Să crape crapul românului!** Naționala de pescuit sportiv a Angliei susține că România s-a impus la Mondialul de crap de pe Lacul Corbu trișând!
Între 27 și 30 septembrie, pe lacul Corbu a avut loc Campionatul Mondial de pescuit la crap. Favorită era Africa de Sud, de 4 ori deținătoare a titlului. România nu era cotată cu șanse, însă ai noștri au câștigat! Ieri, după aproape o lună, cotidianul britanic Daily Mail a dezvăluit că echipa Angliei, care a terminat concursul pe locul 18, contestă victoria românilor. Concret, englezii susțin că românii ar fi hrănit în ultimele cinci luni crapii din balta Corbu cu o momeală (amestec de făină, ou și condimente) pe care doar echipa României a avut-o la concurs! Ei pretind, conform sursei citate, că la doar două ore de la startul competiției au simțit că ceva e putred cu momeala. „Am învățat o lecție grea și am avut probleme mari în a ne reveni după dezamăgire. A fost lipsă de fair-play, nu putem să spunem că e o ilegalitate, dar e lipsă de fair-play!”, a spus Ian Huntington, șeful delegației britanice pentru The Independent.
Patronul lacului, șeful delegației
Coincidență sau nu, omologul român al lui Ian Huntington a fost Florin Cârstocea, un om de afaceri aflat în Top 300, nimeni altul decât proprietarul lacului pe care s-a disputat competiția! „Vă spun eu ce s-a întâmplat. Englezii au venit înfumurați, deși nu erau favoriți, și au luat bătaie. Fiind sponsorizați de producătorul de nade Korda, locul lor 18 a dăunat probabil imaginii firmei, vă închipuiți. Probabil că oamenii de la Korda au pierdut mult din cifra lor de afaceri”, e răspunsul lui Cârstocea la acuzele englezilor. „Momeala la un concurs costă în jur de 15.000 de euro pentru trei zile. Am făcut o socoteală. Dacă aș fi băgat zi de zi timp de 5 luni această momeală, ar fi fost nevoie de sute de tone. M-ar fi costat peste 3 milioane de euro. E 25 de euro un kilogram de momeală”.
Deși Cârstocea neagă orice neregulă, rezultatele concursului sunt surprinzătoare. România a câștigat extrem de clar pentru un Campionat Mondial. Pescarii noștri au scos 1800 de kilograme de crap, cu 500 de kilograme mai mult decât locul 2, Bulgaria. „E mult, am câștigat categoric”, se umflă Cârstocea. Din ce a fost făcută momeala românilor? Cârstocea: „Păi dacă aș ști, n-aș face-o și eu? S-o vând! Nu știu. Prafuri, ouă…Aaaaaaaa, gata știu! Cu ingrediente englezești. Le-au cumpărat din Anglia, de la Hutchinson, de la Solar și le-au făcut băieții singuri. Diferă procentele. Pentru Mondiale, bulgarii au cumpărat momeală din România, sârbii la fel, portughezii și ei, macedonenii, care au ieșit pe ultimul loc”.
Daily Mail anunță că în decembrie cazul va fi discutat la Comitetul Internațional de Pescuit. Ce spune Cârstocea? „Hai s-o reducem la absurd. Să presupunem că e adevărat ce spun englezii, deși nu are cum. Nu am încălcat nicio regulă a concursului sau a Federației internaționale. Englezii aveau perioadă de contestație până la 30 septembrie, seara. O să se discute, dar n-au ce să facă. Președintele federației internaționale mi-a zis oricum că la fiecare Mondial englezii și rușii se leagă de orice”.
Francezii au venit și au luat probe din apă. Au făcut PH‑ul pentru a descoperi cam ce momeală merge. Nici ei nu s-au clasat bine, pe 15 sau 16
Florin Cârstocea, șeful delegației României