SPECIAL | Inima deșertului pulsează românește. Cum a reușit o gașcă de prieteni să facă saltul spectaculos de la o competiție în Politehnică la organizarea celui mai important turneu din baschetul mondial 3×3

Zeci de palme lovesc geamul mașinii care de la intrarea în parcarea cât un stadion pare că nu poate avansa în marea de oameni, spre cortul imens care adăpostește terenul. Mașina se târâie, câștigând câțiva centimetri la o atingere de pedală. În mașina din Abu Dhabi sunt  patru baschetbaliști.

Sutele de suflete din tribune aud doar hărmălaia de afară. Vacarmul declanșat în interior de peste 600 de filipinezi înnebuniți după baschet și care au prins locuri în tribunele montate de la zero în fața unuia dintre cele mai noi blocuri-turn cu destinație comercială din Abu Dhabi este și mai și. Arena trepidează. Echipa orașului Manila urmează să își facă apariția pe teren.


Șeicii din sportul din Abu Dhabi și-au bombat pieptul de la tribuna oficială când au realizat impactul pe care îl are competiția FOTO: Andru Nenciu

Scena de film de la Hollywood, cu iz de Beatlemania, s-a turnat la FIBA 3×3 World Tour Final. Regizor? Nici Coppola, nici Scorsese. În lumea cinematografiei, poate le-ar fi luat câteva zile să pregătească scena. Regia le-a aparținut românilor de la Sport Arena. Decizia de a face spectacol din aducerea jucătorilor la teren a venit după un moment de inspirație. O reacție spontană la energia venită din piepturile filipinezilor, care au luat cu asalt tribunele cu 3-4 ore înainte de startul meciurilor pentru marele final al sezonului de baschet 3×3. „Ne dorim ca de fiecare dată totul să meargă perfect, indiferent de anvergura evenimentului și din acest motiv suntem în priză tot timpul„, explică fostul baschetbalist Adrian Popa, trecut în postura de promoter al 3 la 3-ului, în familia Sport Arena Streetball.

„Marea provocare a fost popularizarea acestei discipline în Abu Dhabi, un loc unde baschetul de orice fel este aproape inexistent la nivel de amatori și profesioniști, cu o ligă ce se desfășoară în anonimat. Pentru asta, în perioada februarie-mai am organizat turnee populare, de-a lungul cărora am încercat să atragem cât mai multă lume către baschetul 3×3. Turneele au avut un succes peste așteptări și lumea a început să prindă gustul, mai ales că în Emirate există o comunitate filipineză puternică, iar pasiunea filipinezilor pentru baschet este cunoscută în toată lumea”, spune Adrian Popa de la Sport Arena.


Dacă nu au reușit să pătrundă în arenă, unii fani și-au construit câte o amintire în incinta complexului FOTO Andru Nenciu

O reacție spontană. În pur stil 3×3, în care totul este mai rapid, mai dinamic. Mai viu și cu mai puțin spațiu pentru eroare, pentru că cifrele cronometrului se scurg cu rapiditate infernală. Spre zero. Spectacolul din tribune e asigurat în mare parte de filipinezi. Mai reținuți, dar prinși de show-ul pe muzică, alert și pus în valoare cu lumini atent îndreptate spre protagoniști, membrii celor mai importante familii au rămas cu privirile țintuite pe teren. Și au imortalizat momentul de la înălțimea tribunei VIP.


Turneul a fost transmis în direct pe siteul FIBA. Foto: Andru Nenciu

Pragul final al sezonului 2015 de baschet 3×3 s-a consumat în inima deșertului, în Abu Dhabi, într-un colț de Rai construit cu petrodolari, în care șoselele numeroase, pe multe nivele, se termină în buza nisipului, din care, surprinzător, de înalță la tot pasul palmieri. Verzi, fără o frunză veștejită, dar de multe ori fără vreun fir de iarbă la rădăcini. Iar inima mecanismului care a susținut evenimentul a fost unsă, acordată și îngrijită de români. Sport Arena Streetball a primit pe mână, la începutul lui 2015, organizarea FIBA 3×3 World Tour Final și misiunea de a livra produsul pe care șeicii l-au dorit, l-au finanțat, dar pe care, conform obișnuințelor, au avut nevoie de mâini, de minți și de idei pentru a-l pune pe roate.

Se spune că Abu Dhabi este Paradisul arhitecților și Iadul inginerilor. E lesne înțeles de ce.


