SPECIAL | La ei se poate! Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege care pedepsește cu închisoarea corupția în sport. Echipa lui Mircea Lucescu, menționată într-un meci suspect: „Adversarii nu au protestat când Șahtior a înscris din ofsaid”

  • Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege care pedepsește aspru persoanele care participă în evenimente sportive trucate în vederea obținerii de profituri din urma pariurilor sportive
  • Proiectul de lege a fost inițiat de președintele Federației Ucrainene de Fotbal și vine la capătul unei perioade în care presa de sport a făcut presiuni pentru investigarea unor partide suspecte. Printre acestea, un meci în care Șahtior a învins printr-un gol din ofsaid la ultima fază

Ucraina a făcut un pas uriaș în încercarea de a-i trimite în spatele gratiilor pe cei care truchează evenimente sportive. Spre deosebire de România, vecinii din nord au luat măsuri clare pentru a stopa epidemia jocurilor trucate pentru pariurile sportive, iar ținta principală este fotbalul. Potrivit jurnalistului Vadim Furmanov, legea adoptată săptămâna trecută de Parlamentul Ucrainei a fost susținută puternic de Andriy Pavelko, actualul președinte al Federației Ucrainene de Fotbal și vizează direct activitățile de corupție care apar din pariurile sportive.

Subiectul trucării meciurilor de fotbal pentru profituri ilegale din pariuri este un topic dureros în Ucraina, țară care s-a confruntat cu numeroase sesizări din partea UEFA. Confrom lui Furmanov, flagelul a atins prima ligă, ligile inferioare, dar a mers și până la campionatele de fotbal între juniori. Jurnalistul menționează exemplul clubului Olimpik Donețk, echipă suspectată de autorități, dar și de presa de sport, că truchează meciuri pentru profiturile din pariuri sportive. Unul dintre meciurile celor de la Olimpik pe care jurnaliștii le consideră suspecte este cel jucat în acest sezon contra lui Șahtior Donețk.

Echipa lui Mircea Lucescu a învins cu 3-2 printr-un gol marcat în prelungirile partidei de Alex Teixeira dintr-o poziție evidentă de ofsaid, însă nimeni de la gazde nu a părut să fie deranjat de acest lucru. „Căpitanul lui Olimpik râdea cu un fotbalist de la Șahtior atunci când a fost dictat un penalty împotriva lor. Apoi nici măcar un singur jucător de la Olimpik nu a protestat deși arbitrul a validat golul victoriei lui Șahtior, gol înscris dintr-un ofsaid clar„. Imaginile de la meciul în cauză arată cum cel puțin doi dintre fundașii gazdelor ridică mâna în momentul în care Teixeira înscrie din ofsaid, însă protestul lor la adresa deciziei arbitrului nu continuă, așa cum era de așteptat într-un asemenea caz.


Șahtior Donețk a evitat înfrângerea în ultimele secunde ale meciului cu Olimpik Donețk prin reușita din ofsaid a lui Teixeira. Echipa lui Mircea Lucescu este prima în clasamentul din Ucraina, la egalitate de puncte cu Dinamo Kiev. Foto: Șahtior Donețk 

Suspiciunile au fost cu atât mai mari cu cât Francesco Baranca, șeful organizației Federbet, a declarat că s-au pariat mai multe milioane de euro în Asia pe acest meci, sumă evident exagerată pentru o partidă din prima ligă a Ucrainei. Tot Baranca a spus pentru sursa citată că un alt meci în care a fost implicat un român, jocul dintr Volyn Lulț și Mykolaiv din 16-imile Cupei Ucrainei, ar fi fost suspect pentru că s-au pariat 110.000 de dolari pe eveniment în ciuda faptului că partida nu a fost televizată.

„Când un tânăr fotbalist știe că poate ajunge la pușcărie, renunță să participe la meciuri trucate”

Legea adoptată de Parlament este rezultatul unui proiect inițiat de cel care este acum președintele Federației Ucrainene de Fotbal. Andriy Pavelko a menționat că scopul din spatele legii este pedepsirea celor care sunt dovediți că au fost implicați în trucarea evenimentelor sportive. „Când un tânăr fotbalist își dă seama că asta se poate termina cu închisoare, distrugerea vieții personale și profesionale, nu va mai dori să participe în meciuri trucate„, a spus Pavelko după adoptarea legii. Legea oferă pârghiile necesare pentru colaborarea între federație și autorități, acestea din urmă fiind în continuare singurele în măsură să desfășoare acțiuni de depistare a celor implicați în trucarea de meciuri pentru profiturile de la pariurile sportive ilegale.


Președintele Federației Ucrainene de Fotbal și-a respectat una dintre cele mai importante promisiuni făcute către lumea sportului din țara vecină României. Andriy Pavelko a fost inițiatorul proiectului de lege anti-corupție în sport, proiect adoptat în urmă cu doar câteva zile de Parlament. Foto: soccer.ualiga.com


În România, Comisia de Disciplină audiază antrenori și jucători din liga a doua

Federația Română de Fotbal a demarat o anchetă de proporții care vizează mafia pariurilor. Gloria Buzău este principala echipă luată în vizor, FRF anchetând o serie de meciuri din sezonul trecut. Pe masa Comisiei de Disciplină a FRF este un dosar stufos, alcătuit în mai bine de un an de zile de către Departamentul de Integritate, care cuprinde 10 meciuri jucate în sezonul trecut de Gloria Buzău și care sunt documentate ca fiind blaturi la pariuri. E vorba atât de meciuri din sezonul regulat, cât și din play-off. Adversarele buzoienilor în aceste meciuri au fost FC Voluntari (de două ori), ACS Berceni (de două ori), Academica Pitești (de două ori), SC Bacău, CF Brăila, CFR Suceava și Farul Constanța.

 

Publicat: 12 11. 2015, 16:34
Actualizat: 12 11. 2015, 16:41