SPECIAL | „Spionul” lui Becali din cadrul Armatei. Mărturii care arată cum un colonel a decis desființarea Stelei din liga a cincea. Același om negociază revenirea FCSB în Ghencea

  • Echipa de fotbal a CS Steaua, înființată de Armată și programată să joace în acest sezon în liga a cincea, a fost desființată după ce colonelul George Boroi, comandantul clubului a refuzat să accepte jucătorii oferiți gratis de gruparea unui fost stelist.
  • Colonelul Boroi, comandantul CSA Steaua, a rechemat FCSB la negocieri pentru revenirea clubului lui Becali în Ghencea. Surse ProSport indică faptul că valoarea chiriei, conform legii, trebuie să fie de peste 100.000 de euro, însă se caută soluții mai ieftine.
  • Omul care trebuie să reprezinte interesele statului în disputa legală cu FCSB-ul lui Becali, George Boroi este unul dintre cei care au facilitat prin vot, în 2003, preluarea clubului de fotbal de către latifundiar.

Campioana ultimelor trei sezoane din Liga 1 reclamă din plin situația penibilă în care a ajuns. Fără stadion propriu, fără o bază stabilă pentru antrenamente și fără suporteri, echipa finanțată de Gigi Becali a participat săptămâna trecută la o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții CSA Steaua. Miza este revenirea FCSB în Complexul Sportiv „Ghencea”, precum și soluționarea problemei dată de decizia ÎCCJ potrivit căreia clubul lui Becali nu mai are voie să folosească numele și nici stema clubului care a făcut istorie în România. În ciuda faptului că suporterii echipei văd situația ca pe o dispută între două tabere: Becali vs. Armata, realitatea este cu totul alta. O serie de mărturii și dovezi scrise intrate în atenția ProSport în ultima perioadă arată faptul că, în fapt, cei responsabili de destinele CSA Steaua – angajați ai statului român a căror principală responsabilitate este buna gestionare a resurselor țării – fac tot posibilul pentru a găsi portițe legale să îl ajute pe Gigi Becali.

CS Steaua avea jucători pentru a evolua în liga a cincea, însă echipa a fost desființată la cererea lui Boroi, comandantul clubului

Suporterii Stelei reacționau pozitiv luna trecută, în momentul în care devenea publică vestea conform căreia Armata urma să înscrie echipa de fotbal CS Steaua în liga a cincea. Totul a durat numai câteva zile însă, pentru că presa anunța desființarea echipei pe motiv că Armata nu are jucători pentru a începe campionatul. Mișcarea a fost percepută și comentată în presă drept o nouă dovadă a amatorismului celor din Armată, oameni văzuți ca fiind incompatibili cu ceea ce trebuie să însemne fotbalul modern ca organizare. Realitatea descoperită de ProSport este însă cu totul alta și îl aduce din nou în prim-plan pe George Boroi, comandantul CSA Steaua, omul care pare să acționeze doar în interesul lui Gigi Becali.

CS Steaua avea fotbaliștii necesari pentru a-și începe parcursul din liga a cincea, însă echipa a fost desființată la cererea lui George Boroi, indică sursele noastre. Lipsa fotbaliștilor, motivul lăsat să răsufle în presă de către cei de la CSA, este dezmințită pentru ProSport de Gheorghe Pena, fost fotbalist al Stelei și actual patron al unei școli de fotbal. Acesta a oferit conducerii CSA Steaua fotbaliști pentru înscrierea în campionat, înțelegerea a fost aproape de a fi parafată, însă totul a picat după revenirea lui George Boroi dintr-o deplasare în China.


Colonelul George Boroi (foto dreapta) a fost cel care, potrivit surselor ProSport, a refuzat să accepte ajutorul oferit de Gheorghe Pena și a decis desființarea echipei CS Steaua din liga a cincea. Foto: Mediafax


„Le-am spus că le dau jucători gratis. Am vorbit cu Ruican, adjunctul lui Boroi, și era încântat”

ProSport: Domnule Pena, Clubul Sportiv al Armatei a anunțat desființarea CS Steaua din liga a cincea pe motiv că nu are jucători. Informațiile noastre sunt că dumneavoastră le-ați oferit lor un lot numeros, dar v-au refuzat.
Gheorghe Pena: În cadrul clubului, ei nu au jucători, cei mai mari sunt de 2001, adică 13-14 ani. E greu să activezi la seria a cincea cu ei, acolo sunt jucători de 19-20-21 de ani. Când am auzit că nu au, m-am oferit eu: „Domnule, eu am jucători!”.

Când v-ați oferit? Poate ați făcut-o prea târziu, poate nu mai era timp de reacție.
Nu, nu, nu! Haideți să o iau de la început. Treaba e cam de vreo două luni, atunci când m-au contactat cei din conducerea clubului… (e întrerupt de jurnalist)

Cine din conducerea clubului?
Din conducerea clubului, nu Boroi. Cei care se ocupă acolo, Bumbescu… vorbesc despre colegii mei. Eu voiam să închiriez acolo, să activez cu copiii mei și să am vestiar și teren.

Pe Ghencea?
Pe Ghencea, da. Nu se punea la început problema să activez pentru Steaua. Auzind apoi că ei nu au jucători, am fost în audiență la colonelul Ruican, cel care este adjunctul lui Boroi, comandantul clubului. A vorbit Bumbescu cu el, m-a primit și a îmbrățișat ideea. Mi-a zis: „Domnule Pena, domnul comandant este în China. Se întoarce peste câteva zile și vă sun eu”.

Cât timp mai era până la startul campionatului în momentul în care ați fost în audiență?
Ooo, păi mai erau trei săptămâni, dacă nu mai bine. Chiar aproape o lună, că prima etapă s-a amânat la seria a cincea. Dânsul (n.r. – colonelul Iulică Ruican) a fost foarte amabil, a zis că o să mă sune. Și am stat, am stat, am stat… 

„Nu a vrut Boroi, vă spun din auzite”

Voiați bani pentru ce îi ofereați? Ce pretenții aveați?
Doar să îmi dea vestiar și teren, materiale de lucru am eu. Chiar nu am cerut să fiu eu antrenor (se referă la echipa formată din jucătorii pe care îi oferea celor de la CS Steaua), le-am zis să pună pe cine vor ei. Dar ținând cont că sunt copii care lucrează de patru ani cu mine, zic să merg eu cu ei anul ăsta, până aduceți ceva mai bun. Treaba era să pornim, pornirea e grea! Eu pornirea o aveam, le puneam pe tavă 18-20 de jucători care ieșiseră pe primul loc la seria lor, 1996-1997.

După acest moment ați mai fost contactat?
Am așteptat și apoi am citit că Toni Doboș, Bumbescu și cu Sile Ailenei au înscris echipa în liga a cincea. Apoi, la 2-3 zile, l-am sunat pe Bumbescu, mai erau două zile ca să se mai poată face ceva, și cică o retrage. (redă dialogul cu Adrian Bumbescu). „Păi, mă, Bumbescule! N-am vorbit că intru eu cu ea?” „Păi, nu știu, că pe mine mă depășesc chestiile astea, mă duc mâine și vorbesc cu Boroi”, zice el. Am așteptat să mă sune, dar nu m-a sunat nici Bumbescu, nici Boroi, nici Ruican, nimeni. Ei au retras-o!

Ați auzit, măcar la nivel de speculație, vreo explicație pentru refuzul lor de a lua jucătorii dumneavoastră?
Nu știu, vor să facă ei între ei, nu știu. 

Informațiile noastre sunt că Boroi a fost cel care v-a refuzat jucătorii și a decis desființarea echipei.
Mai mult ca sigur, da! Vă dați seama că și mie mi-a transmis cineva că până și Bumbescu ar fi zis că ce să caut eu acolo. Dar n-a vrut Boroi, din auzite vă spun și eu.