Adi Popa și românii de la Sport Arena privesc cu ochi de vultur desfășurarea de forțe din arenă și din afara complexului FOTO Andru Nenciu

Gașca de prieteni care își punea sufletul pe masă, în urmă cu 11 ani, pornind la drum cu un regulament de două pagini, un teanc de afișe alb-negru împărțite în Politehnică și în Regie și cu multe telefoane de convocare date prietenilor pentru a continua o fantezie aprinsă de colosul Adidas, în 1995, printr-un turneu-premieră în Piața Constituției, a crescut. A căpătat experiență și a devenit un reper în promovarea sportului jucat la un singur coș.

„În momentul de față, mai ales prin prisma scăderii prețului petrolului, instituțiile și companiile din Emirate sunt ceva mai circumspecte în ceea ce privește investițiile în evenimente. Totuși, sunt în continuare dispuși să facă totul pentru ca numele Abu Dhabi să fie în prim plan, iar promovarea oricărui oraș prin intermediul unor evenimente sportive se află printre prioritățile lor. Desigur, baschetul 3×3 se află la ani lumină, în ceea ce privește bugetul și logistica, de competiții precum Formula 1, turneele de tenis, turul ciclist (organizat în premieră anul acesta), cursele de Formula 1 pe apă, competițiile de yachting. Însă popularitatea de care s-a bucurat FIBA 3×3 World Tour Final ne face să credem că pe viitor se va investi în continuare în acest gen de evenimente”, Radu Petre, Sport Arena.

  • În 2014, Emiratele Arabe Unite au găzduit Campionatul Mondial de baschet U17. Statul se promovează ca un centru puternic al sportului mondial, organizând unele dintre turneele cele mai potente financiar din tenis, golf. În 2009, după o tradiție de 28 de ani a motorsportului în Emirate, Formula 1 a poposit la Abu Dhabi, pe circuitul Yas Marina – construit având ca model unicul Monte Carlo.


Blocurile care zgârie norii cresc în cel mult șase luni în Abu Dhabi. FOTO: Andru Nenciu

Emiratele Arabe Unite au cu puțin peste 9 milioane de locuitori, un produs intern brut de 406,1 miliarde de dolari (potrivit worldbank.org) și, potrivit Forbes, este a 28-a țară în topul celor mai interesante pentru dezvoltarea business-urilor. Sportul este unul dintre principalii vectori de imagine pentru această țară, iar marile orașe precum Dubai și Abu Dhabi intră într-o competiție directă acerbă pentru supremația pe plan local în ceea ce privește cele mai vizibile întreceri sportive. Sport Arena a primit votul de încredere și a intrat într-un parteneriat solid, vânat de mulți promoteri.

Baschetul 3×3 reprezintă momentan o disciplină aflată în anii de pionierat, iar bid-urile pentru organizarea evenimentelor nu au amploarea celor pentru Jocurile Olimpice, să spunem. Noi suntem bucuroși pentru că atribuirea finalelor din acest an și din 2016 orașului Abu Dhabi s-a datorat și expertizei oferite de Sport Arena și a faptului că am dovedit de-a lungul ultimilor zece ani, fapt confirmat în mai multe rânduri și de FIBA, că suntem unul dintre cei mai activi și mai de succes promoteri din lume în această disciplină„, explică Radu Petre de la Sport Arena.


Nike a fost partenerul tehnic al turneului. Jucătorii au preferat mai ales ghetele de culoare roșie. FOTO: Andru Nenciu

Una dintre cele mai strălucitoare și pretențioase destinații din lume, Abu Dhabi, a devenit teatrul de operațiuni al Sport Arena. „A fost un an foarte plin, de-a lungul căruia am lucrat pe două fronturi, București și Abu Dhabi. Noi am fost în permanență în contact cu cei de acolo, fie că eram fizic prezenți acolo, pentru întâlniri, fie că eram conectați online și telefonic„, povestește Adrian Popa.

„Planul de organizare este standard, știam ce avem de făcut cu mult timp înainte. Există un manual al competiției care trebuie respectat cu strictețe. Terenul și panoul sunt cele oficiale folosite în FIBA 3×3 World Tour și sunt expediate de FIBA. Cortul care a acoperit terenul central – o altă cerință expresă a manualului de competiție – a fost și el furnizat de unul dintre partenerii oficiali ai Federației Internaționale”, Adrian Popa, Sport Arena Streetball

Cu trei săptămâni înainte de FIBA 3×3 World Tour Final, centrul de operațiuni Sport Arena s-a mutat practice la Abu Dhabi.


