SERIAL | Echipele renăscute ale României. Suporter Spirit Club Farul are buget de 100.000 de euro în Liga 4: „Suntem 152 de membri cotizanți. 70% din buget vine de la sponsori. În 2019 vrem să revenim în Liga 1”

Suporter Spirit Club Farul a pornit intempestiv astă-vară, sub presiunea timpului, imediat după ce a devenit clar că FC Farul, echipa din Liga 2 intrată în faliment, nu va mai putea continua competiția. La fel cum s-a întâmplat cu aproape toate echipele de fotbal reînființate de suporteri, membrii grupului de inițiativă au luat decizia de pe-o zi pe alta, pe bâjbâite și pe nepusă masă.

ProSport a ajuns la episodul patru al serialului destinat echipelor înființate de suporteri după falimentul marilor branduri fotbalistice din România: geneza noii echipe Farul apărute astă-vară, la Constanța.

  • În episodul-pilot am vorbit pe scurt despre toate aceste inițiative.
  • Prima echipă prezentată a fost ASU Poli Timișoara – exemplul care i-a inspirat pe toți cei care au pornit la drum astă-vară.
  • Cea de-a doua formație despre care am scrist a fost Petrolul 1952 Ploiești, grupare preluată de suporteri, astă-vară, în Liga 4 din Prahova.


Echipa SSC Farul Constanța la începutul lui 2017. Credit: contul de Facebook al SSC Farul

Noul Farul are un buget important pentru Liga 4, a atras – ca și Petrolul – foști jucători și personalități locale importante și încă speră în sprijinul autorităților locale. La fel, însă, ca și ploieștenii, „fariștii” n-ar fi dispuși să predea noul club pe mâna politicienilor constănțeni, chiar dacă anumite compromisuri ar accepta. ProSport a stat de vorbă cu Alexandru Oprea, unul din membrii grupului de inițiativă de la SSC Farul, desemnat de aceștia să explice public proiectul: „Ideea acestui club și a organizării nu e nouă. E după modelul socios. Noi ne-am înființat pe la jumătatea lunii august a anului trecut. Am tot sperat, am așteptat să vedem care e situația cu FC Farul. Abia când a devenit clar că nu se mai poate salva am trecut la acțiune. Am fost la limita-limitei cu timpul. Totul a fost făcut în pripă. Practic, totul s-a învățat și s-a făcut pe măsură ce proiectul a evoluat. Ne-am întâlnit mai întâi cu Giani (n.r. – Nedelcu, patronul falimentarei SC FC Farul), să ne spună ce versiune avea el, cum să continuăm. Dar, când a început să ne spună că trebuie să fuzionăm cu Berceni, noi am spus «Nu!». Era vorba să se mute ACS Berceni la Constanța, urmând să fuzioneze cumva cu Farul și să preia numele nostru. Noi am zis că nu ne interesează soluția asta. Giani ne-a spus că altă soluție nu e și să ne gândim ce vrem să facem. Așa că am plecat pe drumul actual. În acest moment, Giani Nedelcu nu are nicio legătură cu noi și nici nu dorim să aibă”.  

„Fac parte din asociație și membri ai grupurilor din peluză, dar și suporteri neafiliați. Suntem de toate vârstele”

Suporter Spirit Club Farul a plecat la drum cu un grup de 80 de oameni – membri cotizanți -, dar numărul acestora a crescut permanent. „Fac parte din asociație și membri ai grupurilor din peluză, dar și suporteri neafiliați. Suntem de toate vârstele, și asta ne bucură cel mai mult. Fiecare încearcă să facă exact ceea ce are calificarea să facă. Eu, de exemplu, dacă am o hârtie care zice că știu să fac comunicare, mă ocup de comunicare. Directorul de marketing este fostul director de marketing de la Spartac Techirghiol, Radu Leca. În acest moment, ne bazăm pe cotizații și pe contractele de sponsorizare. Cotizațiile sunt plătite după cum poate fiecare: 600 de lei pe an. Se poate achita în tranșe, după posibilități. Cine poate da 50 de lei pe lună, bine. Cine poate, dă mai mult. Dar, la început, n-a dat nimeni doar 50 de lei. La înființarea echipei, toată lumea a dat mai mult. Unii au dat și 5.000 de lei, dar toți sunt acum simpli membri cotizanți”, a explicat Alexandru.