Potrivit propriilor declarații, Gheorghe Pena ar fi cerut în schimbul cedării jucătorilor către CS Steaua doar dreptul de a-și pregăti grupele de copii pe terenurile sintetice din Complexul Sportiv Ghencea


„Chiria în Ghencea trebuie să fie peste 100.000 de euro pe lună. Dacă se respectă legea, FCSB nu revine acolo”

Întâlnirea de săptămâna trecută, dintre CSA și FCSB, a venit la cererea lui George Boroi. Sursele ProSport indică faptul că șeful CSA Steaua caută portițe legale pentru a-i permite clubului lui Becali să revină în Ghencea. Latifundiarul din Pipera a mărturisit public că se discută cu Armata și că vrea să plătească 25.000 de euro pe lună pentru a închiria complexul sportiv, o sumă mai mică decât cea pe care o plătea până când a fost silit să părăsească terenul deținut și administrat de CSA Steaua. 

Totuși, potrivit legii, este imposibil ca suma să fie atât de mică și este foarte greu de crezut că FCSB se va putea muta în viitorul apropiat în Ghencea. George Boroi este obligat să respecte în negocierile cu clubului lui Becali prevederile Hotărârii de Guvern nr. 373/2003 privind aprobarea închirierii unei părți a unui imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale. Potrivit HG, trebuie organizată o licitație publică pentru închirierea suprafeței din Complexul Sportiv Ghencea, suprafață construită de 27.538 de metri pătrați și o suprafață a terenului de 194.222 metri pătrați.

Explică sursele ProSport: „Dacă s-ar respecta legea, negocierile dintre cele două părți nu ar exista pentru simplul motiv că suma de la care trebuie să plece licitația ar fi de peste 100.000 de euro pe lună, mult peste ce dă Becali. Și Boroi, dar și Argăseală știu asta, însă acum se caută modalități prin care litera legii să fie . Pentru suprafața impresionantă, prețul de la care ar trebui să fie pornită licitația nu are cum să fie atât de mic precum cel pe care îl oferă Becali. Asta pentru că legea îi obligă pe cei de la CSA Steaua că „prețul de pornire a licitației se stabilește în euro/m2/lună, având în vedere prețul pieței, destinația imobilului, precum și activitatea pentru care este închiriat imobilul sau partea din acesta”. Mai mult, procedura ar fi una de durată pentru că responsabilii de la CSA sunt obligați să apeleze la serviciile unui evaluator care să stabilească prețul corect al proprietății ce va fi dată spre închiriere.


De ce vrea colonelul George Boroi să îl ajute pe Gigi Becali

Relația dintre Boroi și Becali este una mai strânsă decât o trădează declarațiile celor doi. Într-o conferință de presă recentă organizată de Gigi Becali, acesta a prezentat o casetă video în care se observa cum George Boroi vota înființarea societății pe acțiuni și trecerea patrimoniului către aceasta. „În adunarea asta Roșu, comandantul clubului, Boroi, care era vicepreședinte, și toată conducerea ridică mâna. Sunt filmați, au ridicat mâna în unanimitate pentru aprobarea FC Steaua București SA”, a spus Gigi Becali. De ce s-ar ocupa de apărarea intereselor CSA Steaua unul dintre cei care au votat pentru „pasarea” clubului la Gigi Becali? 

Cătălin Zisu a făcut parte, în anul 2000, din Consiliul Director al Asociației Fotbal Club Steaua București, asociație care i-a facilitat lui Gigi Becali preluarea echipei de fotbal.

Sursele ProSport spun că totul are ca sursă relațiile bune pe axa Zisu – Becali, relații gestionate de intermediarul Boroi. Primul, generalul Cătălin Zisu, ar urma să fie în curând pus la conducerea Clubului Sportiv al Armatei, însă le-a dat asigurări oamenilor lui Gigi Becali că CSA va renunța la secția de fotbal. Chiar dacă secția era înființată printr-un ordin de ministru semnat de Mircea Dușa (foto jos) publicat în Monitorul Oficial, Boroi și-a dus la capăt „misiunea” și a reușit să „dribleze” înscrierea echipei în liga a cincea pe motivul că nu sunt jucători disponibili pentru a evolua la acel nivel.

Publicat: 14 09. 2015, 08:12
Actualizat: 14 09. 2015, 08:13