Azi, 28 aprilie, se împlinesc trei ani de la moartea maestrului în arte marțiale Dan Stuparu, cel care în 1993 înființa Federația Română de Karate Tradițional și care după 1989 a devenit unul dintre cei mai importanți promotori ai acestui sport în România, țara noastră reușind în ultimii 20 de ani să-și găsească de fiecare dată loc pe podiumul competițiilor europene și internaționale.
Cu această ocazie, soția sa, Marta Stuparu, a organizat un memorial în cinstea sa, la care au participat președintele Federației Internaționale de Karate-Do, polonezul Wlodzimierz Kwiecinski, reprezentanți ai federației naționale și câteva zeci de sportivi din România, Polonia și Cehia. Evenimentul care s-a derulat la sfârșitul săptămânii trecute pe parcursul a trei zile, a fost găzduit de British School of Bucharest. „Când a plecat, a luat cu el totul, dar am încercat prin acest memorial să reaprind scânteia muncii lui de-o viață. Am vrut să îi aducem un omagiu și să ne amintim de el, pentru că tot timpul ne spunea să-i ducem munca mai departe, iar noi trebuie să facem acest lucru”, a declarat Sensei Marta Stuparu.
Sub aripa lui Ilija Iorga
Dan Stuparu s-a născut pe 20 octombrie 1951, la Vâlcea, fiind absolvent al Facultății de Mecanică din Brașov. În jurul vârstei de 20 de ani a început să practice artele marțiale, iar doi ani mai târziu devenea elevul cunoscutului profesor la acea vreme, Sensei Ilija Iorga, sub îndrumarea căruia și-a perfecționat tehnicile și stilul de luptă și devenit un valoros practicant de karate. Ulterior a devenit antrenor, iar în 1989 s-a numărat printre fondatorii federației române de profil. În 1993 a înființat și a condus Federația Română de Karate Tradițional, iar în anii următori a devenit și vicepreședinte al Federației Europene de profil și președinte al Federației Balcanice, fiind totodată și arbitru internațional la stilurile kata și kumite. Stuparu a fost absolvent al Școlii Internaționale de antrenori din San Diego, SUA. În 1995, a fost numit antrenor emerit al sportului, devenind și antrenorul lotului național de karate tradițional.
Memorialul s-a derulat pe parcursul a trei zile, de vineri seară până duminică, tocmai pentru a se recrea la rigoare un stagiu de pregătire pe care îl organiza maestrul Dan Stuparu: patru antrenamente a câte o oră și jumătate, care să nu înceapă nici măcar cu un minut mai târziu decât ora stabilită.
Antrenamentele au fost conduse de sensei Wlodzimierz Kwiecinski (8 DAN), președintele Federației Internaționale de Karate-Do, care a venit la București pentru a-și exprima recunoștința față de munca lui Dan Stuparu în promovarea acestui sport la nivel european și internațional, maestrul ocupând în trecut și funcția de vicepreședinte al Federației Europene de profil și de președinte al Federației Balcanice.
„A fost un pionier al karate-ului tradițional în România și un om special”
„L-am cunoscut pe Dan Stuparu la sfârșitul anilor”80. Ne-am petrecut mult timp împreună cu diverse ocazii, pe parcursul a mai bine de 27 de ani. A fost un pionier al karate-ului tradițional în România și un om special, loial maeștilor săi Ilija Jorga și Hidetaka Nishiyama. Obișnuiam să ne întâlnim în fiecare vară la San Diego, unde ne reuneam toți în tabăra internațională, și simt că fac parte din familia lui”, a declarat Wlodzimierz Kwiecinski. Din partea federației naționale, au fost prezenți vicepreședinții Roxana Cruher și NaeDumitrescu.Mareamajoritate a sportivilor care au participat la eveniment au fost elevii maestrului Dan Stuparu. Printre ei s-aaflat și Dănuț Ciucu. „Pentru o clipă am trăit cu senzația că în fața noastră se află Sensei Dan Stuparu. Aceeași școală, aceiași instructori, gesturi, explicații pe care le recunoșteam chiar dacă erau într-o altă limbă”, a încheiat acesta.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER