SPECIAL | Academia Steaua 2017, veste bună pentru… Dinamo? Gigi Becali vrea să refacă Centrul de Copii și Juniori, unul care a alimentat gratis rivala eternă, dar și pe Inter Milano, Zaragoza sau Rennes

  • Steaua vrea să repornează Academia de Fotbal pe care Gigi Becali a desființat-o în urmă cu mai bine de cinci ani pentru că necesita investiții anuale de circa un milion de euro
  • Cei mai valoroși fotbaliști care au fost formați la Academia Steaua până la desființarea ei au ajuns la rivala Dinamo, club de la care unii au plecat la echipe importante din fotbalul european

Proiect eșuat în trecut, Academia Stelei pare să prindă din nou contur. Fie doar și în discursul public al lui Gigi Becali, finanțator care a cheltuit sume importante în ultimii ani pentru alimentarea echipei cu tineri fotbaliști de perspectivă din rândul Academiei de fotbal Gheorghe Hagi. Acesta este și exemplul de la care Gigi Becali vrea să plece în noul proiect, după cum a anunțat recent: „Vreau să fac o academie ca a lui Hagi, poate să dureze trei-patru ani. Dar voi avea niște reguli: fără telefon mobil, va fi ca la internat. Cui îi convine, bine. Dacă nu, asta e, o să le spun și părinților. Nu ne putem bate cu selecționata lumii fără să ducem o viață militărească„.

Problema lui Becali poate veni din implementarea ideii, planul strict sportiv, acolo unde istoria recentă demonstrează că în ciuda investițiilor pe care le-a făcut la un moment dat în Academia Steaua, rezultatele nu au fost speculate corespunzător. ProSport a centralizat numele fotbaliștilor produși de fostul centru de copii și juniori din Ghencea, iar concluziile sunt pozitive doar pentru… Dinamo București. Rivala vicecampioanei a beneficiat de 12 fotbaliști care au fost crescuți de Academia Steaua. Cele mai importante nume sunt Ionuț Andrei Radu, portar care începând cu 2009 a fost crescut de Steaua, dar care a fost lăsat liber și a fost, mai apoi, înregimentat de Dinamo, club de la care a plecat la Internazionale Milano (foto jos). Al doilea exemplu este fundașul stânga Andrei Radu, cel care a plecat recent de la Dinamo la Aris Limassol. 


Jucători crescuți de Academia Steaua de pe urma cărora a profitat Dinamo

JUCĂ‚TOR POST VÂRSTĂ‚ UNDE A PLECAT UNDE A AJUNS
Ionuț Radu Andrei portar 19 Dinamo Inter Milano
Radu Andrei fundaș stânga 20 Dinamo Aris Limassol
George Apostol fundaș central 24 Dinamo ACS Berceni
Gabriel Cristea fundaș dreapta 21 Dinamo ACS Berceni
Mihai Zamfir fundaș dreapta 19 Dinamo Unirea Târlungeni
Claudiu Săftescu fundaș dreapta 20 Dinamo FC Brașov
Alexandru Mitracu mijlocaș central 16 Dinamo Dinamo
Bogdan Petreuș mijlocaș central 16 Dinamo Dinamo
Cristinel Matei mijlocaș central 20 Dinamo ACS Berceni
Bogdan Stavilă atacant 21 Dinamo Avântul Reghin
Cezar Trandafirescu atacant 18 Dinamo Dinamo
Ionuț Măgureanu atacant 16 Dinamo Dinamo

Dinamo se pregătește să vândă în Vest doi fotbaliști crescuți de Steaua

Dintre fotbaliștii formați de Academia Steaua care au ajuns și au rămas la Dinamo, doi au perspective importante și sunt văzuți drept bunuri de export cu potențial uriaș. Ionuț Măgureanu, atacant la echipele de juniori ale „câinilor”, a fost monitorizat de Inter Milano și de AS Roma în sezonul trecut potrivit unei declarații pe care Gabi Răduță, șeful centrului de copii și juniori de la Dinamo a dat-o pentru gsp.ro. Cezar Trandafirescu, un alt atacant tânăr aflat în curtea lui Dinamo, se afla sezonul trecut pe lista scouterilor de la unele dintre cluburile importante ale Europei, Nurnberg și Sporting Lisabona fiind interesate de un transfer.


Rennes și Inter Milano au profitat de lipsa de inițiativă a Stelei

Steaua a avut în curte, produse ale Academiei, și fotbaliști care au devenit deja certitudini, dar al căror potențial nu a fost speculat în Ghencea. Răzvan Popa, fotbalist care a trecut pe la Inter Milano și care acum joacă la Real Zaragoza, acolo unde a reușit să și înscrie un gol, a fost la un pas să se lase de fotbal după experiența cu Academia Steaua. Pentru că la echipa finanțată de Gigi Becali nu avea perspective, tatăl fotbalistului l-a mutat la Sportul Studențesc, iar în 2013, după ce a dat probe la Chelsea, a fost cumpărat de Inter Milano.

George Merloi (foto jos), 17 ani, a fost și el cumpărat de o echipă din Vest fără ca Steaua să poată să îl testeze la echipa mare. Mijlocașul a semnat cu Rennes, club care l-a luat direct de pe terenurile „sinteticului” de la Liceul Mircea Eliade din București.


Vătăjelu, cel mai mare regret al vicecampioanei

Din lista cu peste o sută de fotbaliști de perspectivă care au fost formați de Academia Steaua, prea puțini au avut șansa să cunoască rigorile echipei mari. Antrenorii Stelei au promovat numai patru fotbaliști crescuți pe plan intern: portarul Valentin Cojocaru (ajuns între timp la Crotone, în Serie A), portarul Ionuț Poiană, fundașul Alin Toșca, mijlocașul Răzvan Grădinaru (cedat la Concordia Chiajna) și mijlocașul Robert Vâlceanu. Alți doi fotbaliști care și-au făcut loc în echipe din Liga 1 nu au primit șanse la Steaua. Este vorba despre mijlocașul Iulian Roșu, ajuns la Poli Timișoara după un sezon în care a devenit campion cu Astra Giurgiu și Bogdan Vătăjelu, fotbalist de bază la CSU Craiova, considerat unul dintre cei mai valoroși fundași stânga din România.

Echipa de UEFA Youth League, luată cu împrumut de la Hagi

În ciuda faptului că a avut în propria curte unii dintre cei mai importanți tineri fotbaliști ai României, Steaua a fost pusă de-a lungul timpului în situații ridicole atunci când a fost nevoie să organizeze o echipă de juniori. Cel mai vizibil exemplu a fost în sezonul 2013/2014, atunci când la revenirea în grupele Ligii Campionilor Becali a apelat la Gică Hagi pentru încropirea echipei de juniori ce urma să evolueze în Youth League, competiție paralelă Ligii. „Participăm în Youth League doar pentru că ne obligă UEFA„, spunea la vremea aceea Mihai Stoica, cel care ocupa funcția de manager general înainte să fie condamnat la închisoare și să i se interzică dreptul de ocupa poziții oficiale cu drept de semnătură în cadrul clubului. 

Publicat: 26 10. 2016, 08:36
Actualizat: 26 10. 2016, 08:37