SPECIAL: „El Cholo” Simeone, viața și opera! Cum a făcut din Atletico sperietoare pentru Barça și Real și cum îl descriu românii care au lucrat cu el

SPECIAL:
  • Publicat:
  • Actualizat:

În doar în doi ani Diego Simeone (43 de ani) a reinventat-o pe Atletico Madrid. Sâmbătă seară, echipa „rojiblanca” a remizat cu Barcelona (0-0), pe teren propriu, iar specialiștii susțin că, pe undeva, se așteptau la acest scor și la replica dată de echipa lui Simeone. „Determinare” este cuvântul care ar caracteriza cel mai bine trupa de pe locul 2 din Primera, la egalitate cu echipa lui Messi (50 de puncte). Și noi am mai avea de adăugat niște atribute. Care sunt aceleași cu cele avute de jucătorul Diego Simeone.
Ceea ce ne propunem este o incursiune în trecutul fotbalistic al celui poreclit „El Cholo” (n.r. – Nebunul; în Argentina termenul este folosit deseori în sens peiorativ, însă în cazul său porecla i-a fost atribuită din cauza stilului energic și entuziast de joc). Să spunem povestea vieții lui. A antrenorului care, încet-încet, cu determinare, dar mai ales cu rezultate, își face loc în galeria marilor tehnicieni din istoria fotbalului.

  • Statistică: Atletico Madrid este echipa în fața careia Barcelona nu a câștigat ultimele trei partide directe. S-au consemnat tot atâtea remize! „Spune multe despre munca lui Simeone la Madrid!”, a punctat Cosmin Contra
  • Sub comanda sa, Atletico a câștigat Cupa Spaniei chiar în fieful marii rivale, Real Madrid, după 14 ani de victorii ale „galacticilor” (nu mai puțin de 25!). La acea vreme, Mourinho era pe banca Realului! În turul acestui campionat, trupa lui Simeone s-a impus din nou pe Bernabeu, scor 1-0

Când era vorba de distracție, Simeone se distra, dar și când trebuia să muncească, o făcea ca nimeni altul. Era foarte rău, dar în sensul bun

 

Daniel Prodan

„Mereu cu lama între dinți”
Pe Simeone probabil vi-l amintiți de pe vremea când juca fotbal. Evident, cele mai recente imagini cu el pe teren sunt cele în tricoul lui Atletico Madrid. A mai trecut pe Inter și Lazio, dar a apărat și culorile Argentinei de 106 ori. A fost un jucător mare, important, decisiv. Există și români care pot depune mărturie în acest sens: Mircea Lucescu, cel care l-a avut elev la Pisa (1990-1991) și la Inter Milano (1998-1999), Daniel Prodan, cu care a fost coleg, tot un sezon, la Atletico Madrid (1996-1997) și Cosmin Contra, coechipier cu Simeone, pe „Vicente Calderon”, între 2003 și 2005.


7 echipe a bifat Diego Simeone în cariera de fotbalist profesionist: Velez Sarsfield (1987-1990), Pisa (1990-1992), Sevilla (1992-1994), Atletico Madrid (1994-1997 și 2003-2005), Inter Milano (1997-1999), Lazio (1999-2003), Racing Club (2005-2006)


Simeone n-a avut un post care să-l ajute. Nici n-ar fi avut nevoie. Practic, jucători ca el au consacrat poziția de mijlocaș defensiv, de recuperator. Determinare, forță, agresivitate, luptă. Și iar luptă. Niciodată resemnare! „El avea o vorbă atunci când era jucător. Spunea mereu că de fiecare dată când intră pe teren, o face ca și când ar avea o lamă între dinți>, își amintesc jurnaliștii argentinieni. Cu alte cuvinte, dar cu același înțeles, o spun și românii care au lucrat cu el. „Era ca un pitbull pe teren! Foarte rău, dar în sensul pozitiv al cuvântului”, și-a amintit Didi Prodan. Lucescu a fost mai plastic: „Un căpos! Un bun organizator încă de pe vremea când era jucător”.
Recunoașteți câteva dintre calitățile jucătorului Simeone în modul de exprimare a lui Atletico? Să dăm cuvântul specialiștilor.


