Mii de adrese de pe net propun tot felul de pariuri și oferă mize care de care mai atractive pentru milioane de jucători și de pariori însetați de ideea îmbogățirii peste noapte sau, pur și simplu, prinși de acest fenomen care dă un fel de dependență. Departe de a critica fenomenul ca atare, credem că este necesar să ascultăm sfaturile unei firme de consilieri de pariuri, poate cei mai buni din domeniu. Este ceea ce la noi se numește „blog de parior”, cu diferența că respectivii au alte mijloace de analiză și de consiliere. Și nu le nimeresc nici ei tot timpul, după cum singuri admit. Este vorba despre Renaud Lasselin, omul care a creat site-ul de supraveghere și care admite că oferă informații și Scotland Yard-ului, poliția britanică supraveghind îndeaproape ceea ce reprezintă a cincea ramură aducătoare de bani pentru economia engleză. În afară de el, mai este încă un amic, dar despre cei doi vom da detalii un pic mai târziu. Să mai preizăm doar că este vorba de un circuit de câteva mii de miliarde de lire sterline anual, cam cât se încasează din turism în aceeași perioadă de timp. Edificator, nu-i așa? Să mai precizăm că este vorba doar de traducere și de adaptare din limba franceză, fără nicio intervenție din partea redacției, cu excepția câtorva adnotări pe care le-am considerat necesare, având în vedere că poate nu toți cititorii noștri sunt familiarizați cu pariurile sportive online.
Portret de analiști
Precum am spus, experții cărora poliția engleză, dar și presa franceză le acordă credit total sunt două genii financiare, copii minune ai pariurilor, cu mențiunea că ambii au fost și sportivi de performanță. Renaud Lasselin, „Eminența Cenușie”, este un fost campion de scrimă, iar asociatul său, Toni Goncalves, un ex-jucător de poker profesionist. Oamenii își petreceau majoritatea timpului pe Internet, mizând și pariind sume mai mici sau mai mari pe deznodământul unor partide, majoritatea de fotbal. În câțiva ani au adunat destul pentru a-și deschide un mic business din care să trăiască decent, dar care să le ofere și ocazia de a rămâne aproape de fenomenul care i-a scos din anonimat: pariurile sportive online. Astăzi, firma s-a extins, oamenii noștri și-au deschis un sediu și în Franța, la Roubaix, undeva lângă frontiera belgiană, oraș cunoscut mai mult pentru cursa ciclista Paris-Roubaix, una dintre cele mai dure din lumea sportului cu pedale. Acolo au fost găsiți de un jurnalist francez căruia au acceptat să-i destăinuie câteva din secretele meseriei. În continuare, vă redăm articolul exact cum a fost el consemnat de gazetarul din Hexagon.
Midi Bas: De unde interesul Dvs pentru pariurile sportive? Renaud Lasselin: Asociatul meu și cu mine am lucrat, până de curând, pe piețele financiare. El ca broker, eu ca agent imobiliar. În paralel, ne permiteam să pariem diferite sume de bani online. Când am văzut că poți câștiga ceva bănuți dacă te duce capul, ne-am gândit să ne abandonăm joburile și să ne apucăm serios de pariuri. Și timp de doi ani am studiat și pariat în același timp. Pe urmă, ne-am lansat propriul brand, Sporty Trader, ne-am stabilit în Anglia, țara cea mai avansată în materie de pariuri, dar ne-am extins și în Franța. De ce aici? Pentru că piața s-a liberalizat începând cu anul curent. Oricât ar putea părea de ciudat, Franța era și încă a rămas, în multe domenii, țara monopolurilor.
M.B.: Înțeleg că folosiți exact 48 de criterii pentru o anumită platformă de pariuri. Care anume sunt acestea? R.L.: În primul rând, politica noastră este de a băga în seamă doar site-urile în care avem încredere totală. Pentru a avea aceste garanții analizăm dacă este vorba despre un agent sănătos sau bolnav din punct de vedere financiar, care este structura acționariatului, licența pe care o deține etc. Pe urmă, avem în vedere calitatea tranzacțiilor, adică viteza de virare a banilor pentru câștigători, felul în care se plătește, cu ce carduri și așa mai departe. Ah, da, suntem interesați inclusiv de tehnologia folosită pentru decriptare. Pe urmă, analizăm site-ul în sine, cât este de bine folosit, ce reclame apar acolo și, abia pe urmă, ne aruncăm ochii pe cotele pariurilor și pe meciurile alese. Deja sunt operatori care ne contactează și ne roagă să-i băgăm și pe ei în seama. Firma noastră este serioasă și suntem consultați atât de site-urile importante de pariuri, care doresc să figureze printre clienții noștri agreați, cât și de către pariori mai puțin creduli, dar care vor să parieze sume importante. Pur și simplu, în zilele noastre oricine își poate face un site de pariuri sportive.
M.B.: Și asta este legal? R.L.: Legal și nu prea. Adică, majoritatea nu au licență. Am apreciat că există, deja, peste 5.000 de site-uri de pariuri sportive exclusiv online. Majoritatea sunt fără licență, dar pretind că reprezintă un operator care are toate actele în regulă. Și, dacă un cetățean dă peste ei și descoperă o cotă bună, pariază cu ochii închiși. Aici intervenim noi. Trebuie să fie și cineva care să anunțe autoritățile atunci când aflăm despre o escrocherie în domeniu.
M.B.: Și totuși, există și piața așa-zisă gri. Adică, site-uri fără licență, dar care recompensează corect și la timp pe câștigători. Ce părere aveți despre asta? R.L.: Tocmai de aceea este important ca piața să fie liberalizată peste tot în Europa. Cât despre piața gri, este drept că acei agenți plătesc, dar gândiți-vă că se sustrag plății impozitelor, iar cel care pierde este statul. Până la urmă, tot o escrocherie este și aceea.
M.B.: Dispuneți de un sistem de supraveghere? R.L.: Ne-am creat un sistem video care ne permite să vizualizăm cotele medii oferite de diferiți operatori. Deci, este foarte ușor să remarci cotele ridicate fără nicio logică. În ceea ce privește sumele efective pariate, este greu să apreciem cât anume se pariază pe un meci sau pe altul.
M.B.: Bun, și atunci cum evaluați fluxul financiar legat strict de un meci anume? R.L.: Supraveghem Betfair, principala bursă de pariuri din Europa. Deja ni se dă un prim indiciu extrem de important. Clienții din portofoliul nostru și pe care îi și promovăm ca atare fixează o limită superioară cuprinsă între 100 și 600 de euro. Betfair nu are un plafon maxim din acest punct de vedere, drept pentru care pot circula sume fabuloase care să fie aruncate pe miza unui singur meci. De exemplu, la meciul Verona – Catania o persoană a pariat exact 243.000 de euro. Evident, chiar și Betfair își rezervă dreptul să anunțe autoritățile în vederea verificării persoanei în chestiune și a originii banilor. Dar, repet, acceptă pariul. Adică, e un fel cam meschin de a colabora…
M.B.: Să insistăm puțin asupra acestui Verona – Catania, disputat pe 21 martie și încheiat cu scorul de 1-1. Înțeleg că acest meci a atras după sine niște cifre fabuloase. Așa este? R.L.: În primul rând, am fost bulversați de felul în care s-a pariat. Păi, din 594 de pariuri înregistrate pe tot atâtea site-uri online, 531 mizau pe un meci egal. În mod normal, procentul este cam de o treime, acum era vorba de peste 90%. Pe urmă, Betfair a anunțat că în minutele care au precedat primul fluier al arbitrului au fost încasați 2,2 milioane de euro. Culmea ironiei, sume in general modeste. Cu exceptia individului care a jucat 243.000 de euro, dar indicând scorul exact, 1-1. Consultați statistica, este complet neobișnuit pentru un meci oarecare din Il Calcio.
M.B.: Adică, toate premisele pentru un meci aranjat. R.L.: Deocamdată, ancheta este condusă de federația italiană de specialitate. Până să intervină și justiția, mai va. Și știm cu toții că în Italia procuratura se mișcă cu viteza melcului.
M.B.: Am înțeles că ați observat și alte meciuri suspecte în Italia. R.L.: Da, e vorba despre partida Bologna – Lazio, scor 2-3. Acolo cota pentru meciul egal era, practic, inexistentă. Pe urmă, s-a răspândit zvonul că meciul se va termina egal, deoarece așa vor jucătorii celor două echipe. Nici eu nu am înțeles prea bine de ce, drept pentru care am decis să urmăresc în mod special cum va decurge această partidă. Înaintea debutului etapei cu pricina, bookmakeri importanți, ca Sportingbet sau Bwin, au decis să scoată meciul din program, altele ofereau cote mici pentru egalul anticipat, spre exemplu Interwetten oferea 1,7 în timp ce cota normală pentru un meci nul este de peste 3. Până la urmă, Lazio a învins și zvonurile s-au dovedit a fi false. Nici eu nu știu să vă spun dacă nu cumva era un meci aranjat, dar care nu a ieșit tocmai pentru că unii s-au temut de ceilalți sau pur și simplu miza jocului a făcut ca anumite cote să fie anunțate pripit și fără nicio logică.
M.B.: Presa helvetă a scris că lucrurile nu au fost tocmai în regulă la meciul Grasshoper – Sion (2-0). Ne puteți spune câte ceva? R.L.: O să vă dezamăgesc, dar sumele jucate au fost cele normale pentru un asemenea eveniment sportiv. Acuzațiile de non-combat au fost aruncate acolo, culmea, de către președintele Christian Constantin, care și-a acuzat propriul jucător, pe Geoffrey Serey Die. De acolo pleacă tot scandalul. În ceea ce privește felul în care s-a pariat, repet, nimic anormal din punctul meu de vedere. Deci, dacă se va afla ceva în plus, doar implicându-i pe cei doi s-ar putea ajunge la un rezultat concret. Atenție, însă. Pentru piața anglo-saxonă de profil, campionatul elvețian nici nu există. Adică, este prezentă oferta, dar nimeni sau aproape nimeni nu este interesat.
M.B.: În încheiere, cum îi convingeți pe cititori că acest interviu nu este un fel de publicitate mascată? R.L: Nu trebuie să conving pe nimeni. Am sute de clienți în portofoliu, vor fi în curând câteva mii. Site-urile care nu vor fi agreate de firma noastră, vor dispărea de pe piață. Pur și simplu.
Traducere și adaptare de Octavian METONI
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER