Sora lui Victor Ponta, audiată la DNA. Cum ar influența sportul românesc căderea premierului și ce conducători de federații devin vulnerabili

Alexandra Herțanu, sora Victor Ponta, a fost audiată joi la DNA Ploiești în dosarul fraudei cu fonduri europene care a dus la arestarea preventivă a soțului său, cumnatul premierului. Potrivit postului Digi24, la audieri este așteptată și mama premierului, Cornelia Naum.

Apropierea anchetei de primul ministru mărește considerabil presiunea asupra acestuia. Societatea civilă îi cere demisia, adversarii politici pregătesc o moțiune de cenzură, unii dintre baronii propriului partid se răscoală, ultimul sondaj de opinie publicat de Adevărul indică scăderea încrederii de care se bucură în rândul poulației la numai 24,5%.

Apropiați ai lui Ponta plantați la vârful sportului

Situația delicată în care se află Ponta ridică semne de întrebare și asupra viitorului unor apropiați ai săi plantați la vârful sportului românesc. Eventuala înlăturare a lui Ponta i-ar lipsi de un prieten în vârful executivului, printre alții, pe Alin Petrache, președintele COSR, Gino Iorgulescu, președintele LPF, George Cosac, președintele FR Tenis, și Alexandru Dedu, președintele FR Handbal.


VALOARE Până acum, prietenia cu Ponta pare să fie singura realizare care a contat în numirea lui Petrache junior la șefia COSR

Alin Petrache, 38 de ani, fiul lui Adrian Petrache, membru al tripletei de afaceriști din care mai făceau parte Adrian Bittner și Dorin Cocoș și pe care în 2004 Traian Băsescu o caracteriza ca fiind „mafia personală a lui Adrian Năstase”, a fost înscăunat șef al olimpismului românesc în mai 2014. Alegerea acestuia s-a petrecut într-o conjunctură neguroasă. Președintele în exercițiu Octavian Morariu a renunțat intempestiv la mandatul de șef al COSR, iar alegerile organizate repede au fost câștigate de Petrache junior. Contracandidații Octavian Bellu și Elisabeta Lipă au lăsat să se înțeleagă că rezultatul votului s-a știut dinainte. Alin Petrache a negat ulterior, într-o emisiune ProSport, că ar fi fost imixtiuni politice în alegeri.


CUNOȘTINȚE VECHI Iorgulescu și Ponta, pe vremea când cei doi păstoreau împreună defunctul FC Național

Gino Iorgulescu, 58 de ani, i-a luat locul lui Dumitru Dragomir în fruntea Ligii Profesioniste de Fotbal, în toamna lui 2013, într-o operațiune în care imixtiunea politică a fost, de data aceasta, la vedere. Apărut brusc în competiția cu vechiul președinte, fostul ofițer de miliție Dumitru Dragomir, Iorgulescu a câștigat alegerile după ce, în seara de dinaintea votului, șefii de cluburi au fost chemați la o cină unde au venit premierul Victor Ponta și vicepremierul Liviu Dragnea. A doua zi, contrar așteptărilor, Dragomir pierdea puterea. Iorgulescu este prieten cu Ponta încă de pe vremea când era președinte la FC Național, iar actualul premier – membru în Consiliul de Administrație al clubului. Faptul că, astă-iarnă, Iorgulescu a mers în Dubai exact în intervalul în care acolo au plecat Ponta și prietenul său, Sebastian Ghiță, a alimentat speculațiile legăturilor dintre cei doi.


FIDEL Cosac ar înfrunta oricând pe oricine pentru privilegiul de a-i mulțumi din inimă conducătorului iubit

George Cosac (47 de ani), președintele FR Tenis, a fost și el ales în funcție la începutul lui 2013, tot după venirea la putere a lui Victor Ponta, în aprilie 2012. Cosac a declanșat un scandal anul trecut, în plină campanie electorală pentru președinție (unde Ponta candida din partea PSD), când a deturnat festivitatea de premiere a turneului feminin de tenis de la București printr-un discurs de mulțumire la adresa premierului. Publicul a reacționat vehement și l-a huiduit pe Cosac. Deși a creat un moment absolut stânjenitor mai ales față de cele două finaliste, Simona Halep și Roberta Vinci, președintele federației, George Cosac, a susținut ulterior că, pentru Victor Ponta, n-ar ezita să repete discursul. Publicul nemulțumit a fost numit de Cosac „100 de inși care au o problemă cu politica”.


DIFICULTĂ‚ȚI În anul scurs de la întronarea sa, Dedu a stârnit tot mai multe nemulțumiri în lumea handbalului

Alexandru Dedu (43 de ani) a fost și el ales la șefia Federației Române de Handbal, în februarie anul trecut, într-o conjunctură despre care participanții la alegeri au numit-o, în discuțiile private, influențată de presiunile politice. Ca niciodată, la Adunarea Generală în care s-a votat au participat 195 dintre cei 200 de membri cu drept de vot. Spre deosebire de alte alegeri, la București au venit atunci mai ales conducătorii sau administratorii cluburilor sportive, și nu șefii secțiilor de handbal care votau de obicei. La fel ca și în cazul COSR și LPF, dinspre lumea handbalului a răzbătut insistent informația că votul pentru Dedu a fost unul politic.

Electoratul e nemulțumit, contestatarii sunt ținuți, deocamdată, sub capac

Cum niciunul din cei ajunși „pe funcție” nu a reușit ceva notabil – cazul lui Petrache e flagrant, fostul deputat PSD promițând în campania electorală inclusiv că va schimba legislația în sport! -, electoratul este nemulțumit. Deocamdată, contestatarii sunt ținuți sub capac, iar oamenii lui Ponta își permit inclusiv poziții de forță precum cea a lui Iorgulescu, care i-a insultat într-un comunicat pe șefii de cluburi, numindu-i „lipsiți de respect”, „meschini” și „incapabili de progres”.

În acest context, fără argumentul unor realizări concrete, dar și lipsiți de susținere masivă din partea electoratului, șefii mișcării sportive românești s-ar găsi, în cazul plecării lui Ponta din fruntea guvernului, într-o situație dificilă și imprevizibilă.

Publicat: 26 02. 2015, 14:04
Actualizat: 26 02. 2015, 15:18