„Atletico Madrid are același stil ca și jucătorul Simeone. Poziționare perfectă, concentrare bună și caracter”
Carlo Ancelotti, antrenor Real Madrid, care a pierdut meciul Atletico din campionat, chiar pe „Bernabeu”, cu 1-0

„Cholo Simeone a schimbat total fața lui Atletico! A transformat-o dintr-o echipă care nu putea să câștige, într-una care pierde foarte greu și adună victorii. O echipă făcută după caracterul lui. În Spania cu toții sunt de acord că este cea mai bine organizată formație”
Cosmin Contra, antrenor Petrolul Ploiești


  • În 1999, Corriere dello Sport a dezvăluit un episod interesant din vestiarul lui Inter Milano, echipă antrenată la acea vreme de Mircea Lucescu. Italienii au aflat că imediat după celebrul episod în care Taribo West a aruncat cu tricoul înspre tehnicianul român, nemulțumit fiind că tocmai fusese scos de pe teren, în vestiar jucătorul de culoare ar fi vrut să-i aplice și o corecție fizică lui Il Luce. Printre jucătorii care ar fi intervenit în apărarea lui Lucescu s-a numărat și Diego Simeone. Câțiva ani mai târziu, actualul antrenor al lui Șahtior a sintetizat experiența de la Inter astfel: „Am avut ghinion, erau vremuri grele pentru echipă, și nu l-am avut nici pe Simeone apt. Altfel ar fi fost cu el pe teren”

Bilardo, tatăl spiritual al fotbalistului Simeone
Juniorul Simeone a fost identic cu seniorul Simeone. Iar echipele lui seamănă tot mai mult, ca exprimare, cu ceea ce a arătat el mereu pe teren. La 14 ani s-a ales cu porecla „El Cholo”. „Nebunul”, pe românește. În limbajul fotbalului, asta înseamnă curaj, determinare, acea nebunie frumoasă a omului care nu știe decât un singur drum spre victorie: lupta! În el a văzut Carlos Bilardo viitorul naționalei Argentinei, atunci când l-a convocat la doar 18 ani!

Același Bilardo i-a fost mentor și tată spiritual ca jucător. A fost cel care l-a învățat că în fotbal nu e de ajuns doar talentul pentru a-ți atinge obiectivele. Că e nevoie de sacrificiu, de muncă, de trudă, de orice până la urmă, atunci când vrei să fii un învingător. Noțiuni pe care tânărul Diego le avea în stânge, dar pe care nu era foarte copt să le spună pe nume. Să le dea un sens. Bilardo apăruse la timp în viața lui.



Simeone era un bun organizator de pe vremea când era jucător. Nu mă miră ca a ajuns așa sus. Va ajunge și mai mare


Mircea Lucescu

  • Sub comanda lui Bilardo, naționala Argentinei a jucat două finale consecutive de campionat mondial (în 1986, la CM din Mexic, când a câștigat trofeul cu 3-2 în fața Germaniei de Vest; și în 1990, la CM din Italia, când a pierdut în fața aceleeași Germanii de Vest, scor 0-1; în grupe, Argentina a remizat cu naționala României. Simeone nu a prins lotul pentru Coppa del Mondo, în schimb a bifat alte trei turnee finale de Mondial: 1994 (eliminat de România în optimi, 2-3), 1998 și 2002.

Legătura dintre jucătorul și antrenorul Simeone a fost făcută chiar de el. Întrebat la un moment dat, după ce și își începuse cariera de tehnician, cum vede fotbalul, a răspuns: „Ca pe un câmp de luptă. Iar tabăra mea se dispune într-o așezare 4-4-2! Ca fapt divers, mie mi-au plăcut întotdeauna cum s-au comportat indienii în lupte! Când eram copil, jucam mereu în tabăra lor”. Cu alte cuvinte, nu-i plăcea să renunțe niciodată! Un alt fapt inedit: porecla „El Cholo” este un termen folosit inițial pentru amerindieni. 

  • Episod mai puțin știut despre jucătorul Simeone: nu a făcut niciodată schimb de tricouri! „Al meu e mult prea valoros. Dacă îl dau, ar trebui să primesc alte două în schimb!”, obișnuia să spună fostul mijlocaș. A existat, totuși, o excepție: a schimbat tricoul cu David Beckham, în 1999, după un meci Manchester United – Inter (foto). Motivul ține de ceea se întâmplase cu un an înainte, la Mondialul din Franța. Argentina a eliminat Anglia în optimi (2-2 și 4-3 d.p.), însă în timpul regulamentar Simeone a simulat o lovitură primită de la Beckham, fapt care a dus la eliminarea englezului. „N-am discutat despre faza aia. Ce se întâmplă pe teren, rămâne acolo!”, a comentat mai târziu „El Cholo”.


„Efortul nu se negociază niciodată”
Ceea ce a determinat autorul în așternerea acestor rânduri a fost modul în care Simeone a înțeles să joace fotbal și cum a înțeles să-și ducă mai departe filosofia ca antrenor. Îmbrăcat mai mereu în negru, cu părul gelat, cu barba rasă fin și privirea de killer, Diego „El Cholo” Simeone pare mereu că știe ce vrea. Și că nu prea ratează obiective, atunci când și le propune. Numai un astfel de om putea să meargă la duș într-o după amiază din postura de jucător activ și iasă de sub apă ca antrenor principal. Așa cum s-a întâmplat la Racing Club pe 17 ianuarie 2006, atunci când le-a explicat (foștilor) colegi că de a doua zi nu vor mai avea în el un amic, ci un conducător. A spus-o apăsat și a acționat în consecință. De atunci și până în iarna lui 2011, când a preluat-o pe Atletico Madrid, au trecut cinci ani. Cinci ani de acumulări, de experiențe și de eșecuri. Chestii care l-au întărit sau l-au înrăit. În sensul bun, evident.



Cholo Simeone a transformat total o echipă obișnuită să nu câștige niciodată nimic, ca Atletico. E o echipă făcută după caracterul lui de luptător


Cosmin Contra

  • Până să ajungă la Atletico Madrid, Simeone a antrenat pe Racing Club (2006, ianuarie – mai), Estudiantes (2006-2007, echipă cu care a câștigat Apertura – sezonul de primăvară), River Plate (2007-2008, a câștigat Clausura – sezonul de toamnă), San Lorenzo (2009-2010), Catania (ianuarie 2011 – iunie 2011, a salvat echipa de la retrogradare), Racing Club (iulie 2011-decembrie 2011)

„Simt că am evoluat ca antrenor, pentru că am fost pus în diverse situații. La Catania, spre exemplu, trebuia să scăpăm de la retrogradare, deci am fost nevoit să mă adaptez. Niciodată n-am crezut că voi folosi cinci mijlocași , dar mă bucur că am făcut-o!”, a povestit de curând Simeone. E scump la vorbă, dar atunci când o face spune lucrurilor pe nume. „Tot experiența m-a ajutat să-mi dezvolt instinctele și să acționez în consecință. Înaintea Supercupei Europei (n.r. câștigată de Atletico cu 4-1 în fața lui Chelsea) nu mi-a plăcut atitudinea a doi jucători și le-am spus-o în față. Dacă văd ceva în neregulă, spun. Înainte nu o făceam și nu era ok. Cu cât sunt mai spontan, cu atât lucrurile merg mai bine”. Și totuși, care e filosofia lui? Ce îl face să fie atât de respectat? Mărturie stau interviurile jucătorilor săi. „Fiecare meci e ca o finală pentru noi. Nu avem individualități, ci suntem o echipă care se luptă pentru fiecare minge. Nici în amicale nu ne place să pierdem, iar asta se datorează antrenorului”. Tocmai l-am citat pe Diego Costa, vedeta madrilenilor.


