Termenul de miercuri din procesul palmaresului între Steaua și FC FCSB, derulat la Tribunalul București, a fost unul cu strigături la propriu, semn că tensiunea acumulată între cele două tabere a crescut, dar și cu o desfășurare neașteptată.
Primul amănunt interesant a fost acela că judecătoarea Simona Vișoiu a pus miercuri pe ordinea de zi un singur proces, cel dintre FC FCSB și Steaua. Situația e rar întâlnită pentru că pe rol, la o singură ședință, sunt de obicei mai multe cazuri (există situații când sunt și 20-30) – lucru explicabil într-o țară cu Justiția aproape blocată și magistrații sufocați de procese (în unele cazuri, judecătorii au și câte 1.000 de dosare).
Talpan a depus la dosar o adresă din 2014 în care FCSB cerea permisiunea Armatei pentru a folosi sigla cu palmaresul Stelei
Prima siglă a CSA Steaua și sigla din momentul câștigării Cupei Campionilor într-o combinație grafică a suporterilor. În 2014, FC FCSB a cerut Armatei permisiunea să folosească o compoziție vizuală din care făceau parte sigla cu „A” și cifrele palmaresului stelist. Documentul a fost depus de Talpan la dosar miercuri. FOTO: Mediafax
Până la urmă, toată ședința – la care au participat colonelul Florin Talpan din partea Steaua, avocații Dan Idita și Adrian Cavescu din partea FC FCSB – a durat circa 5 minute. Intervalul a fost însă foarte tensionat, ajungându-se imediat, în doar câteva zeci de secunde, la acuzații, țipete și o hărmălaie generală.
Colonelul Florin Talpan a reclamat faptul că avocații FC FCSB nu urmăresc decât tergiversarea cazului, pentru a amâna sentința. La termenul anterior, instanța dispusese să fie aduse dosarele altor aproximativ 10 procese care s-au ținut, în ultimul deceniu, la diverse tribunale (judecătorii de sector, Tribunalul București, Curtea de Apel) între tabăra lui Becali și Steaua. Acum, Talpan a reclamat, pe un ton din ce în ce mai ridicat, că procesul de aducere a documentelor nu face decât să încarce speța inutil. „Dacă dânșii sunt proprietarii palmaresului, să demonstreze! Dacă ești proprietar pe un lucru, vino cu actul de proprietate! De ce e nevoie să căutăm acum în toată țara, pe la toate tribunalele, dovezi pentru FC FCSB?”, a urcat tonul Talpan.
Idita și Cavescu au replicat că probatoriul trebuie să aibă loc și că nu există niciun motiv subit de grabă. Avocații FC FCSB și-au păstrat cumpătul pe tot parcursul înfățișării, dar i-au atras atenția judecătoarei că Talpan ar fi trebuit amendat încă de la începutul procesului, pentru că are un comportament inadecvat.
Din acest moment, în ciuda apelurilor la calm din partea judecătoarei Simona Vișoiu, lucrurile au cam scăpat de sub control în sala aproape goală, toată lumea vorbind în același timp.
În timp ce protesta și anunța că renunță la a mai solicita originalul unor documente, Talpan a depus la dosar, în fața judecătoarei, un act surprinzător: o cerere din 2014 a FC FCSB, semnată de Vasile Argăseală și Iulian Gheorghișor, în care aceștia cereau voie Armatei pentru a folosi în scop publicitar simbolul imagistic al clubului Steaua însoțit de numărul Cupelor și al titlurilor câștigate de „roș-albaștri” de-a lungul timpului. „Iată dovada că, în 2014, FC FCSB recunoștea că palmaresul e la Steaua! Acum vine și pretinde că îi aparține”, a strigat Talpan. Cavescu și Idita au replicat prompt: „Protestăm, considerăm că proba depusă n-are nicio relevanță în acest dosar. Este doar o siglă”.
„Cer recuzarea acestei instanțe!”
Tonul a urcat aproape instantaneu, Talpan a continuat să strige acoperind-o pe judecătoarea care îi cerea să nu mai ia cuvântul fără permisiune. Simona Vișoiu l-a anunțat că îl va amenda cu 200 de lei.
Efectul a fost total opus, colonelul a replicat: „Cer recuzarea acestei instanțe! E inacceptabil, se tărăgănează procesul de astă-toamnă când se putea clarifica totul de la primul termen! Au sau n-au actele care să ateste că au palmaresul? De ce a fost pus acest proces singur azi? Ca să nu existe martori, să nu mai vadă și alții ce se petrece?”.
Procesul s-a suspendat într-o atmosferă tensionată, judecătoarea a acordat un nou termen în luna martie, în timp ce Talpan întreba când poate depune cererea de recuzare.
E neclar dacă ofițerul a mai fost amendat sau nu după acest incident, pentru că polițistul prezent la ședință nu i-a luat datele din buletin – așa cum se întâmplă atunci când participanții la procese sunt amendați de instanță. De la debutul ședinței și până la încheierea sa nu trecuseră mai mult de 5 minute.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER