Semnalul dat de numirea lui Gică Popescu consilier al premierului și supervizor al proiectului Euro 2020. Cum a reușit Burleanu să-i aducă în aceeași tabără pe Iohannis, Dragnea și Tudose. Panica de la FRF

Redactor:
Matei Udrea
Semnalul dat de numirea lui Gică Popescu consilier al premierului și supervizor al proiectului Euro 2020. Cum a reușit Burleanu să-i aducă în aceeași tabără pe Iohannis, Dragnea și Tudose. Panica de la FRF
  • Publicat:
  • Actualizat:

Este greu de găsit un semnal politic cu o simbolistică mai clară împotriva actualei conduceri a FRF decât numirea lui Gică Popescu în funcția de consilier pe probleme de sport al premierului României și desemnarea acestuia drept supervizor al proiectului Euro 2020.

Informațiile la care a avut acces ProSport sunt clare: toți actorii majori ai spațiului politic românesc au dorit aducerea fostului internațional în această poziție. Aproape neverosimil în circumstanțele politice actuale, dar președintele României Klaus Iohannis, președintele PSD Liviu Dragnea și premierul țării Mihai Tudose s-au situat de aceeași parte a baricadei, alături de Gică Popescu.

Mutarea a căzut ca o bombă nu numai în birourile lui Burleanu și ale oamenilor săi, dar chiar și în tabăra celor care vor să-i scoată afară pe actualii locatari de la Casa Fotbalului, la alegerile din primăvară.


Gică Popescu, cel mai urât coșmar al actualei conduceri de la Casa Fotbalului. FOTO: Mediafax

Nu e nevoie să reluăm în amănunt toată argumentația: de ce aducerea Baciului în funcție este semnul că Burleanu și-a pierdut susținerea politică. Totul converge în această direcție. Gică Popescu și tabăra sa consideră și azi că el a plătit mai mult decât era cazul tocmai pentru a i se face pârtie lui Burleanu către șefia FRF, la alegerile din martie 2014. Adevărată sau nu, această teorie este crezută de oamenii din fotbal și de politicieni – asta contează, în fond.
În mod evident, premierul Mihai Tudose știa, când l-a invitat pe Popescu să vină consilier al său și coordonator al proiectului Euro 2020 (România trebuie să pregătească organizarea câtorva meciuri la turneul final), istoricul relației acestuia cu Burleanu.

Numindu-l pe Popescu, într-un fel, chiar deasupra lui Burleanu – la fostul internațional ar urma să ducă toate firele coordonării eforturilor de pregătire a meciurilor de la Euro repartizate României -, politicienii îl pun pe actualul șef al FRF într-o postură dificilă. Imaginați-vă doar: teoretic, de acum înainte, Burleanu trebuie să pună mâna pe telefon și să-i raporteze lui Popescu despre stadiul proiectului Euro 2020 – faza pe FRF.

Însuși premierul Tudose a bătut un apropo foarte străveziu miercuri seară, la Antena 3, când a făcut anunțul privindu-l pe Gică Popescu. Să spui că „nu s-a făcut nimic” și că iei „pe cineva care știe unde e UEFA”, ăsta, da, dos de palmă tras actualei conduceri a FRF! Pentru că, în lumea fotbalului, momentele penibile trăite de Burleanu la întâlnirile cu diverse oficialități din străinătate, foști internaționali, foști mari arbitri sau conducători de federații, sunt arhicunoscute.

Reale sau rod al imaginației bogate a celor din fenomen, povestea din Muntenegru (când Dejan Savicevic s-ar fi dus la Belodedici, să-l salute, neștiind că a trecut pe lângă șeful FRF), episodul Cardiff (Lupescu l-a numit mincinos pe Burleanu, dezmințind declarația acestuia, cum că s-ar fi întreținut amical) sau întâmplarea de la București, cu Davor Suker (președintele federației croate și-ar fi manifestat discret nedumerirea în privința lui Burleanu, despre care nu știa absolut nimic), au contribuit din plin la statutul de neofit al actualului conducător al fotbalului românesc.


Momentul Davor Suker: anul trecut, golgheterul Cupei Mondiale 1998, acum președintele federației croate, a avut surpriza să nu cunoască pe nimeni dintre reprezentanții României la o acțiune de promovare a Europenelor din 2020. Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, și președintele FRF, Răzvan Burleanu, au transformat evenimentul într-o acțiune electorală care l-a iritat pe croat, au mărturisit pentru ProSport, ulterior, mai multe surse. FOTO: Mediafax

Cum, necum, Burleanu singur a contribuit la imaginea caricaturală pe care o are acum. Mai mulți conducători de cluburi au relatat pentru ProSport, de-a lungul timpului, că în campania pentru alegerile din 2014, actualul conducător al federației le-ar fi sugerat că ar fi susținut pe linie politică și de oameni din serviciile secrete. Ulterior, după ce a fost ales, Burleanu a ținut să întărească imaginea de om cu spate politic, invitându-i în delegație, la meciurile din deplasare, sau la tribuna oficială, la meciurile de acasă ale naționalei, pe Liviu Dragnea, Vasile Dâncu, George Maior.

Tot traseul președintelui FRF s-a construit pe filieră politică. Până să ajungă în actuala funcție, tânărul Burleanu a avut profesia de consilier. După ce a fost instruit în științe politice la SNSPA (fosta Academie „Ștefan Gheorghiu”), a urcat treptele spre București: consilier la primării în provincie, apoi consilier în Parlament, consilier al fostului președinte Băsescu și, în final, iată, șef la FRF. Ca orice om care visează să ajungă un politician important în România, și-a trecut rapid în CV și cursuri la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Tatăl său, fostul fotbalist Gică Burleanu, mărturisea în momentul de maximă glorie pentru fiul său, imediat după ce a fost ales președinte la FRF, că acesta vede noua funcție doar ca pe o trambulină către adevăratul său țel, lansarea în viața politică și, în final, ținta finală, președinția României.

Acum, cu doar două luni înaintea (re)alegerilor pentru șefia federației, clasa politică din România le transmite alegătorilor că actualul șef al FRF nu mai are (chiar dacă, poate, a avut-o la un moment dat, sau, în orice caz, s-a lăudat cu ea) susținere.

Gică Popescu, marea victimă a lui Răzvan Burleanu (în percepția oamenilor din fotbal și a politicienilor), a fost numit consilier al premierului pentru că nu poate candida la șefia FRF, în urma condamnării primite în 2014. Dar, prin intermediul său, mesajul este evident. Sursele ProSport spun ceva foarte interesant: Baciul l-ar prefera, dintre contracandidații lui Burleanu, pe fostul arbitru Cristi Balaj, și nu pe fostul coechipier de la națională Florin Prunea.

Acesta este alt semnal dat de Tudose, care a mai transmis, miercuri seară, un mesaj pentru cunoscători: „Sunt convins că și Gică Hagi va da o mână de ajutor”.


La ultima Adunare Generală a FRF, desfășurată anul trecut, în luna mai, singurul care a votat constant împotriva lui Burleanu (la pupitru) a fost Balaj (primul rând din dreapta, în sală, cu caronașul roșu ridicat)

Sursele ProSport spun ferm că Hagi are deja un proiect clar privind restructurarea întregii activități la nivel de copii și juniori în România și că are de gând să-l repună pe masa viitoarei conduceri a FRF, dacă în primăvară numele președintelui va fi altul decât Burleanu.

Hagi și Popescu s-au mai dus o dată la guvern, cu acest proiect, în urmă cu câțiva ani, când premier era Victor Ponta. Din diverse motive, nu s-a întâmplat nimic atunci. Acum, tema revine în actualitate. Când a spus „sunt convins” cu referire la sprijinul lui Hagi, Tudose știa, nu presupunea ce urmează.

În sfârșit, cel mai puternic semnal primit de Burleanu că nu mai este agreat de nimeni din clasa politică – și care a fost trecut până acum sub tăcere – îl reprezintă modul în care i s-au închis toate ușile în Parlament. Toate inițiativele legislative ale FRF (între care și cea mult-mediatizată de a lua o parte din profitul caselor de pariuri sportive) au eșuat din lipsă de susținere politică. Federația n-a reușit să convingă niciun partid parlamentar să îi promoveze interesele.

Până la urmă, în asta constă și problema acestui tip de personaj, ajuns în fruntea unei instituții pe alte criterii decât cele ale competenței: dispare „spatele”, dispare și omul din funcție.

Burleanu s-a legitimat, în fața tuturor, cu susținerea sa politică, și nu cu propriile realizări. Patru ani, n-a convins pe nimeni în fotbal că a meritat funcția.


Foarte mulți dintre cei care încă îl mai susțin dezinteresat pe Burleanu azi o fac de teamă că înlocuitorul său va restaura puterea personajelor care au devalizat fotbalul românesc. Spaimele acestei tabere sunt speculate abil de șeful FRF, deși el însuși a preluat multe din metodele celor de dinainte

Chiar și cei care-l susțin azi au două motivații fără legătură cu valoarea președintelui FRF:

– fie sunt cei care nu uită cât rău au făcut Mircea Sandu și clanul Becali fotbalului românesc (această optică a fost, de altfel, foarte puternic exploatată de Burleanu, care și-a construit un discurs negativ, amintind permanent „greaua moștenire” și agitând spectrul unei reveniri a „mafiei” pe care numai el o poate învinge),

– fie sunt cei care au beneficii directe, materiale, palpabile, de pe urma menținerii lui Burleanu în funcție.