Elena Frâncu a aderat la proiectul SSC Farul

Membrii grupului de inițiativă a apelat la oameni care au mai lucrat în domeniu: „La început am încercat să schițăm un buget, mai ales că aveam printre noi 2-3 băieți care se mai ocupaseră de fotbal și până acum. L-am cooptat și pe Marcel Lică (n.r. – fost jucător, președinte la Farul și arbitru de fotbal). Între timp, a venit și doamna Elena Frâncu membru cotizant (n.r. – fosta directoare a DJT Constanța, vicecampioana mondială la handbal în 1973), a venit și domnul Ion Draica (n.r. – vicecampion olimpic la lupte greco-romane în 1984) președinte de onoare. Domnul Marcel Lică este președinte executiv. Am ales un Comitet Director nou compus din nouă membri, majoritatea sunt suporteri, dar avem și un reprezentant al sponsorilor. Avem și o fostă glorie în Comitet, pe Constantin Gache. La Adunarea Generală de pe 21 ianuarie au fost 152 de membri cotizanți cu drept de vot. Până atunci am avut un Comitet Director provizoriu. Acum s-a ales unul cu puteri depline, care va conduce un an”.

„Multă lume voia să vină alături de Farul, dar prin felul în care a fost manageriat în ultimii ani, nimeni n-a mai vrut să se mai apropie”

Banii vin atât de la cei care sunt membri în această formă de organizare, cât și de la sponsori. Din acest punct de vedere, SSC Farul stă foarte bine pentru o echipă care joacă în Liga 4. Cei de aici par să fi valorificat mai bine notorietatea și oportunitatea de a fi într-un oraș important al României. „Contractele de sponsorizare le semnăm cu firme din Constanța, dar nu numai. Am găsit deschidere pentru că multă lume voia să vină alături de Farul, dar prin felul în care a fost manageriat în ultimii ani, inclusiv de Bosânceanu și de Nedelcu, nimeni n-a mai vrut să se mai apropie. Când bagi banii într-un sac fără fund e complicat, mai ales că Giani a spus mereu că «eu comand!». Pe noi ne oprea lumea pe stradă și ne spunea că «am vrut să vin acolo și ăsta m-a dat afară». Noi ne-am dus la fiecare în parte. Am ajuns la instituții la care nu credeam vreodată că vom ajunge. Pe la Primărie…


SSC Farul a semnat contracte cu mai mulți sponsori, cel mai important virând zeci de mii de lei către club

Noua Primărie, noul Consiliu, ar vrea să demonstreze că sunt altfel decât vechea administrație, chiar dacă sunt de la același partid. Așa, ca o curiozitate, au venit și la meciuri. Atât președintele Consiliului Județean, cât și primarul. Au fost la meciurile noastre”.

Calculele sunt făcute. În Liga 4 se preconizează un buget substanțial. De la anul – pentru că promovarea pare o formalitate în acest moment – urmează altă strategie: „La noi, contribuția sponsorilor este cam 70% din suma totală cheltuită. Restul, cam 30%, am pus noi. Să vedem cât va ține. Pot să vă spun că am pierdut un sponsor destul de important, care a avut până acum, singur, o contribuție de vreo 300 de milioane (n.r. – 30.000 de lei). Avem și sponsori locali, și companii care activează la nivel național. Poate, în următorul an competițional, dacă vin și alte surse, s-ar putea să micșorăm puțin cotizația, ca să atragem mai mulți oameni.

Suntem foarte bine la capitolul sponsori. Sponsorul cel mai mare, Exclusiv Auto, a adus o sumă importantă. Nu pot spune cât, dar e vorba de sute de milioane de lei. În ceea ce privește situația financiară, suntem siguri că terminăm anul ăsta cu bine. Cred că, să zicem, cu 100.000 de euro am fi sigur promovați. Vrem să promovăm succesiv. În cel mai rău caz, poate să pierdem mai mulți ani prin Liga 2. Ne-am gândit deja ce vom face când urcăm în Liga 3, pentru că acolo vor fi alte costuri”.

„Avem 500 de spectatori la meciurile de acasă. Asta, în condițiile în care stadionul pe care jucăm noi are 400 de locuri”

 

Noul Farul nu joacă pe stadionul mare, cel cunoscut de toată țara. Motivele sunt multiple. „Nu jucăm pe Farul pentru că nu este al nostru stadionul. Suntem acum în situația care se găsește și la Rapid și la Petrolul. Cei de la FC Farul trag să facă toți banii acum, cât se mai poate. Pentru că Farul fiind în procedură de lichidare, lichidatorul judiciar are toată intenția să mai facă rost de niște bănuți. Noi, cam tot ce folosim în incinta stadionului Farul, adică vestiare, 2-3 camere pentru cei care nu sunt din județ, sala de conferințe, uneori și cantina, pentru evenimente private, plătim chirie. Stadionul este concesionat către CS FC Farul, fosta societate care a administrat clubul. Acum, ca să se poată anula concesiunea dată prin Hotărâre de Guvern, trebuie să fie radiată societatea. Nu știm când se va întâmpla asta. Dar, teoretic, noi dacă nu jucăm pe Farul, nu prea avem unde să jucăm în oraș. Nu prea sunt stadioane în Constanța care să se poată omologa pentru Liga 3. Ar mai fi o opțiune de rezervă stadionul Portul. Dar nici ăla nu este al cuiva. Este al Administrației Porturilor Constanța. Și acolo va trebui să plătim chirie”, spune Alexandru Oprea.

Momentan, echipa joacă pe un stadion mic, acceptabil pentru Liga 4, dar care nu este o soluție pe termen lung: „În general, avem 500 de spectatori la meciurile de acasă. Asta, în condițiile în care stadionul pe care jucăm noi are 400 de locuri. Pe lângă locurile amenajate, mai vin încă vreo 100 care stau pe lângă tribună. Avem asistență peste capacitate. Dar cred că, dacă ne-am muta mâine pe Farul, mai mult de 1.000 de oameni n-ar veni la meciurile noastre acum, în faza în care suntem… Suntem însă optimiști, victoriile aduc victorii, iar victoriile aduc spectatori. E o oarecare emulație, simțim asta. În plus, în Constanța e cam singura ofertă în materie de fotbal”.

Soluții există, dar depind de mai multe lucruri. Vechiul stadion, neîntreținut, s-a degradat. Suporterii spun că au făcut muncă voluntară pentru a defrișa vegetația: „Stadionul Farul nu este pregătit pentru joc în acest moment. Crescuseră niște buruieni și niște copaci pe-acolo, dar am curățat noi, era o junglă și ne-am întâlnit o lună în fiecare weekend și am tot tăiat pe-acolo, am defrișat. Gazonul vrem să-l însămânțăm noi. Gazonul și sistemul de drenaj au fost de ultimă generație. Senzaționale! Făcute de Bosânceanu (n.r. – patronul de la care a preluat clubul Giani Nedelcu, cel care l-a dus spre faliment) pe vremea când era patron. Doar că, dacă nu s-a mai investit în ele, s-au deteriorat. Peluza B fuge la vale. Se observă cu ochiul liber că este lăsată. Noi încercăm să facem în așa fel încât să reintre stadionul în administrația Primăriei și să ne dea și nouă o chirie rezonabilă, pentru că am adus îmbunătățiri la el. Cel mai bine ar fi să-l dea jos și să facă altul. Dar, până atunci, oriunde ar ajunge, fie la Primăria Constanța, fie la MTS, ar fi bine să fie menținut pe linia de plutire, ca să nu cadă de tot”.

Jucători și antrenori cu rădăcini la Farul


Marcel Lică, fost jucător și președinte la Farul, acum președinte executiv, și Vlad Suciu, fost jucător la FC Farul

Suporterii Farului s-au întors la comunitatea locală, căutând resurse în zonă: „Jucătorii provin din fosta pepinieră, de la Academia de Fotbal Farul. În plus, e și garda veche de la Farul. Antrenor e Ion Barbu, antrenor secund – Gică Mina. La început, totul a fost pe bază de voluntariat. Urmează să ne organizăm. Sunt câțiva jucători pe care nu am vrea să-i pierdem și se vor face contracte. Momentan, s-a mers pe ideea de voluntariat ca să-i dăm drumul la treabă. La noi va fi un model hibrid mai mult ca sigur. Sunt unii care au situații financiare stabile, joacă fotbal de plăcere, n-au nevoie de primele noastre, dar cu reversul că, având alte ocupații, vin când pot: și cei care au evoluat deja chiar la nivelul Ligii 2 și pe care am vrea să-i ținem. Noi avem acum echipă de Liga 2, nu de Liga 4. Pătrașcu a jucat în Liga 1 și Liga 2, Ochia a jucat în Liga 2… Barbu a spus acum să păstrăm lotul din toamnă. În plus, mai testăm niște copii”.

