S-a trezit Blatter! „Comisia de Etică a FIFA nu și-a respectat propriile reguli”

Comisia de Etică a FIFA nu și-a respectat propriile reguli, suspendându-l pe președintele forului, Joseph Blatter, pentru 90 de zile fără să îl audieze în prealabil, este de părere oficialul elvețian, conform avocaților săi, informează Le Figaro.

„Președintele Blatter este dezamăgit deoarece Comisia de Etică nu a respectat Codul de Etică și Codul Disciplinar, care oferă unei persoane acuzate posibilitatea de a fi audiată. Comisia de Etică a luat decizia în baza înțelegerii greșite a acțiunilor procurorului general elvețian”, se arată într-un comunicat al avocaților lui Blatter.

Potrivit espn.co.uk, avocații au menționat că Joseph Blatter dorește să prezinte dovezi că nu a făcut ceva greșit.

Președintele FIFA, Joseph Blatter, vicepreședintele Michel Platini, care îndeplinește și funcția de președinte al UEFA, și secretarul general Jerome Valcke au fost suspendați pentru 90 de zile de Comisia de Etică a forului fotbalistic internațional.

Perioada de suspendare a celor trei începe imediat și se referă la orice activitate națională și internațională legată de fotbal, putând fi extinsă cu 45 de zile.

Blatter, Valcke și Platini sunt cercetați de Comisa de Etică a FIFA pentru fapte de corupție.

În urmă cu două săptămâni, Ministerul de Justiție din Elveția a deschis o procedură penală împotriva președintelui FIFA, Joseph Blatter, acesta fiind acuzat de „gestiune frauduloasă” și „abuz de încredere”.

Blatter este suspectat că a efectuat o „plată neloială” de două milioane de franci elvețieni în favoarea lui Michel Platini, președintele UEFA, care are deocamdată calitatea de martor în acest dosar. Această plată s-a făcut în 2011, în prejudiciul FIFA, pentru servicii prestate de Platini între 1999 și 2002.

Valcke era deja în stare de suspendare de mai mult timp, fiind bănuit de implicare într-o rețea de vânzare ilegală a biletelor la Cupa Mondială. Din 18 septembrie, directorul financiar și secretarul adjunct al FIFA, germanul Markus Kattner, asigură interimatul după suspendarea lui Jerome Valcke.

FIFA se confruntă cu un mare scandal de corupție, după ce justiția americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreședinți FIFA și șapte oficiali ai forului, pentru luare de mită și primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 și până în prezent, totalizând peste 150 de milioane de dolari.

În urma acestui scandal, elvețianul Joseph Blatter a anunțat, la începutul lunii iulie, că demisionează din funcția de președinte al FIFA, după ce a fost reales pentru a cincea oară. Blatter a câștigat, în 29 mai, la Zurich, un al cincilea mandat la președinția FIFA, după ce, în urma voturilor din primul tur de scrutin, contracandidatul său, prințul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras din cursă.

Alegerile pentru șefia FIFA vor avea loc la 26 februarie 2016, iar Michel Platini anunțase deja că intenționează să candideze la președinția forului internațional.

MEDIAFAX

Publicat: 08 10. 2015, 18:30
Actualizat: 08 10. 2015, 19:52