Baschetul 3×3 naște faze spectaculoase sub panou. Jucătorii nu au timp nici să clipească

Misiunea lor a fost echivalentă cu a împlini și a pune în practică voia lui Allah, într-o societate în care confortul petrodolarilor i-a cufundat într-o relaxare dulceagă pe mai-marii societății încleștate într-o orânduire rigidă, în logica sângelui albastru. Convinși că lucrurile vor ieși bine, șeicii au mizat pe know-how-ul românilor,  pentru a pune în funcțiune întreg mecanismul FIBA 3×3 World Tour Final.

Faptul că avem o echipă bine închegată și pusă la punct, cu oameni care știu exact ce au de făcut, ne-a scutit de multe alte probleme. Cu siguranță au existat și deficiențe și tensiuni în sânul echipei, ca la orice eveniment, dar faptul că la final am primit felicitări din partea tuturor celor implicate – instituții locale, sponsori, parteneri, furnizori – ne-a făcut pe toți să păstrăm în minte doar un singur lucru: bucuria unui eveniment dus la capăt cu succes. Și pentru că vorbim de români în patria petrodolarilor, cel puțin în Emirate suntem, ca nație, respectați și prețuiți la adevărata valoare. Vorbim de ingineri și arhitecți, vorbim de profesori, vorbim de cei care lucrează pentru companiile aeriene, de doctori și de multe alte domenii. Spre deosebire de alte zone ale lumii, imaginea românilor  este sinonimă în Emirate cu lucrurile bine făcute și duse la bun sfârșit„, atrage atenția Vlad Constantinescu de la Sport Arena. Foști sportivi ai României se refugiază în Emiratele Arabe, luând în primire posturi de profesori de educație fizică și sport. Unii dintre ei și-au dat întâlnire la evenimentul pus pe picioare de români, în inima Abu Dhabi-ului.

Pentru noi a contat foarte mult faptul că am organizat turnee premergătoare în prima parte a anului. Probabil că dacă am fi venit direct pentru finala mondială, lucrurile nu ar mai fi stat la fel. Dar am reușit să ne adaptăm mentalităților de acolo, stilului foarte relaxat al localnicilor de a trata orice problemă. Într-un fel, culturile noastre sunt apropiate în ceea ce privește managementul timpului. Și acolo, totul se face pe ultima sută de metri. Dar toată lumea s-a descurcat admirabil și atunci când am avut mai mare nevoie, sub presiunea deadline-ului, toți partenerii au reacționat excelent„, continuă firul Vlad Constantinescu de la Sport Arena.

  • 100 de tone de echipament au fost necesare doar pentru amenajarea terenului central.
  • 300 de oameni au lucrat, în total, pentru amenajarea și dezinstalarea arenei centrale și a zonei de agrement pentru fani,
  • 100 de oameni a alcătuit echipa de organizare care a dus la capăt buna desfășurare a competiției și a evenimentelor conexe, aproape jumătate dintre aceștiafiind români


Evenimentul s-a bucurat și de prezența băieților de la Dunking Devils. Trupa are peste 10 ani vechime, fiind înființată în 2004, de un grup de prieteni care împărtățeau o pasiune comună. În timp, Dunking Devils au adunat peste 900 de showuri, în 35 de țări de pe 5 continente. Este o echipă multinațională, care numără 50 de membri, în prezent cu 20 de performeri profesioniști.

Ca și în cazul turneelor organizate la București, în Piața Universității sau în mallurile țării, spectacolul a fost completat de muzică, majorete și demonstrații incredibile de Slam Dunk. Ideea, principiile – aceleașă, anvergura – mai mare.

Atunci când organizezi un eveniment într-o altă țară, într-o altă cultură, cu alți oameni decât cei cu care ești obișnuit zi de zi, provocările apar la tot pasul. Emoții avem înainte de orice eveniment, fie că vorbim de un simplu turneu Sport Arena Streetball în Universitatea Politehnică București sau de Raiffeisen Bank Bucharest Challenger în Piața Universității. FIBA 3×3 World Tour Final a fost ceva cu totul special. Am mai organizat turnee mari, cum a fost 3×3 Euro Tour în Piața Constituției (prima ediție de Campionat European de baschet 3×3, în septembrie 2014 – câștigată la masculin de România), am avut turnee cu peste 300 de echipe participante și cu un set-up asemănător, dar acum, așa cum am menționat și în promo-ul finalei, > la un eveniment de acest calibru„. Și spectacolul a fost pe măsură.

