prin care s-a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă, la cererea procurorilor DNA.

La momentul aducerii în sediul instanței, fostul șef al boxului românesc a fost întrebat de jurnaliști cine este denunțătorul din acest dosar, respectiv persoana căreia i-ar fi cerut un milion de euro pentru a interveni în favoarea ei la judecători de la instanța supremă.

Rudel Obreja a confirmat că denunțătorul este Sorin Ovidiu Vîntu, iar dosarul ar fi urmarea unei „înscenări” a acestuia. Obreja a mai spus că ar fi fost amenințat cu moartea de către Vîntu. „Cu moldovenii lui a spus că îmi ia gâtul”, a afirmat fostul președinte al Federației Române de Box.

Pronunțarea deciziei privind contestația lui Obreja a fost tot secretă, potrivit noilor norme penale aflate în vigoare.

Surse judiciare au precizat însă, pentru MEDIAFAX, că judecătorii Curții de Apel București au respins contestația.

Decizia este definitivă, astfel că Obreja rămâne în arest până în 6 martie, când procurorii DNA au posibilitatea legală de a cere prelungirea cu încă 30 de zile a măsurii preventive, în cazul în care nu finalizează ancheta.

Fostul președinte al Federației Române de Box (FRB), Rudel Obreja, acuzat de trafic de influență, a fost arestat preventiv în 5 februarie.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014, Obreja a pretins de la un denunțător un milion de euro. În schimbul banilor, susțin anchetatorii, fostul președinte al FRB „a lăsat să se creadă că are influență asupra judecătorilor din completul învestit cu soluționarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, astfel încât îi va determina să pronunțe o hotărâre favorabilă denunțătorului”. Hotărârea respectivă avea în vedere judecarea recursului declarat de denunțător, în calitate de inculpat în respectiva cauză penală, împotriva unei soluții de condamnare la pedeapsa închisorii, mai precizează DNA.

Rudel Obreja a impus ca 200.000 de euro din suma cerută să-i fie dată înainte de pronunțarea hotărârii, iar diferența, după obținerea soluției favorabile, mai susțin procurorii anticorupție.

„Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Obreja Rudel a susținut că persoanele pe lângă care își exercita influența i-au transmis denunțătorului, prin intermediar, că va obține cu certitudine o hotărâre favorabilă dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a ‘noului cod’ (cu referire la data de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare NCP și NCPP)”, a mai arătat DNA.

Recursul din dosarul denunțătorului a fost soluționat anterior datei de 1 februarie 2014 și a fost respins, astfel încât hotărârea de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare a rămas definitivă.

În 24 ianuarie, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv de instanța supremă la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa – condamnat în 2006 în legătură cu prăbușirea FNI.

Rudel Obreja a fost în fața procurorilor anticorupție și în dosarul galei „Campion pentru România”, fiind audiat în legătură cu organizarea meciului în care Lucian Bute a boxat cu francezul Jean-Paul Mendy, în 2011.

Mediafax

Publicat: 13 02. 2014, 17:30
Actualizat: 13 02. 2014, 17:31