Accidentul pilotului german Michael Schumacher lansează o temă de discuție: cât de periculos este schiul? Conform datelor prezentate de BBC în 2009, 10.000 de britanici se accidentează în fiecare an pe pârtii, rata mortalității fiind de 34 de persoane. „Este un procent mic, ținând cont că vorbim de milioane de practicanți”, este concluzia specialiștilor chestionați de BBC.
În România, în numai două luni (decembrie 2010 – ianuarie 2011), 300 de pacienți s-au prezentat la Spitalul de Ortopedie și Traumatologie din Azuga în urma unor accidente de schi pe Valea Prahovei. Din fericire, niciunul nu a fost foarte grav. Totuși, au existat și decese înregistrate la noi în țară. Ca o coincidență fatidică, pe 29 decembrie 2012, un tânăr de 19 ani și-a pierdut viața pe pârtia Șuior din Maramureș. În aceeași zi, dar în ani diferiți, s-au accidentat grav realizatorul TV Șerban Huidu (29 decembrie 2010, în Austria), dar și Michael Schumacher (29 decembrie 2013, în Franța).
Michael Kennedy, nepotul fostului președinte american John F. Kennedy, a murit în 1997, la vârsta de 39 de ani, în urma unui accident la schi petrecut în Colorado. Michael s-a izbit de un copac
„E ca pe șosele, greșesc cei care nu respectă regulile” ProSport a încercat să obțină o părere avizată pe această temă, iar răspunsurile au venit din partea secretarului general al FR de Schi și Biatlon, Puiu Gașpar. „Schiul nu este un sport periculos pentru cei care îi respectă regulile. Există un decalog al schiului, dar există și regulile muntelui. Toți cei care practică sporturile de iarnă ar trebui să le cunoască, așa cum șoferii știu regulile de circulație. Nu am făcut o paralelă întâmplătoare, mai ales că vorbim de pilotul Schumacher. Ca și pe șosele, accidentele sunt produse în general de cei care nu respectă regulile. De pildă, echipamentul de protecție este obligatoriu. Îți trebuie o cască bună, schiuri adecvate nivelului de pregătire, nu poți să pui în picioare schiuri de avansați, când tu ești începător”, spune Gașpar.
HARTA SCHIULUI ÎN ROMÂNIA (CLICK PE IMAGINE PENTRU A MĂ‚RI)
Actrița americană Natasha Richardson a decedat în 2009, la vârsta de 45 de ani, după ce a căzut în timpul unor lecții pentru începători la schi. Ea s-a lovit la cap și a murit în urma unui hematon epidural
Nu avem monitori și plase de protecție Șeful de la schi atinge și câteva dintre problemele cu care se confruntă practicanții sporturilor de iarnă din România, favorizante pentru accidente. „Noi nu avem monitori de schi, o meserie care nu e reglementată în România. De aceea vezi pe pârtii indivizi care nu știu bine să schieze, dar dau lecții altora. De asemenea, mai este problema siguranței. Pârtiile ar trebui să fie pline de plase de protecție și de saltele, pentru a-i proteja pe cei care se avântă prea mult. De aceea, la noi sunt mai multe accidente decât în alte țări”.
Întrebat dacă există o beție a vitezei și pe pârtiile de schi, care poate duce la accidente, Puiu Gașpar a explicat: „Sigur că există această tentație. Ca orice sport de viteză, și schiul produce adrenalină. Cei care se avântă trebuie să știe că uneori este greu să te oprești la viteze mari, nu ai servo-frână ca la mașină. De pildă, la concursurile oficiale de coborâre, unde se ating viteze mari, există un spațiu de protecție de 60 de metri după linia de sosire”. Trebuie precizat că în momentul accidentului, Schumacher se afla pe un traseu în afara pârtiei.
În urma accidentului din 2010, Șerban Huidu a petrecut mai multe zile în comă indusă, iar mai apoi a avut nevoie de câteva săptămâni de recuperare. Repercusiunile loviturii la cap s-au resimțit însă luni bune după incident
Mulți sportivi au interzis la schi prin contract În sportul românesc sunt destul iubitori ai schiului. George Copos, Gică Popescu sau Ion Crăciunescu sunt câțiva dintre cei care îl practică de plăcere. „Schiul nu e un sport periculos dacă îl faci cu atenție”, spune Gică Popescu. Există însă mulți sportivi de performanță care au interzis la schi. Alina Dumitru (campioană olimpică la judo) nu s-a apropiat de pârtie cât a fost sportivă de performanță. La fel și foarte mulți fotbaliști, obligați prin contract să-și protejeze picioarele.
Conform cercetătorilor din Noua Zeelandă, schiul nu se regăsește între primele sporturi ca periculozitate. În opinia lor, cele mai expuse activități sunt călăria, alpinismul, mountainbiking și surfingul
Studii pe această temă au fost întocmite și de americani. American Sports Data Inc a calculat numărul de accidente la o mie de practicanți, iar clasamentul este deschis de box (procentaj 5,2), fotbal american (3,8), snowboard (3,8), hochei pe gheață (3,7), schi alpin (3,0), fotbal (2,4), softball (2,2) și baschet (1,9)
MICHAEL SCHUMACHER ESTE ÎN COMĂ‚ INDUSĂ‚, DUPĂ‚ OPERAȚIA PE CREIER SURVENITĂ‚ ÎN URMA ACCIDENTULUI DE LA SCHI. URMĂ‚REȘTE LIVE-BLOGUL PROSPORT PENTRU A AFLA ULTIMELE VEȘTI DESPRE STAREA FOSTULUI PILOT DE FORMULA 1!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER