SPECIAL – Radiografia sportului românesc. Câți bani intră anual în sport

SPECIAL - Radiografia sportului românesc. Câți bani intră anual în sport
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Alte materiale din ediția curentă:

  • O idee de 700.000 de euro. Fotbalistul și restaurantul corporatiștilor din Centrul Vechi
  • Colecționarul de cluburi: belgianul care a cumpărat șase echipe din cinci țări
  • Handbalul românesc – 24 de echipe și un buget total de 12.8 milioane de euro. Sponsor principal e statul român
  • MotoGP, competiția unde, pe lângă talent, ai nevoie și de 3 milioane de euro
  • Fabricile de bani din fotbal: între investiție, tradiție și răbdare

Ministerul Tineretului și Sportului a repartizat 60 de milioane de lei federațiilor naționale pentru anul 2014. Totalul banilor care ajung în sport depășește însă 300 de milioane de lei, în condițiile în care România are înregistrați numai 247.000 de legitimați

Ministerul Tineretului și Sportului a repartizat la sfârșitul lunii ianuarie alocațiile bugetare pentru cele 61 de federații naționale care au îndeplinit condițiile de finanțare în anul 2014. Câteva structuri sportive nu au solicitat bani publici, cum e cazul celor de la fotbal, golf sau table, în timp ce altele (patinaj și ciclism) au ajuns pe lista neagră și au finanțarea suspendată din cauza problemelor interne. Suma totală repartizată: 60,23 de milioane de lei. 15 milioane de lei au fost păstrați în fondul de rezervă al Ministerului Tineretului și Sportului și în cel al Finanțelor, urmând a fi deblocați în ultimul trimestru al anului.

Chiar dacă MTS a finalizat împărțirea bugetului mai repede decât în alți ani, iar sumele de care a beneficiat sunt comparabile cu cele din 2010, an de mijloc în ciclul olimpic, cum este și cel curent, nu toată lumea a fost mulțumită. Alocațiile au fost stabilite de o comisie supravegheată de conducerea MTS, iar baza de calcul a fost generată de câteva criterii general valabile (medalii obținute, reprezentativitate, număr de practicanți). Astfel, federațiile au fost împărțite în trei categorii: 16 în prima grupă valorică (cele olimpice), 4 în urna a doua (cinci jocuri sportive, exceptând poloul, aflat în prima grupă datorită calificării la JO de la Londra) și 40 în ultima categorie. Aproape 70 la sută din alocația bugetară totală a revenit federațiilor din prima grupă valorică.

În Franța sunt peste 17.000 de sportivi legitimați

Sunt acești bani de ajuns pentru a permite sportului românesc să performeze la nivel înalt? Tema a fost dezbătură îndelung în ultimii ani. „Franța alocă de la bugetul de stat peste un miliard de euro pentru sportul de performanță”, este una dintre comparațiile puse pe tapet de cei care vorbesc despre subfinanțarea sportului românesc. Carmen Tocală, secretar de stat în MTS, parează:  „În Franța sunt 17 milioane de sportivi legitimați. Nu mai vorbesc despre voluntari, care la ei reprezintă un criteriu important în acordarea bugetelor. Numărul de voluntari dovedește cât de tare își dorește populația sportul respectiv. Noi avem 247.000 de legitimați, dintre care jumătate sunt la fotbal. Când facem comparații, trebuie să luăm în calcul și acest aspect, dar și toți banii care sunt alocați în general sportului, nu doar federațiilor. Veți vedea că nu sunt puțini, că există interes din parte guvernanților și că noi alocăm pentru un sportiv poate mai mult decât Franța”. Conform informațiilor obținute de ProSport, există trei capitole mari care alimentează sportul.

Primul este alocația directă către federații și COSR, în total 85 de milioane de lei (forul olimpic primește 10 milioane de lei). La această sumă se adaugă rentele viagere și indemnizațiile de merit, de 25 de milioane de lei pe an. Chiar dacă aceste fonduri ajung la foști performeri sau oameni implicați în sport (antrenori, medici, arbitri), ele sunt alocate tot din bugetul anual al MTS. Total primul capitol: 110 milioane de lei.

Al doilea capitol este cel care vizează cluburile aparținând de MTS și Direcțiile Județene: 60 de milioane pentru cluburi și 48 de milioane de lei pentru direcții. „Și acești bani se regăsesc, în bună parte, tot în pregătirea sportivilor de performanță”, punctează Carmen Tocală. Total al doilea capitol: 108 milioane de lei.

Al treilea capitol este dat de veniturile proprii ale MTS (2% din accizele pe tutun, alcool), care anul acesta sunt estimate la 99 de milioane de lei, cu aproape 10 milioane de lei mai mult decât anul trecut. „23 de milioane de lei reprezintă cota COSR, bani ce ajung tot la performanță. Apoi, de aici asigurăm indemnizațiile sportive, achiziționarea de echipament pentru federații, dar și pregătirea juniorilor mici. Am degrevat practic bugetul federațiilor de aceste cheltuieli. De asemenea, tot MTS va suporta cursurile de antrenori. Federațiile îi licențiază, însă costurile sunt de la noi”, detaliază fosta șefă a Federației Române de Baschet.

Tocală: „Dacă scădem fotbalul, precum și copiii, rămânem cu nici 100.000 de sportivi”

Tot Carmen Tocală trage linie: „Dacă adunăm sumele vedem că sunt peste 300 de milioane de lei pe care îi putem cuantifica. Mai sunt însă și alte sume. Primăriile investesc în sportivii locali, mai sunt bugetele cluburilor care aparțin de alte ministere (n.r.  – Cluburile Sportive Școlare și Liceele cu Program Sportiv din schema Ministerului Educației Naționale; cluburile Steaua, Dinamo, Rapid). Nu mai amintesc de structurile private, de ordinul miilor. Toți acești bani sunt raportați la același număr de sportivi, 247.000. Dacă scădem fotbalul, care nu e bugetat, precum și copiii, ai căror sponsori sunt părinții, vedem că rămânem cu nici 100.000 de sportivi. Dacă împărțim bugetul total la acest număr, atunci vom vedea că este vorba de o investiție corectă”.
Cum Jocurile Olimpice de iarnă vor debuta vineri, interesant e și cum s-au repartizat banii și pentru cele trei federații care au reprezentanți la competiția din Soci (Rusia). Astfel, forul de schi și biatlon (la JO cu sportivi la schi fond, schi alpin, biatlon și sărituri cu schiurile) va primi 3 milioane de lei, forul de bob și sanie (skeleton, sanie și bob la Soci) are alocată suma de 1,5 milioane de lei, în timp ce la patinaj e o situație extrem de complicată. Din cauza luptelor interne care au măcinat federația pe tot parcursul anului trecut, forul e suspendat, nu beneficiază de sprijin din partea MTS și nu i-a fost alocat niciun buget până la clarificarea problemelor. FR de patinaj are calificat la JO 2014 un singur sportiv, pe Zoltan Kelemen, la patinaj artistic.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu Viena: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători.
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu Viena: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători. "Este ca…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×