„Situația financiară este accesibilă tuturor celor care contribuie. Dacă nu pornim cu acest model, nu putem aduce sponsori”


Carnetele de membri cotizanți la SSC Farul

În acest moment, la fel ca și la alte echipe de acest fel ai căror reprezentanți au discutat cu ProSport, la SSC Farul există o transparență în ceea ce privește gestionarea banilor comuni. Oamenii, fiind direct implicați, sunt interesați să mențină astfel credibilitatea, mărind șansele ca alții, convinși de proiect, să li se alăture. Alexandru Oprea: „Avem un grup închis pe Facebook și acolo publicăm. Situația financiară este accesibilă oricui. Tuturor celor care contribuie. Pot afla oricând ce bani sunt, cât s-a cheltuit și pe ce. Vă dați seama că, dacă nu pornim pe acest model, nu avem cum să aducem sponsori în clubul ăsta. Tocmai de asta s-a ferit lumea până acum, iar noi nu putem să repetăm greșelile din trecut. Dacă mă întrebați personal, aș prefera să ne organizăm fără să mai fie nevoie de autoritățile locale, pentru că mereu mi-a fost frică de chestia asta. Ați văzut ce s-a întâmplat la Berceni! A venit alt primar și a zis că vrea să-și facă altă echipă, din Liga 5, numai ca să nu colaboreze cu ăia care sunt deja acolo. E o nebunie! Și la Pitești la fel. Să bagi bani în CSM Pitești când tu ai o altă echipă unde se duce toată comunitatea… Ă‚ia (n.r. – cei de la FC Argeș 1953, grupare promovată în Liga 3 anul trecut și retrasă din lipsă de fonduri) joacă având 2.000 de oameni în tribună și tu ții o echipă care are 50 de inși?”.

SSC Farul a depus proiecte pentru a primi bani de la buget. E posibil ca autoritățile locale să fie cooptate în Consiliul de Administrație al clubului


Multe probleme s-au rezolvat, la noul club, prin munca voluntară a membrilor cotizanți

Cei de la SSC Farul  sunt mai puțin intransigenți în relația cu politicienii locali. Au nevoie de bani și sunt dispuși, pentru asta, la unele compromisuri: „Dacă vom ajunge la o înțelegere cu Primăria și Consiliul Județean, vor avea posibilitatea să se înscrie ca membri cotizanți în club. Suporterii vor încerca să mențină însă cât mai mult influența. Și, momentan, actele sunt gândite de așa natură încât să avem permanent pe cineva în Consiliul de Administrație. Chit că ăla va avea un singur vot. Ar fi indicat modelul francez. Adică Primăria să se ocupe de administrarea bazei sportive, care e un bun comun pe care nu-l folosim numai noi. Mai sunt proiectele cu fonduri nerambursabile. Le facem, sperăm să fie bune și să reușim să luăm banii. Să-i luăm pe drept, nu altfel! În momentul ăla nici nu mai contează dacă Primăria sau Consiliul au un om la noi. Pentru că, dacă proiectul nu e respectat, ne ducem toți la pușcărie. Aia e… Am depus dosarul la Consiliul Local, așa cum au făcut și cei de la Poli Timișoara, ca să obținem finanțarea care se acordă anual”.

SSC Farul Constanța este acum lider detașat în Liga 4 din Județul Constanța. A primit deja sprijin pe plan local pentru că astă-toamnă a jucat fără să aibă CIS (Certificat de Identitate Sportivă), doar pe baza dovezii că a depus actele pentru a-l obține. S-a intrat în legalitate la sfârșitul lunii decembrie. Probabil că SSC Farul va câștiga campionatul și va merge la barajul de promovare în Liga 3, unde va întâlni campioana din alt județ. Un alt mare hop va veni însă la vară, când grupul de acum va trebui să se reorganizeze pentru a face față unor cheltuieli mai mari și unui nivel de competiție, teoretic, mai ridicat.

 

Publicat: 08 02. 2017, 08:08
Actualizat: 08 02. 2017, 10:53