SPECIAL – Radiografia sportului românesc. Câți bani intră anual în sport

SPECIAL - Radiografia sportului românesc. Câți bani intră anual în sport
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Alte materiale din ediția curentă:

  • O idee de 700.000 de euro. Fotbalistul și restaurantul corporatiștilor din Centrul Vechi
  • Colecționarul de cluburi: belgianul care a cumpărat șase echipe din cinci țări
  • Handbalul românesc – 24 de echipe și un buget total de 12.8 milioane de euro. Sponsor principal e statul român
  • MotoGP, competiția unde, pe lângă talent, ai nevoie și de 3 milioane de euro
  • Fabricile de bani din fotbal: între investiție, tradiție și răbdare

Ministerul Tineretului și Sportului a repartizat 60 de milioane de lei federațiilor naționale pentru anul 2014. Totalul banilor care ajung în sport depășește însă 300 de milioane de lei, în condițiile în care România are înregistrați numai 247.000 de legitimați

Ministerul Tineretului și Sportului a repartizat la sfârșitul lunii ianuarie alocațiile bugetare pentru cele 61 de federații naționale care au îndeplinit condițiile de finanțare în anul 2014. Câteva structuri sportive nu au solicitat bani publici, cum e cazul celor de la fotbal, golf sau table, în timp ce altele (patinaj și ciclism) au ajuns pe lista neagră și au finanțarea suspendată din cauza problemelor interne. Suma totală repartizată: 60,23 de milioane de lei. 15 milioane de lei au fost păstrați în fondul de rezervă al Ministerului Tineretului și Sportului și în cel al Finanțelor, urmând a fi deblocați în ultimul trimestru al anului.

Chiar dacă MTS a finalizat împărțirea bugetului mai repede decât în alți ani, iar sumele de care a beneficiat sunt comparabile cu cele din 2010, an de mijloc în ciclul olimpic, cum este și cel curent, nu toată lumea a fost mulțumită. Alocațiile au fost stabilite de o comisie supravegheată de conducerea MTS, iar baza de calcul a fost generată de câteva criterii general valabile (medalii obținute, reprezentativitate, număr de practicanți). Astfel, federațiile au fost împărțite în trei categorii: 16 în prima grupă valorică (cele olimpice), 4 în urna a doua (cinci jocuri sportive, exceptând poloul, aflat în prima grupă datorită calificării la JO de la Londra) și 40 în ultima categorie. Aproape 70 la sută din alocația bugetară totală a revenit federațiilor din prima grupă valorică.

În Franța sunt peste 17.000 de sportivi legitimați

Sunt acești bani de ajuns pentru a permite sportului românesc să performeze la nivel înalt? Tema a fost dezbătură îndelung în ultimii ani. „Franța alocă de la bugetul de stat peste un miliard de euro pentru sportul de performanță”, este una dintre comparațiile puse pe tapet de cei care vorbesc despre subfinanțarea sportului românesc. Carmen Tocală, secretar de stat în MTS, parează:  „În Franța sunt 17 milioane de sportivi legitimați. Nu mai vorbesc despre voluntari, care la ei reprezintă un criteriu important în acordarea bugetelor. Numărul de voluntari dovedește cât de tare își dorește populația sportul respectiv. Noi avem 247.000 de legitimați, dintre care jumătate sunt la fotbal. Când facem comparații, trebuie să luăm în calcul și acest aspect, dar și toți banii care sunt alocați în general sportului, nu doar federațiilor. Veți vedea că nu sunt puțini, că există interes din parte guvernanților și că noi alocăm pentru un sportiv poate mai mult decât Franța”. Conform informațiilor obținute de ProSport, există trei capitole mari care alimentează sportul.

Primul este alocația directă către federații și COSR, în total 85 de milioane de lei (forul olimpic primește 10 milioane de lei). La această sumă se adaugă rentele viagere și indemnizațiile de merit, de 25 de milioane de lei pe an. Chiar dacă aceste fonduri ajung la foști performeri sau oameni implicați în sport (antrenori, medici, arbitri), ele sunt alocate tot din bugetul anual al MTS. Total primul capitol: 110 milioane de lei.

Al doilea capitol este cel care vizează cluburile aparținând de MTS și Direcțiile Județene: 60 de milioane pentru cluburi și 48 de milioane de lei pentru direcții. „Și acești bani se regăsesc, în bună parte, tot în pregătirea sportivilor de performanță”, punctează Carmen Tocală. Total al doilea capitol: 108 milioane de lei.

Al treilea capitol este dat de veniturile proprii ale MTS (2% din accizele pe tutun, alcool), care anul acesta sunt estimate la 99 de milioane de lei, cu aproape 10 milioane de lei mai mult decât anul trecut. „23 de milioane de lei reprezintă cota COSR, bani ce ajung tot la performanță. Apoi, de aici asigurăm indemnizațiile sportive, achiziționarea de echipament pentru federații, dar și pregătirea juniorilor mici. Am degrevat practic bugetul federațiilor de aceste cheltuieli. De asemenea, tot MTS va suporta cursurile de antrenori. Federațiile îi licențiază, însă costurile sunt de la noi”, detaliază fosta șefă a Federației Române de Baschet.

Tocală: „Dacă scădem fotbalul, precum și copiii, rămânem cu nici 100.000 de sportivi”

Tot Carmen Tocală trage linie: „Dacă adunăm sumele vedem că sunt peste 300 de milioane de lei pe care îi putem cuantifica. Mai sunt însă și alte sume. Primăriile investesc în sportivii locali, mai sunt bugetele cluburilor care aparțin de alte ministere (n.r.  – Cluburile Sportive Școlare și Liceele cu Program Sportiv din schema Ministerului Educației Naționale; cluburile Steaua, Dinamo, Rapid). Nu mai amintesc de structurile private, de ordinul miilor. Toți acești bani sunt raportați la același număr de sportivi, 247.000. Dacă scădem fotbalul, care nu e bugetat, precum și copiii, ai căror sponsori sunt părinții, vedem că rămânem cu nici 100.000 de sportivi. Dacă împărțim bugetul total la acest număr, atunci vom vedea că este vorba de o investiție corectă”.
Cum Jocurile Olimpice de iarnă vor debuta vineri, interesant e și cum s-au repartizat banii și pentru cele trei federații care au reprezentanți la competiția din Soci (Rusia). Astfel, forul de schi și biatlon (la JO cu sportivi la schi fond, schi alpin, biatlon și sărituri cu schiurile) va primi 3 milioane de lei, forul de bob și sanie (skeleton, sanie și bob la Soci) are alocată suma de 1,5 milioane de lei, în timp ce la patinaj e o situație extrem de complicată. Din cauza luptelor interne care au măcinat federația pe tot parcursul anului trecut, forul e suspendat, nu beneficiază de sprijin din partea MTS și nu i-a fost alocat niciun buget până la clarificarea problemelor. FR de patinaj are calificat la JO 2014 un singur sportiv, pe Zoltan Kelemen, la patinaj artistic.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
”Duel între doi giganți” pentru transferul lui Dennis Man! Parma a luat imediat decizia
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×