SPECIAL | „Cu regret vă anunțăm că Bud Spencer zboară spre următoarea aventură”. Uriașul blând a fost campion al Italiei la 100 m liber, a jucat polo la Lazio, a mers cu naționala la JO și a cochetat cu boxul
În „cizmă”s-a făcut cunoscut sub numele de Carlo Pedersoli, primul italian care înota 100 de metri sub un minut (59, 5 secunde), românii l-au cunoscut sub porecla de Piedone, actorul care-l juca pe comisarul Rizzo. La Hollywood, „Spaghetti Westerns” îl primea cu brațele deschise pe cel care-și reinventa numele combinând noțiunile care-l făceau fericit, berea Budweiser și actorul Spencer Tracy
Vestea trecerii în neființă a actorului Bud Spencer, la 86 de ani, a fost făcută publică, aseară, de familia sa pe Twitter: „Cu regret vă anunțăm că Bud zboară spre următoarea aventură”. Vestea avea să fie confirmată și de fiul său, Giuseppe Pedersoli: „Tatăl meu a murit, împăcat, astăzi la ora 18:15 și nu a suferit. Ne-a avut pe toți în jurul său, iar ultimele sale cuvinte au fost >”.
„Mereu am făcut lucrurile în felul meu”
Născut în Napoli, pe 31 octombrie, 1929, cu numele Carlo Pedersoli, tânărul italian intra pentru prima oară în bazin în 1936, iar la 15 ani era deja o legendă printre ceilalți înotători. În 1948 se întorcea cu familia sa în Italia, după o scurtă perioadă în Brazilia. Pe lângă natație, Carlo a cochetat în tinerețe și cu boxul.
Influențele din jurul Mării Mediterane și-au pus amprenta pe cariera din tinerețe, iar la 20 de ani era deja campion național la stilul „liber”. Un an mai târziu dobora recordul de a fi primul italian care să coboare sub un minut, la 100 de metri „liber”, cu 59,5 secunde. Până în 1957 deținea șapte titluri de campion al Italiei la natație.
A performat cu succes și în polo. În 1954 devenea campion al Italiei cu S.S. Lazio. A ajuns cu echipa națională a Italiei la Olimpiada din Londra, în 1948, cu care a cucerit medalia de aur. La 27 de ani avea să-și termine cariera de sportiv abrupt.
Pentru că era o personalitate în Italia, la o vârstă atât de fragedă, i s-a oferit șansa de a apărea în „Quel fantasma di mio marito”, în 1949, iar doi ani mai târziu avea să interpreteze un rol secundar în „Quo Vadis”.
Bud Spencer, legenda
În 1967, își schimba numele din Carlo Pedersoli în Bud Spencer. „Am ales o combinație între brand-ul meu de bere favorit, Budweiser, și actorul favorit, Spencer Tracy”. În același an apărea western-ul, „God Forgives… I don’t”, iar din acel moment începea colaborarea actoricească dintre Bud Spencer și Terence Hill. Aveau să fie parteneri în 20 de producții. Bud Spencer accentua într-un interviu relația apropiată dintre cei doi actori:
„Terence e ca un frate pentru mine, iar ca frații nu ne înțelegem mereu. Relația dintre noi e proiectată și în filmele în care noi jucăm, dar mereu ne-am putut baza unul pe celălalt. Mereu ne-a plăcut să colaborăm, de aceea am făcut atât de multe filme”.
În România este foarte cunoscut pentru rolul de comisarul Piedone, cel care avea metode… rudimentare pentru a opri infracționalitatea. Comisarul făcea uz de statura sa impresionantă, iar în lupta sa folosea doar pumnii în loc de arme. A urmat o serie impresionantă de filme: Piedone, comisarul fără armă (1973), Comisarul Piedone la Hong-Kong (1975), Doi superpolițiști (1976), I se spunea Buldozerul (1978), Piedone africanul (1978), Par și impar (1978), Un șerif extraterestru (1979), Piedone în Egipt (1979), Toate mi se întâmplă numai mie (1980), Detectiv cu greutate (1993).
De-a lungul carieri sale a apărut în aproape 40 de filme. În 2005, a avut o scurtă incursiune în mediul politic din Italia, fiind împins la înaintare de Silvio Berlusconi, dar fără prea mare succes.
Articol scris de DAN MIREA