Evident, marele câștig a fost prezența publicului într-un număr foarte mare. Faptul că cele 800 de locuri ale arenei centrale au fost neîncăpătoare, rețineți! – ocupate cu două ore înainte de startul primului meci, iar în afara arenei au fost mii de oameni care au urmărit meciurile pe ecranul gigant, a fost argumentul suprem că am reușit. Pentru anul viitor vom încerca să le oferim celor prezenți și mai multe activități în afara partidelor din turneu și luăm în considerare chiar organizarea unui turneu popular în aceeași perioadă, pentru a întregi această adevărată sărbătoare a baschetului care este FIBA 3×3 World Tour Final„, este concluzia trasă de Radu Petre de la Sport Arena.


Dusan Bulut a fost desemnat MVP al turneului. Liderul mondial din baschetul 3×3 a luat pe cont propriu soarta meciului din semifinale, aducând în prelungiri victoria pentru Novi Sad. FOTO: Andru Nenciu

În baschetul 3×3 trebuie să ai reacție nu numai în teren. Ci și în afara lui. Atunci când te afli în postura de organizator. Iar românii de la baza piramidei au făcut ca totul să meargă uns. Și ecranul montat în afara arenei a fost tot o reacție rapidă a organizatorilor la feed-back-ul primit în prima zi de concurs, pentru că interesul a depășit cu mult cele mai optimiste așteptări. Cei care nu prins un loc în arenă, au sperat că alți fani vor renunța după una sau două ore de baschet 3×3. Nu s-a întâmplat asta. Totuși, ei au rămas ore în șir în apropierea arenei. A doua zi, în zona de divertisment pentru public, care a adus pizza, dar și aripioarele crocante de pui atât de îndrăgite de americani la câțiva metri de teren, alături de standul gigant cu echipament sportiv pentru baschet, vegheat de marele Le Bron, dintr-un poster superb, plin de viață, pe peretele exterior tribunei VIP, a apărut un ecran uriaș pentru ca toți cei interesați să poată privi meciurile.

Meciuri care au făcut un bun lobby baschetului 3 la 3, show-uri împănate cu acrobații ce au declanșat o fascinație magnetică asupra fanilor veniți special în tribune, dar și asupra trecătorilor care au bătut instantaneu la porțile tribunelor. Turneul din Abu Dhabi a arătat încă o dată că românii pot face un PR perfect sportului pe toate meridianele lumii. Turneul din Abu Dhabi a însemnat încă o probă a valorii unor foști baschetbaliști care-și întrețin pasiunea și după retragere. Iar Radu Petre, Adi Popa, Vlad Constantinescu și toți ceilalți din echipa lor au lucrat zi de zi, până la epuizare, pentru ca totul să iasă fără cusur.

Aplauzele îndelungi, suplimentarea locurilor din tribune și necesitatea aducerii unui ecran gigant în afara arenei, dar mai ales îmbrățișarea puternică de salut a protagoniștilor sunt semne clare că munca lor a fost apreciată și că baschetul românesc 3 la 3 are resurse nebănuite.

FIBA 3×3 World Tour, ediția 2015, a avut un deznodământ spectaculos: campionii în exercițiu, conduși magistral de Dusan Bulut, și-au apărat trofeul câștigat în 2014. Cvartetul venit din Serbia a concurat sub culorile gazdelor, Novi Sad Al Wahda adjudecându-și finala turneului, scor 17 – 14, în fața slovenilor de la Kranj.
 

Rezultatele fazelor eliminatorii:

Sferturi de finală
Kranj (Slovenia)    19-16     Rio (Brazilia)
Trbovlje (Slovenia)    22-10     Denver (SUA)
Ljubljana (Slovenia)     21-22     NY Harlem (SUA)
Novi Sad Al Wahda (Emiratele Arabe Unite)     21-13     Manila North (Filipine)

Semifinale
NY Harlem (SUA)     19-21     Kranj (Slovenia)
Novi Sad AlWahda(Emiratele Arabe Unite)     16-14     Trbovlje (Slovenia)

Finala        
Novi Sad AlWahda (Emiratele Arabe Unite)     17-14     Kranj(Slovenia)

Clasamentul final al FIBA 3×3 World Tour

  • 1. Novi Sad Al Wahda (Emiratele Arabe Unite)
  • 2. Kranj (Slovenia)
  • 3. NY Harlem (SUA)
  • 4. Trbovlje (Slovenia)
  • 5. Ljubljana (Slovenia)
  • 6. Manila North (Filipine)
  • 7. Rio (Brazilia)
  • 8. Denver (SUA)
  • 9. Doha (QAT)
  • 10. Kolobrzeg (POL)
  • 11. Vilnius (LTU)
  • 12. Santos (BRA)
     
Publicat: 12 11. 2015, 14:22
Actualizat: 12 11. 2015, 16:38