„Ne antrenăm diferit, în funcție de ce adversar vom întâlni, dar întotdeauna ca și cum ar fi ultimul nostru meci, o finală”
Juanfran, fundaș Atletico Madrid


„El Cholo a venit cu idei clare. Ne-a implementat folosofia game-by-game și merge foarte bine. Luăm fiecare meci pe rând și vrem să le câștigăm pe toate. Cu siguranță va ajunge un mare antrenor”
Koke, mijlocaș Atletico Madrid


Bielsa, mentorul antrenorului Simeone
Simeone a avut un mentor și în meseria de antrenor. Este vorba despre Marcelo Bielsa, cel care l-a numit căpitan al naționalei în mandatul său. Și de la care a implementat un principiu de la care nu se abate niciodată: „Efortul nu se negociază! Dacă ai o echipă ordonată și bine organizată, atunci poți câștiga și dacă joci prost. Dacă nu, atunci poți să joci foarte bine și să pierzi meciuri!”. Nu de puține ori, el a fost auzit la antrenamente folosind expresii precum „la pelota a la mierda” (la naiba cu mingea) sau „la posesion no me interesa para nada” (nu dau doi bani pe posesie). Cuvinte precum „efort”, „sacrificiu” ori „agresivitate” sunt la ordinea zilei. Totul, pentru „sufocarea adversarului”. Asta s-a văzut și în finala Europa League de la București (2012), când „El Cholo” și-a învins mentorul cu sânge rece, în Atletico Madrid – Athelic Bilbao 3-0!


  • Sub comanda lui Simeone, Atletico Madrid a ajuns pe primul loc în clasamentul tacklingurilor din Primera Division, iar jucători precum Gabi ori Filipe Luiz sunt în primii patru în topul recuperărilor!

Ideile și modul de a vedea fotbalul ale lui „El Cholo” au fost un adevărat antibiotic pentru Atletico Madrid. În decembrie 2011, clubul era pe locul 10 în campionat și tocmai fusese eliminat din Cupă de divizionara secundă Albacete. În plus, nu mai câștigase un trofeu intern de pe vremea lui, a jucătorului și căpitanului Simeone (1996, Cupa și campionatul Spaniei). În plus, suflarea „rojiblanca” era virusată de un pesimism ce părea fără leac. „Era un sentiment accentuat de negativitate în psihicul suporterilor, obișnuiți deja cu eșecurile, care s-a transmis și jucătorilor în timp. Amărăciunea era starea de spirit pe Calderon”, și-a amintit Diego Forlan. Valorile, energia și entuziasmul lui Simeone s-au dovedit a fi molipsitoare. Din „serial losers” ai lui au devenit, în numai doi ani, „serial winners”.


Voi prefera oricând un jucător modest, care se străduiește mereu să evolueze, în locul unuia talentat, dar care nu realizează niciodată nimic


Diego Simeone

Recordurile lui Simeone pe banca lui Atletico Madrid:

  • Cel mai bun start din istorie pentru Atletico Madrid (9 victorii în 9 meciuri)
  • În finala Cupei Spaniei a adus prima victorie a lui Atletico în fața lui Real Madrid din 1999
  • Are un record de victorii de 66,96% pe banca lui Atletico (77 de victorii în 115 meciuri), cel mai bun din istoria echipei
  • A fost la o singură victorie de recordul lui Real Madrid din Primera: 10 victorii în primele 10 meciuri ale sezonului
  • A câștigat grupa F a Ligii Campionilor cu 6 victorii în 6 meciuri cu Atletico, premieră în istoria clubului madrilen

Palmaresul lui Simeone ca antrenor al lui Atletico Madrid:

  • Cupa Spaniei (2013), Europa League (2012), Supercupa Europei (2012)

Povestea lui Diego „El Cholo” Simeone nu se oprește aici. Cel mai probabil, nici cu Atletico Madrid. Va găsi mereu o provocare pentru a-și implementa filosofia despre fotbal, o modalitate de a câștiga fiecare meci cu o echipă așezată într-un clasic 4-4-2 și mereu pregătită să-și sufoce adversarul.
Pentru că, nu-i așa, efortul nu se negociază niciodată!

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Patru nume pot pleca de la FCSB
Patru nume pot pleca de la FCSB
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Temerea lui Gâlcă! El e antrenorul pe care l-a bănuit că-i
Temerea lui Gâlcă! El e antrenorul pe care l-a bănuit că-i "vânează" postul: "Am simţit şi noi, dar a greşit"…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al impresarei!
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al impresarei!
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada e de jumătate de metru. Ninsorile vor continua în 23 de judeţe
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada e de jumătate de metru.…
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am copilărit cu el
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am copilărit cu el
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de familie. A stat în comă 2 săptămâni și...
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de familie. A stat în comă…
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×