Interesant este că și unii, și alții acceptă, în particular, că actualul șef de la Casa Fotbalului n-are realizări, că este nepotrivit acolo și că oamenii de care s-a înconjurat sunt la fel de incompetenți ca și el. Dar, din motivele expuse mai sus, continuă să-l susțină.

Iar acum, când clasa politică a lansat public semnalul că nu-l mai susține, toată structura a rămas în aer.

Ce urmează? Rămâne de văzut. Până miercuri seară, lupta între Burleanu și contracandidații săi (Balaj, Prunea, Pușcaș, Marica) părea debalansată. Titularul postului de șef la Casa Fotbalului era cotat drept mare favorit, ceilalți nu puteau spera decât că Burleanu nu va câștiga din primul tur de scrutin, pentru a încerca în turul II să se unească în spatele celui care urma să îl înfrunte decisiv.

Acum, cu mesajul clasei politice, lupta pentru președinția FRF s-a reechilibrat.


Hagi și Gică Popescu ar urma să se ocupe și ei de proiectul restructurării fotbalului românesc, dacă la alegerile din primăvară câștigă președinția FRF altcineva decât Răzvan Burleanu

P.S. În orice țară normală, indiferent de relațiile personale existente între persoanele fizice, numirea unei foste glorii a fotbalului în funcțiile amintite mai sus ar fi salutată – măcar de complezență, dacă nu din suflet. Un mesaj-tip, știți genul: „FRF/președintele Răzvan Burleanu este încântat de aducerea unui simbol precum Gică Popescu, internațional, căpitan al României și al Barcelonei, unul din cei mai importanți fotbaliști din istoria țării, în rolul de sfătuitor al premierului și de coordonator al proiectului Euro 2020. FRF/președintele Răzvan Burleanu își anunță disponibilitatea pentru a colabora cu Gheorghe Popescu în folosul fotbalului și al sportului românesc etc, etc, etc”.

În locul acestui banal mesaj (prompt și nelipsit în alte ocazii, cum a fost cea a alegerii lui Ceferin în fruntea UEFA), FRF și Burleanu tac instituțional.
Pe site-ul FRF, capul de afiș este ținut de tragerea la sorți a „sferturilor” din Cupa României, un meci amical al naționalei sub 17 ani sau speculațiile pe marginea unei posibile prezențe a României și Olandei în aceeași grupă, dacă se vor califica la Euro 2020.


Răzvan Mitroi (rândul doi, în spatele lui Răzvan Burleanu), fost consultant de comunicare al Chevron, acum director de comunicare la FRF, a trimis un mesaj acid la adresa premierului Tudose, după ce acesta din urmă l-a anunțat pe Gică Popescu în funcția de consilier pe teme de sport. FOTO: Mediafax

Neoficial, FRF a reacționat foarte ostil. Mesajul postat de dimineață pe Facebook de Răzvan Mitroi, directorul de comunicare al lui Burleanu, este edificator pentru starea de spirit din tabăra Burleanu, după lovitura Popescu: „Bună dimineața! S-a trezit și premierul că România are de organizat un EURO la fotbal în 2020. Drept pentru care și-a luat un consilier care «să știe unde e UEFA» – Gică Popescu. Doar că la partea organizatorică și de infrastructură sportivă stăm bine. Altele sunt restanțele pentru EURO 2020. Așa că îi propun domnului Tudose să-și ia și un consilier care să știe unde e Sibiul (ca să nu greșească cu autostrada plănuită să plece din Pitești) și unul care să știe unde e Otopeniul (ca să ducă metroul până la aeroport). Astea sunt angajamentele mari ale Guvernului față de UEFA. Altfel, mișto să apari acum în plin scandal la guvern cu Generația de aur la braț.

Pentru interesați: Cele patru stadioane ce trebuie modernizate pentru EURO 2020 sunt în grafic, șantierele încep în martie. Este ceva întârziat stadionul Dinamo, pentru că acolo statul român i-a dat stadionul în concesiune «particulerului» Badea și omul nu vrea EURO la el în curte. Așa că stadionul Ministerului de Interne (ptiu, drace, iar ministerul ăsta?) se va reconstrui într-o altă parte a parcului Dinamo, unde să nu-l deranjeze pe particuler. Dovada că suntem, totuși, în grafic este ok-ul dat de UEFA la finele 2017 la controlul de etapă. Bruxelles-ul nu a trecut verificarea și i s-a luat EURO de pe cap”.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu Viena: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători.
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu Viena: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători. "Este ca…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×